Комітет Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту  та туризму пропонує Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому  доопрацьований у Комітеті проект Закону про внесення змін до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» щодо оздоровлення дітей учасників бойових дій, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи (реєстр. № 2788-д).

 

Комітет на своєму засіданні 30 червня 2015 року розглянув проекти Законів України про внесення змін до статті 1 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок (реєстр. № 2788), поданий народним депутатом України Матвієнковим С.А., та про внесення змін до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (щодо оздоровлення дітей, які прибули із зони проведення АТО та переміщених з території АР Крим), (реєстр. 2788-1), поданий народними депутатами України Курячим М.П., Павелком А.П., Куліченком І.І., а також доопрацьований у Комітеті відповідно до частини другої статті 110 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» щодо оздоровлення дітей учасників бойових дій, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи.

У першому законопроекті пропонується до переліку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки у оздоровленні та відпочинку з боку держави, включити дітей вимушених переселенців з тимчасово окупованих територій та зони проведення антитерористичної операції та дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та знаходяться при цьому на обліку в службах у справах дітей чи центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

У другому законопроекті пропонується до числа дітей, які потребують особливої уваги та підтримки в оздоровленні та відпочинку з боку держави, віднести дітей, батьки яких безпосередньо беруть  участь у проведенні антитерористичної операції та дітьми внутрішньо переміщених осіб з території Автономної Республіці Крим, Донецької та Луганської областей.

За результатами обговорення члени Комітету підтримали ініціативу авторів законопроектів щодо розширення переліку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, проте, зазначили, що авторами законопроекту не запропоновано внесення відповідних змін до статті 24 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», яка визначає порядок фінансування оздоровлення пільгових категорій дітей. Це унеможливлює фінансування оздоровлення та відпочинку дітей учасників АТО за рахунок бюджетних коштів.

Враховуючи нагальну необхідність невідкладного вирішення питання оздоровлення дітей учасників антитерористичної операції та дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, у Комітеті на базі вищезазначених законопроектів розроблено доопрацьований законопроект з урахуванням пропозицій та зауважень народних депутатів України –  членів Комітету та висновків Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Міністерства соціальної політики України до цих законопроектів.

Цим законопроектом пропонується додати до переліку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, такі категорії дітей, як діти осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних, діти, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту, діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, шляхом внесення відповідних змін до статей 1 та 24 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

Беручи до уваги актуальність зазначеного питання, Комітет  вирішив внести на розгляд  Верховної Ради України доопрацьований у Комітеті відповідно до частини другої статті 110 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» щодо оздоровлення дітей учасників бойових дій, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, та рекомендувати Верховній Раді України за підсумками розгляду у першому  читанні прийняти його за основу та в цілому.

Комітет також звернувся до Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. включити до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України 2 липня 2015 року всі законопроекти, що обговорювалися на засіданні Комітету, для оперативного вирішення питання оздоровлення та відпочику дітей учасників антитерористичної операції та дітей біженців.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34