Голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту  та туризму Артур Палатний виступив на засіданні колегії Міністерства молоді та спорту України.

 

На початку свого виступу Голова Комітету привітав спортсменів та тренерів з великим успіхом на Перших Європейських іграх. «Виступ українських спортсменів – це справжня пропаганда сили українського духу, нашої волі до перемоги», - підкреслив Артур Палатний.

Водночас, на думку членів Комітету, не можна вважати єдиним критерієм ефективного розвитку сфери фізичної культури виступи спортсменів на змаганнях найвищого рівня. Головне сьогодні – забезпечити виховання здорового покоління українців, залучити дітей та молодь до здорового способу життя. Крім того, при вирішенні цього завдання, закладається фундамент вдалих виступів спортсменів на багато років вперед. 

Насамперед, це стосується розвитку дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Спільними зусиллями Комітет та Міністерство молоді та спорту України  домоглися виділення субвенції місцевим бюджетам для цільового фінансування ДЮСШ. Проте, ця субвенція виділена тільки на рік і вже сьогодні необхідно думати, що будемо робити у наступному році.

Артур Палатний зазначив, що необхідно вирішувати на законодавчому рівні питання звільнення спортивних об’єктів від плати за землю та податку на нерухомість. На жаль, частина місцевих рад не розуміють необхідності вирішення цього питання на місцевому рівні. Більш того, відмова у наданні відповідних пільг може стати засобом тиску на спортивні школи чи спортивні організації. Тому, Комітет сподівається на підтримку Кабінетом Міністрів України проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту, (реєстр. № 2068),  поданого членами Комітету.

Голова Комітету звернув увагу Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, який взяв участь у засіданні колегії, на спроби Міністерства освіти і науки України перевести на факультатив викладання фізичного виховання у вищих навчальних закладах. В результаті в частині навчальних закладів уже скорочуються кафедри фізичного виховання. Крім того, збереження фізичного виховання у вищих навчальних закладах – це питання національної безпеки, оскільки за твердженням представника Міністерства оборони України, спостерігається низький рівень фізичної підготовки військовослужбовців.

Артур Палатний підкреслив, що одним із головних пріоритетів сьогодення є національно-патріотичне виховання дітей та молоді. Держава має підняти  рівень патріотизму та національної самосвідомості молоді на засадах високоморальних і духовних цінностей, сформувати в молодої людини стійкі патріотичні риси задля активної підтримки і розвитку Української державності.

Голова Комітету також поінформував членів колегії, що Комітет активно співпрацює з Міністерством молоді та спорту України у питанні приведення до європейських стандартів сфери фізичної культури і спорту, державної молодіжної політики. За ініціативою Комітету прийнято три Закони, які спростили провадження волонтерської діяльності, посилили державну підтримку дитячо-юнацького спорту, врегулювали питання здобуття освіти за підтримки держави учасниками АТО та їх дітьми. Комітет також запропонував прийняти за основу урядовий законопроект щодо передачі повноважень із затвердження правил спортивних змагань спортивними федераціями, реєстраційний № 2658, та законопроект народного депутата України Івана Крулька щодо створення молодіжних центрів, реєстраційний № 1248. Членами Комітету внесена пропозиція щодо проведення у листопаді цього року парламентських слухань на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади». 

 

У матеріалі використані фотографії сайту Мінмолодьспорту.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34