Засідання круглого столу на тему: "Дотримання Конвенції ООН про права дитини в Україні" (19 листопада 2015 р.)

Опубліковано 24 листопада 2015, о 11:57

ДІТИ – МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ.

 

Під цим гаслом 19 листопада 2015 року у Комітеті з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Дотримання Конвенції ООН про права дитини в Україні».

Враховуючи важливість духовного виховання у вирішенні проблем дітей, засідання «круглого столу» розпочалося з «Молитви за сиріт», яку разом із священиками християнських церков та конфесій звершив 11-річній хлопчик, усиновлений українською родиною.

У своєму вступному слові Голова Комітету Артур Палатний зазначив, що метою заходу є обговорення стану дотримання вимог Конвенції в Україні та визначення шляхів вдосконалення державної політики в цьому напрямі.

Артур Палатний наголосив на тому, що слова «Діти – наше майбутнє» залишаються лише гаслом і не відповідають реальній політиці держави. Навпаки, за останні роки становище дітей в Україні суттєво погіршилось. Безумовно, це є наслідками як російської агресії, так і економічної кризи, але ця складна ситуація не виправдовує постійні спроби економити на дітях. Тому, на думку членів Комітету, необхідно змінити вектор державної політики на інвестиції держави в своє майбутнє, посилити увагу до проблем дитини.

Голова Комітету зосередив увагу присутніх на постійному запізненні з вирішенням питань захисту переміщених дітей, насамперед, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Ще 1 липня минулого року Комітет на своєму засіданні розглянув питання щодо виконання Урядом вимог законодавства стосовно забезпечення захисту прав  дітей, які  перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, в тому числі, забезпечення безпечного виїзду із зони воєнних дій і збройних конфліктів, розміщення та харчування на мирній території. Комітетом були надані конкретні рекомендації щодо вирішення цих проблем, проте, на жаль, вони не були вчасно враховані.

Таким чином, Порядок забезпечення діяльності прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, які перемістилися з тимчасово окупованої території або району проведення АТО, був затверджений лише у червні цього року. Лише у серпні цього року було надано право родичам дитини реєструвати її як внутрішньо переміщену особу. Досі не затверджена Постанова Кабінету Міністрів України, згідно з якою було б надано право родичам дитини, яка прибула без законних представників, отримати щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг.

Артур Палатний зазначив, що при затвердженні Постанов Уряду стосовно дітей багато часу займають всілякі узгодження та погодження, від чого страждають діти. Тому Голова Комітету звернувся до представників усіх  міністерств, присутніх на засіданні Комітету, з проханням прискорити погодження нормативно-правових актів щодо дітей та уникати при цьому зайвого бюрократизму.

А.Палатний наголосив, що у  зв’язку з переходом до децентралізації, дитячі програми щодо підтримки дитячо-юнацького спорту, оздоровлення, відпочинку та санаторно-курортного лікування дітей  передані на фінансування до місцевих бюджетів. Проте ці програми фінансуються ще гірше, ніж у попередні роки, за залишковим принципом. Так, наприклад, якщо в цьому році сфера оздоровлення та відпочинку дітей недоотримала більше 500 мільйонів гривень з державного бюджету та Фонду соцстраху, то фінансування з місцевих бюджетів було збільшено лише на 59 мільйонів гривень. Водночас, коли цього року спостерігалось значне перевиконання доходів місцевих бюджетів, у місцевих рад не виникло  бажання збільшити фінансування дитячих програм.

Комітет вважає, що продовжуючи курс на передачу повноважень органам місцевого самоврядування, необхідно зберегти відповідальність держави за забезпечення реалізації прав дітей, оскільки Українська держава підписала Конвенцію ООН про права дитини.

«З всього цього виникає стратегічне питання – чи збирається українська держава інвестувати у своє майбутнє? Непродумане питання щодо оплати батьками повної вартості оздоровлення та відпочинку дітей, занять спортом. Проте, треба розуміти, що отримаємо завтра. Перш за все, це руйнування існуючої системи організації дозвілля дітей, яка виконує важливу функцію профілактики правопорушень, погіршення здоров’я. Впевнений, що в цьому випадку навіть прямі фінансові втрати держави на лікування дітей, оплату лікарняних батькам, боротьбу з дитячою злочинністю будуть перевищувати суму коштів, які нібито вдалося зекономити»,- підсумував Голова Комітету.

На засіданні «круглого столу» з доповідями виступили заступник Міністра соціального політики України Валерій Ярошенко та Президент Харківської обласної фундації «Громадська альтернатива» Марія Ясеновська.

Валерій Ярошенко поінформував учасників засідання «круглого столу» про дії Міністерства соціальної політики України щодо забезпечення прав дітей, визначених Конвенцією ООН про права дитина, а саме, забезпечення  права дитини на виховання у сімейному середовищі, реформування інтернатних закладів, дотримання прав дітей на Сході України, соціального захисту дітей-шукачів притулку та дітей-біженців, соціального захисту дітей з інвалідністю.

Заступник Міністра соціальної політики України наголосив на тому, що у 2016 році закінчується дія Закону України «Про Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини в Україні” на період до 2016 року». При Мінсоцполітики утворено робочу групу для розробки нового проекту Закону України щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини.

Валерій Ярошенко зазначив, що робоча група має відкритий характер та запросив усі зацікавлені організації взяти участь у розробці нового Закону.

Марія Ясеновська ознайомила учасників засідання «круглого столу» з основними результатами дослідження щодо дотримання прав дитини в Україні, проведеного Коаліцією неурядових організацій «Права дитини в Україні», та наголосила на необхідності врахування думки дітей при прийнятті рішень стосовно них, зокрема, забезпечення реального функціонування учнівського самоврядування.

В обговорення питання порядку денного перший заступник Голови Комітету Микола Величкович зазначив, що  для того, щоб уберегти дитину від девіантної поведінки, показати реальний шлях самореалізації, важливе значення має саме організація дозвілля. Варіанти можуть бути різні – дитячо-юнацькі спортивні школи і спортивні секції, школи естетичного виховання, інші позашкільні заклади, Мала академія наук тощо.

Проте, після переходу цих закладів на фінансування за рахунок коштів з місцевих бюджетів, виникла загроза як скорочення чисельності закладів, так і відтоку з них дітей. Була запроваджена плата за навчання у дитячо-юнацьких спортивних школах, скасована пільга щодо звільнення від плати за землю, запроваджений податок на нерухомість.

Микола Величкович поінформував учасників засідання, що членам Комітету вдалось домогтись певних успіхів щодо підтримки дитячо-юнацького спорту. Скасовано плату за навчання у дитячо-юнацьких спортивних школах, виділена субвенція з державного бюджету на фінансування спортивних шкіл обсягом 100 мільйонів грн., заборонено скорочення існуючої мережі державних і комунальних закладів фізичної культури і спорту без згоди профільного міністерства. Проте досі не вирішено завдання звільнення дитячо-юнацьких спортивних шкіл, інших дошкільних закладів, дитячих оздоровчих закладів та санаторіїв  від плати за  землю та податку на нерухомість. Важко уявити, яким чином зможуть ці заклади сплатити ці податки на початку наступного року.

Перший заступник Голови Комітету висловив незгоду з позицією Міністерства фінансів України стосовно того, що органи місцевого самоврядування зможуть самі надати відповідні пільги. Досвід цього року свідчить, що на місцевому рівні не поспішають цього робити, як і передбачати у місцевих бюджетах належне фінансування санаторно-курортного лікування, оздоровлення та відпочинку дітей, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, інших позашкільних закладів.

Микола Величкович висловив сподівання, що нові склади місцевих рад, обрані 25 жовтня цього року, інакше підійдуть до цього питання, проте немає впевненості, що так буде у всіх територіальних громадах. «Тому я повністю підтримую позицію Артура Леонідовича, щодо необхідності провадження єдиної державної політики щодо захисту прав і свобод дітей, яка, в тому числі, повинна включати і організацію належного оздоровлення та дозвілля дітей, зокрема, відповідну підтримку дошкільних, санаторно-курортних та оздоровчих закладів. Необхідно також припинити спроби скорочення служб у справах дітей, які сьогодні відбуваються у деяких областях, щоб не допустити руйнування існуючої системи щодо захисту прав дітей», - наголосив народний депутат України.

Водночас, перший заступник Голови Комітету звернув увагу учасників засідання на великий резерв економії бюджетних коштів, що сьогодні витрачаються на утримання дітей в інтернатних закладах Міністерства освіти і науки України. Оскільки, батьки взагалі не оплачують перебування дітей в цих закладах, або здійснюють лише символічну оплату, держава фактично стимулює батьків віддавати дітей в інтернати. Цікаво, що в одному районі виявляється багато дітей із захворюванням органів дихання, в іншому районі чомусь проживають діти, які страждають на захворювання органів травлення. Крім того, замість інтернатів, в яких раніше утримувалися діти-сироти, створюють інтернати з поглибленим вивченням мов, спортивного  та суспільно-гуманітарного профілю тощо. Виникає питання, як це узгоджується з політикою держави на підтримку сімейного виховання.

Микола Величкович підтримав пропозицію, яка міститься у проекті Рекомендацій засідання «круглого столу» щодо розгляду на засіданні Кабінету Міністрів України питання дотримання прав дітей для комплексного розгляду дитячої проблематики на загальнодержавному рівні, вироблення державної стратегії формування Україною свого майбутнього, визначення завдань кожного міністерства.

У обговоренні питання порядку денного взяли участь: Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, заступник директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Сергій Дятленко, керівник секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Богдан Крикливенко, народний депутат України Юрій Павленко, заступник Міністра молоді та спорту України Ярослав Войтович, начальник  служби у справах дітей Рівненської  обласної державної адміністрації Віктор Марчук, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Національної академії наук України, академік Національної академії наук України Елла Лібанова, президент Фундації «Захист прав дітей» Євгенія Борисова, заступник директора Українського науково-дослідного інституту соціальної та судової психіатрії та наркології Міністерства охорони здоров'я України Сергій Шум, заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Марина Червинська, заступник начальника управління ювенальної юстиції Генеральної прокуратури України  Лариса Божинська, начальник відділу військово-соціальної роботи Головного управління по роботі з особовим складом Збройних Сил України Віталій Голота,  координатор програм з захисту прав дитини Всеукраїнської громадської організації «Жіночий консорціум України» Оксана Москаленко, координатор гуманітарного напрямку Правозахисного центру «Поступ»  Світлана Тарабанова, заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України Жанна Петрочко,

У заключному слові Голова Комітету Артур Палатний висловив подяку всім виступаючим за інформацію щодо дотримання прав дітей в Україні. Народний депутат України наголосив на необхідності посилення уваги до проблем дитини як на загальнодержавному, так і на регіональному рівні, визначенні завдань кожного міністерства, кожної місцевої державної адміністрації, інших державних органів, забезпеченні належної взаємодії з місцевими радами щодо підтримки дітей.

«У зв’язку з цим члени Комітету наполягають на розгляді на засіданні Кабінету Міністрів України питання щодо дотримання прав дітей в Україні. Цю позицію поділяють і Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, і Уповноважений Президента України з прав дитини. Впевнений, що це засідання буде проведено на початку наступного року та сприятиме об’єднанню зусиль всіх державних органів, органів місцевого самоврядування та громадських організацій для вирішення дитячих проблем» - наголосив Голова Комітету.

Артур Палатний також зазначив, що проект Рекомендацій засідання «круглого столу» буде доопрацьований з урахуванням пропозицій його учасників  та затверджений на наступному засіданні Комітету.

Більш ретельно ознайомитися з матеріалами засідання «круглого столу» та прослухати його аудиозапис чи подивитися відео можна за наступним посиланням.


 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку