Засідання круглого столу на тему: "Державна молодіжна політика в Україні: світовий і національний досвід" (28 жовтня 2015 року)

Опубліковано 03 листопада 2015, о 17:58

 

У заході взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента України,  міністерств, центральних та місцевих органів виконавчої влади, молодіжних громадських організаціїй.

Голова Комітету Артур Палатний, відкриваючи засідання, наголосив, що модель державної молодіжної політики, яка формувалася протягом останнього десятиліття, сьогодні не відповідає масштабу завдань і викликам, що постають перед державою і суспільством.

Артур Палатний зазначив, що  сучасна молодь стала повноправною частиною міжнародного молодіжного співтовариства, яка активно інтегрується в глобальні економічні, політичні і гуманітарні процеси.

Голова Комітету підкреслив, що реформування державної молодіжної політики потребує творчого використання кращого міжнародного досвіду з урахуванням національних українських традицій та збереження уваги до питань працевлаштування молоді, підтримки молодих сімей, забезпечення молоді житлом, національно-патріотичного виховання дітей та молоді, адаптації учасників антитерористичної операції. І саме держава має виступати як системний інвестор, що здійснює цілеспрямоване вкладення коштів в молодь через створення державної системи органів і сучасних інститутів молодіжної політики.

На думку А. Палатного, одним з основних завдань має стати систематизація нормативного регулювання молодіжної сфери згідно з європейськими демократичними цінностями та створення дійсно необхідних умов для зміцнення правових та матеріальних гарантій для молодих громадян.

Голова Комітету висловив упевненість в тому, що запорукою успішної реалізації молодіжної політики держави є налагодження ефективного зворотного зв’язку державних органів з молодіжними організаціями. 

Учасники «круглого столу» заслухали доповіді заступника Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції Мовчана М.П., Уповноваженого Президента України з прав дитини Кулеби М.М., членів профільного Комітету та співдоповіді представники провідних молодіжних громадських організацій.

Учасникам «круглого столу»  було презентовано народним депутатом України, головою Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Батьківщина Молода» Крульком І.І. проект нового  системного  закону «Про молодь», який об’єднає найкращі практики та досвіди країн ЄС та світу щодо розвитку молодіжної політики у оптимальних для України моделях.

Іван Крулько наголосив, що всі рішення, які приймаються державою стосовно молоді будуть діяти за принципом: «Жодних рішень про молодь без молоді». Новими для українського законодавства стануть поняття «молодіжна робота», «активна громадянська позиція», «молодіжний працівник», «молодіжний центр» та будуть охоплювати такі основні напрямки молодіжної політики: культурний розвиток і мобільність молоді, освіта і виховання, здоров'я та фізична культура, зайнятість і працевлаштування, житло і будівництво власного житла, родини, правовий захист та інформування.

За підсумками «круглого столу» учасники рекомендують:

Верховній Раді прискорити розгляд законопроектів про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення окремих положень молодіжної політики та утворення молодіжних центрів (реєстр. № 1248) та про внесення змін до деяких законів щодо визнання неформальної освіти (реєстр. № 2121).

Кабінету Міністрів:

1) доручити Міністерству молоді та спорту при реформуванні державної молодіжної політики забезпечити визначення серед пріоритетів питання: працевлаштування молоді, забезпечення молоді житлом, адаптації учасників антитерористичної операції;

2) під час розробки Державної цільової соціальної програми «Молодь України» на 2016-2020 рр. передбачити пріоритетне фінансування заходів, спрямованих на працевлаштування молоді, забезпечення адаптації учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб;

3) забезпечити виконання вимог Закону «Про внесення змін до деяких законів щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» щодо затвердження відповідної державної цільової програми та порядку зазначеної державної підтримки;

4) доручити Міністерству соціальної політики, Міністерству молоді та спорту, Міністерству охорони здоров’я, Міністерству освіти і науки, Міністерству оборони, Міністерству внутрішніх справ розробити комплекс заходів щодо адаптації учасників бойових дій, внутрішньо переміщених осіб, включаючи психологічну та медичну реабілітацію, працевлаштування, покращення житлових умов;

5) доручити Міністерству соціальної політики забезпечити здійснення заходів, спрямованих на підтримку молодих сімей;

6) при доопрацюванні проекту Закону України про Державний бюджет України на 2016 рік та розробці проектів законів про державний бюджет України на наступні роки в установленому порядку передбачати:

видатки на фінансування  молодіжних програм;

відновлення дії бюджетної програми «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» обсягом 1 млрд. грн.

Обласним, Київській міській, районним адміністраціям, обласним, Київській міській, районним, сільським та селищним радам для підвищення ефективності державної молодіжної політики на місцевому рівні:

1) при розробці та затвердженні місцевих бюджетів забезпечити фінансування молодіжних програм і заходів та забезпечення молоді житлом; 

2) сприяти залученню молоді до діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування;

3) сприяти залученню дітей і молоді до участі в діяльності молодіжних та дитячих громадських організацій і реалізації програм у молодіжній сфері.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку