5 липня 2019 року в Комітеті з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму відбулось засідання «круглого столу» на тему: «Медичний туризм в Україні: реалії та перспективи».

Опубліковано 05 липня 2019, о 11:19
  

У засіданні «круглого столу» взяли участь: народні депутати України, представники посольств, органів центральної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування,  страхових компаній, українських та закордонних клінік,  туристичної та медичної громадськості.

Тема розвитку медичного туризму в Україні на сьогоднішній день надзвичайно важлива. Світовий ринок медичного та оздоровчого туризму оцінюється у 439 млрд.доларів. За оцінками міжнародних експертів, у найближчі 10 років на нього очікує постійне зростання на 10-20%. Десятки країн світу розвивають цю сферу послуг задля збільшення надходжень до бюджету своїх країн, адже медичні туристи – найбільш дохідний і платоспроможний клієнт.

В Україні у 2013 році було створено Асоціацію медичного туризму, до якої входять понад 100 організацій, які працюють у сфері медичного туризму з України та інших країн. Мета створення асоціації медичного туризму – популяризація послуг медичного туризму України закордоном, розвиток медичного туризму, як одного з інструментів підвищення якості медичних послуг та залучення коштів в економіку нашої держави.

Голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Романова Анна Анатоліївна у своєму виступі зазначила, що питання в’їзного медичного туризму зараз є надзвичайно важливими та мають бути визначеними одними з пріоритетних напрямків розвитку туристичної галузі та економіки України і потребують  державної підтримки. «Збільшення потоку іноземних громадян в Україну з лікувально-оздоровчою метою призведе до додаткових доходів в економіку держави, залучення іноземних інвестицій та стимулюватиме розвиток медичної та санаторно-курортної галузей» - підкреслила Романова А.А.

Романова А.А. зауважила, що в Україні індустрія медичного туризму проходить стадію становлення, та представлена здебільшого унікальними клініками та професійними спеціалістами на фоні відсутності державної стратегії.

«Основні проблеми полягають у відсутності організаційно-правових основ розвитку галузі та підтримки з боку держави. Більшість управлінців як загальнодержавного, так і місцевого рівня на цей час не сприймають туристичну сферу загалом як галузь економіки, вже, не кажучи, про оздоровчий і медичний туризм. Крім того, проблеми виникають через низький рівень співпраці між медичними й оздоровчими закладами з одного боку та туристичними компаніями – з іншого. Це призвело до другорядного значення державної політики у сфері туризму та відсутності комплексного розуміння розвитку галузі. Зокрема, необхідно офіційно визнати медично-оздоровчий туризм одним з пріоритетів розвитку української туристичної індустрії та закріпити цей напрямок на законодавчому рівні, у стратегічних та програмно-цільових документах Кабінету Міністрів України» – зазначила Романова А.А.

Романова Анна запропонувала розробити, затвердити та впровадити Стратегію розвитку медично-оздоровчого туризму в Україні.

В обговоренні порядку денного виступили: Голова Комітету з питань охорони здоров’я Богомолець О.В., заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, народний депутат України Ірина Сисоєнко, президент Української Асоціації Медичного Туризму Віолетта Янишевська,  керівник Управління туризму та промоцій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Антон Тараненко, а також всі бажаючі учасники засідання.

За підсумками обговорення учасники засідання «круглого столу» запропонували ухвалити Резолюцію, яка доопрацьовується.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку