Комітетські слухання про дотримання законодавства України стосовно використання коштів Державного бюджету передбачених Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу (9 грудня 2015 рік)

Опубліковано 10 грудня 2015, о 17:31

 

9 грудня 2015 року відбулися комітетські слухання на тему: «Дотримання законодавства України стосовно використання коштів Державного бюджету та кредитних коштів під державні гарантії для розв’язання завдань та здійснення заходів, передбачених Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та шляхи забезпечення ефективного функціонування об’єктів, що були побудовані або реконструйовані під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу»

У вступному слові, голова Комітету Артур Палатний наголосив, що питанню ЄВРО-2012 за останні три роки не приділялось належної уваги.

Голова Комітету зазначив: «Нібито все добре, ЄВРО-2012 успішно проведено, всі об’єкти побудовані та випробувані. Так, є борги перед зовнішніми інвесторами, проте, як тоді сподівалися, за рахунок успішного функціонування побудованих об’єктів держава вчасно погасить боргові зобов’язання.

Однак, проаналізувавши матеріали надані до слухань, ситуація після проведення ЄВРО – 2012, м’яко кажучи, не є такою оптимістичною. Майже всі об’єкти недобудовані, зокрема, багаторівнева споруда зони гостинності Національного спортивного комплексу «Олімпійський» відверто лякає. Будівля законсервована, знаходиться у критичному стані, що в будь-який момент може призвести до непередбачуваних наслідків. Це при тому, що в будівлю вкладено більше 330 мільйонів бюджетних коштів».

Артур Палатний означив ще одну проблему – боргові зобов’язання. Держава повністю не розрахувалася з держпідприємствами за виконані роботи по об’єктам, держпідприємства в свою чергу не розрахувалися з субпідрядниками, в результаті – сплачуються штрафні санкції, судові та виконавчі збори.

Перший заступник Голови Комітету Микола Величкович у своєму виступі пояснив свою пропозицію щодо проведення комітетських слухань. Зазначив, що сума, яка витрачається з державного бюджету на виконання боргових зобов'язань за кредитами під державні гарантії для проведення ЄВРО-2012 є досить великою. В цьому році – це близько 3,5 мільярди гривень. І це лише сплата відсотків. М. Величкович наголосив, що такої суми вистачило б, щоб повністю вирішити проблеми українського спорту, санаторно-курортного лікування, оздоровлення та відпочинку дітей, виділити необхідні кошти на молодіжне житлове кредитування і навіть підтримати туристичну галузь.

Микола Величкович також зазначив, що сума зовнішньої заборгованості складає 1 мільярд 808 мільйонів доларів США, водночас, борги низки державних підприємств перед державним підприємством «Фінінпро» та державним бюджетом складають за розрахунками Комытету 8,7 мільярдів гривень. Відсутній будь-який механізм погашення цієї заборгованості. Водночас, навіть якщо б гривнева заборгованість була погашена, то з урахуванням сьогоднішнього курсу долару це все одно б не компенсувало суму валютної заборгованості. Проте, згідно з наданими матеріалами жодне державне підприємство не має реальних можливостей повернути ці борги.

«Незважаючи на великі суми, виділені на проведення ЄВРО 2012 з державного та місцевих бюджетів, іноземні запозичення, будівництво частини об’єктів ЄВРО-2012 недофінансовано, більш того, не оплачені вже виконані послуги. В результаті всі державні підприємства мають великі борги перед субпідрядниками, які через суди стягують з них борги. Таким чином, держава несе додаткові витрати на оплату судових та виконавчих зборів, штрафних санкцій тощо. Це теж наслідки відсутності належної уваги до цього питання», - сказав М. Величкович.

В обговоренні, також, взяли участь народні депутати України, представники центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування , правоохоронних органів, керівники державних підприємств, які будували чи обслуговували об’єкти ЄВРО-2012. Було, зокрема, озвучено низку проблем з недобудованими об’єктами ЄВРО 2012, що загрожують їх руйнуванням, містять загрозу безпеці людей.

 

Під час обговорення учасниками було висловлено низку зауважень та пропозицій Кабінету Міністрів України, які знайшли своє відображення в проекті Рекомендацій Комітетських слухань, а саме:

Кабінету Міністрів України запропоновано, зокрема розглянути на своєму засіданні у лютому 2016 року питання про ефективне використання об’єктів, що були побудовані або реконструйовані під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

 

Також Уряду рекомендовано доручити Міністерству інфраструктури України спільно з Міністерством молоді та спорту України і Міністерством фінансів України до 1 березня 2016 року:

 

розробити механізм погашення заборгованості державних підприємств: «Національний спортивний комплекс «Олімпійський», «Арена Львів», «Палац спорту», «Дирекція з будівництва об’єктів до Євро 2012 року у м. Львові», «Дирекція з капітального будівництва і реконструкції Міжнародного аеропорту «Донецьк», «Льодова арена, «Центр комунікацій Україна - Всесвіт» перед державним підприємством «Фінансування інфраструктурних проектів»;

розробити та винести на розгляд Кабінету Міністрів України план заходів щодо погашення кредиторської заборгованості державних підприємств та державних закладів перед субпідрядниками за виконані роботи і послуги під час підготовки та проведення чемпіонату Європи 2012 року з футболу;

розробити та винести на розгляд Кабінету Міністрів України план заходів щодо введення в експлуатацію збудованих (реконструйованих) об’єктів під час підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, у тому числі визначити перелік об’єктів, будівництво яких повинно бути завершено у 2016 році у зв’язку з загрозою руйнування, виникнення аварійних ситуацій.

Також Кабінету Міністрів України запропоновано доручити Міністерству внутрішніх справ України провести додаткову перевірку фактів порушень законодавства під час підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 з футболу.

Генеральній прокуратурі запропоновано створити робочу групу з представників Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державної фіскальної служби України, Державної фінансової інспекції України, інших державних органів  для координації дій щодо кримінальних проваджень стосовно порушень законодавства під час підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 з футболу.

Аудіозапис (час. 1, 2, 3):



  Відео:

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку