20 квітня 2016 року у Комітеті з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму відбулися комітетські слухання на тему: «Аліментні зобов’язання на утримання дитини: проблеми і шляхи вирішення»

Опубліковано 18 квітня 2016, о 10:00

20 квітня 2016 року у Комітеті з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту  та туризму відбулися слухання на тему: «Аліментні зобов’язання на утримання дитини: проблеми і шляхи вирішення», у яких взяли участь народні депутати України, представники міністерств, інших державних органів, адвокатських об’єднань.

Відкриваючи слухання, Голова Комітету Артур Палатний наголосив на тому, що на сьогоднішній день проблема своєчасної виплати аліментів залишається дуже гострою. За даними Міністерства юстиції України майже 83 тисячі платників аліментів мають заборгованість терміном більше шести місяців. Комітет постійно отримує скарги від матерів, які не отримують аліменти. У наслідку, діти не отримують необхідних коштів від батьків на своє утримання.

Голова Комітету зазначив, що для врегулювання цієї  критичної ситуації Асоціацією  адвокатів України за ініціативи Уповноваженого Президента України з прав дитини розроблено законопроект, який спрямований на покращення захисту права дитини на належне утримання. Тому, на думку Артура Палатного, завданням комітетських слухань є ретельний аналіз ситуації щодо стягнення аліментів та конструктивне обговорення запропонованого законопроекту.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба у своїй доповіді навів кричущі випадки порушення прав дітей, у зв’язку з відмовою їх батьків виконувати свої обов’язки щодо утримання дітей та аргументував необхідність внесення зміни до законодавства щодо удосконалення  механізму стягнення аліментів і додаткових витрат на дитину.

Законопроект було презентовано членом ради комітету сімейного права Асоціації адвокатів України Олегом Простобоженко, який зазначив, що законопроектом пропонується внести зміни до Сімейного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Закону України «Про судовий збір», Закону України «Про виконавче провадження», передбачивши законодавчі підстави для:

-         відступу судом від засади рівності часток подружжя у спільному майні у разі ухилення одним з них від виконання своїх обов’язків по утриманню дітей, які проживають з другим з подружжя;

-         усунення підстав, що використовуються платником аліментів для затягування розгляду справ про стягнення аліментів;

-         врахування витрат платника аліментів, щодо яких останнім не доведено джерело походження коштів для їх фінансування, при визначенні розміру аліментів;

-         збільшення мінімального розміру аліментів, що підлягають стягненню з платника аліментів;

-         накладення стягнення на нерухоме майно платника аліментів в рахунок погашення заборгованості за аліментами;

-         відповідальності за прострочення сплати додаткових витрат на дитину;

-         стягнення аліментів та їх індексації у наказному провадженні;

-         звільнення позивача від сплати судового збору у справах про стягнення додаткових витрат, пені (неустойки) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів;

-         встановлення додаткових підстав для звернення про стягнення на майно боржника – платника аліментів та звернення державного виконавця до суду для встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду такого боржника за межі України.

 Законопроект було підтримано народним депутатом України, членом Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Андрієм Помазановим, який також наголосив на необхідності розширення переліку доходів платників аліментів, які враховуються при стягненні аліментів, зокрема, включення до них дарунків та спадщини. Андрій Помазанов також поінформував присутніх, що ним внесено проекти Законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за ухилення від сплати аліментів (реєстр. № 2360) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо індексації розміру аліментів (реєстр. № 2426). Якщо перший законопроект не було підтримано головним комітетом, то другий законопроект вже прийнято за основу і підготовлено до розгляду в другому читанні, проте його розгляд у сесійній залі постійно гальмується, що свідчить про певний супротив розв’язанню цього питання. Народний депутат України зазначив, що готовий брати участь у доопрацюванні законопроекту, підготовленого адвокатською спільнотою.

Голова підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Іван Спориш у своєму виступі зазначив, що як, депутат-мажоритарник, постійно стикається з проблемою несвоєчасної виплати аліментів. Водночас, він звернув увагу присутніх на цікавий майже відсутні факти ухилення від сплати аліментів, проте, у містах та селищах міського типах такі факти є набагто більш поширеними. Іван Спориш підтримав проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо покращення захисту права дитини на належне утримання, підготовлений Асоціацією адвокатів України.

Законопроект було підтримано також більшістю виступаючих, які внесли до нього багато конструктивних пропозицій. Також учасниками комітетських слухань було запропоновано рекомендувати Кабінету Міністрів України доручити Міністерству юстиції України посилити контроль за своєчасним стягненням аліментних зобов’язань на утримання дитини, а також щокварталу інформувати Комітет Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту  та туризму, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Уповноваженого  Президента України з прав дитини про кількість платників аліментів, які мають заборгованість із сплати своїх зобов’язань на утримання дітей терміном більше трьох, шести і дванадцяти місяців.

Також учасники слухань підтримали пропозицію: доручити Національній поліції посилити контроль за належним розслідуванням кримінальних проваджень щодо ухилення від сплати аліментів на утримання дітей.

Підводячи підсумки слухань, Перший заступник Голови Комітету Микола Величкович подякував всім учасникам слухань за професійну дискусію щодо врегулювання питання забезпечення своєчасної виплати  аліментів на утримання дитини. Микола Величкович зазначив, що Комітет врахує всі зауваження до законопроекту, для чого буде створена відповідна робоча група. Перший заступник Голови Комітету запропонував всім державним органам та адвокатським об’єднанням у тижневий термін направити до Комітету свої кандидатури до складу робочої групи. Микола Величкович зазначив, що за підсумками  роботи робочої групи членами Комітету та іншими народними депутатами України буде внесений на розгляд Верховної Ради України доопрацьований законопроект.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку