15 листопада 2023 року у Комітеті з питань молоді і спорту відбулися онлайн-слухання на тему: «Реалізація Державної молодіжної житлової програми забезпечення молоді житлом – інвестиція у розвиток молоді в Україні та відновлення України», в яких взяло участь понад 100 представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, наукових установ, міжнародних та іноземних організацій.

Опубліковано 15 листопада 2023, о 18:25
 

У своєму вступному слові Голова Комітету з питань молоді і спорту Андрій КОЖЕМ'ЯКІН наголосив, що питання забезпечення молоді житлом вкрай важливе для майбутнього України. «На жаль, останні 9 років держава майже не підтримує пільгове кредитування молоді. З 2015 року пільгові кредити для забезпечення молоді житлом надаються лише за рахунок місцевих бюджетів, що призвело до суттєвого обмеження можливостей молоді отримати власне житло та до суттєвого відтоку молоді до інших країн», – підкреслив Кожем’якін А.А.

Голова Комітету зауважив, що для Української держави вкрай необхідним є  забезпечення максимального повернення до країни молоді, яка сьогодні перебуває за її межами, що є  важливим і достатньо складним завданням. І не вирішення проблеми забезпечення молоді житлом, може стати одним з суттєвих чинників неповернення в Україну молоді, яка виїхала до провідних країн Європи та Північної Америки, насамперед, найбільш успішних молодих громадян України.

Кожем’якін А.А., зазначив, що українська молодь два роки стоїть у перших рядах захисту  Незалежності,  суверенітету, територіальної цілісності держави у надважкій боротьбі, виборюючи своє право на вільне життя, за демократію, за європейські цінності і держава має створити ефективні механізми, які  сприяли б молоді в отриманні власного житла.

На завершення Андрій Кожем'якін відмітив, що після закінчення повномасштабної війни, після нашої Перемоги молодь в перших рядах буде відновлювати нашу країну і державі просто необхідно  виробити ефективні механізми підтримки вирішення питання забезпечення молоді житлом, як за рахунок відновлення фінансування з  Державного бюджету, так і за рахунок стимулювання місцевих бюджетів фінансувати відповідні місцеві і цільові програми. 

З доповіддю на слуханнях виступив заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань національно-патріотичного виховання Василь МОКАН. Він зазначив, що в умовах повномасштабного російського вторгнення житлова проблема є однією з найболючіших для молоді нашої країни, її невирішеність була і буде після закінчення війни однією з головних причин міграції української молоді за кордон. Адже більшість молодих сімей не мають можливості отримати доступ на ринок житла без бюджетної підтримки.

Мокан В.І.  наголосив, що головним завданням слухань є напрацювання  нових ефективних механізмів з реалізації програм молодіжного житлового кредитування.

 

Василь Мокан зазначив, що ще важливіше – забезпечити житлом наших Героїв, які захищають Україну та її народ від ворога. Вони віддають все, навіть своє життя заради держави, і держава має допомогти в першу чергу їм або їх сім’ям у вирішенні житлового питання.

Також заступником Голови Комітету було зауважено, що механізм кредитування є найбільш доцільним та ефективним, оскільки його реалізація дозволяє вирішувати питання не тільки забезпечення молоді житлом, а також забезпечення інвестування у житлове будівництво, створення нових робочих місць,  забезпечення додаткових надходжень до бюджетів відповідних рівнів як від забудовників так і від фізичних осіб у вигляді податків, зборів тощо.

 

Голова підкомітету з питань державної молодіжної політики Комітету з питань молоді і спорту Ірина БОРЗОВА у своєму виступі наголосила на тому, що тема комітетських слухань, дуже важлива не тільки для молодих родин, але і для всіх українців.

БОРЗОВА І.Н. зазначила, що проблема забезпечення молоді житлом всі роки незалежності  була актуальною, а з початком повномасштабного вторгнення російської федерації лише посилилася, бо до цього питання ще додалося питання забезпечення житлом внутрішніх переселенців  та військослужбовців.

Ірина БОРЗОВА зауважила, що діюча Державна програма забезпечення молоді житлом є неефективною. На її думку, це повинні бути спеціальні програми,  як наприклад, така програма, що зараз реалізується Міністерством у справах ветеранів України через компенсацію коштами на придбання житла родинам військослужбовців.

Народний депутат України закликала спільними силами знайти шляхи вирішення цього питання.

 

Із співдоповідями на слуханнях виступили  начальник Управління житлової політики та благоустрою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Світлана СТАРЦЕВА та в.о. голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Іван ПАРУХ.

 

У обговоренні взяли участь: представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, наукових установ, міжнародних та іноземних організацій.

 

У процесі підготовки комітетських слухань Комітет отримав інформацію від центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо виконання статті 16 Закону України «Про основні засади молодіжної політики», які були враховані під час підготовки проекту Рекомендацій.

 Основними напрацюваннями Рекомендацій є:

 запровадження субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення молоді житлом та її розподілу пропорційно коштам, виділених з місцевих бюджетів на місцеві програми забезпечення молоді житлом;

надання молодим громадянам України, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, працюють в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, правоохоронних органах, державних та комунальних закладах, підприємствах, установах, пільгових кредитів з частковим погашенням кредиту за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів під час проходження військової служби або відпрацювання визначеного законом терміну;  

підготовка пропозиції щодо розширення механізмів забезпечення економічної доступності житла для молодих сімей та молодих осіб відповідно до статті 16 Закону України «Про основні засади молодіжної політики»;

запровадження субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення молоді житлом та її розподілу пропорційно коштам, виділених з місцевих бюджетів на місцеві програми забезпечення молоді житлом;

надання молодим громадянам України, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, працюють в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, правоохоронних органах, державних та комунальних закладах, підприємствах, установах, пільгових кредитів з частковим погашенням кредиту за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів під час проходження військової служби або відпрацювання визначеного законом терміну; 

 

звернення до представника України в Адміністративній раді Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ) щодо узгодження фінансової підтримки молодіжної житлової програми у рамках мандату БРРЄ та інш.;

 

В ході обговорення також були висловлені слушні пропозиції та ідеї до проекту Рекомендацій, які будуть враховані при підготовці кінцевого документу, однією з яких є ініціювання спільно з Держмолодьжитлом проведення конференції з потенційними донорськими організаціями (грантодавцями) з метою пошуку та залучення інвестицій, грантів, для реалізації Державної програми забезпечення молоді житлом.

 

Комітет доопрацює проект Рекомендацій комітетських слухань з урахуванням виступів та пропозицій учасників слухань та затвердить на своєму засіданні.

 

Аудіозапис та відео слухань у Комітеті:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку