Завдяки втручанню Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму "Міжнародний дитячий центром "Артек" отримав 14 мільйонів гривень в рахунок погашення заборгованості державного бюджету перед дитячим центром, що врятувало "Артек" від призупинення роботи посередині зміни.

22 листопада 2013, 17:19

Завдяки втручанню Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму «Міжнародний дитячий центром «Артек» отримав 14 мільйонів гривень в рахунок погашення заборгованості державного бюджету перед дитячим центром, що врятувало «Артек» від призупинення роботи посередині зміни.

 

         Комітет, виконуючи свої функції, щодо контролю за дотриманням законодавства, вжив термінових заходів щодо погашення       заборгованості державного бюджету перед дитячим центром.

Станом на 20 листопада 2013 року заборгованість перед дитячим центром тільки з Державного бюджету України склала 25 млн. грн. У зв’язку з відсутністю коштів підприємство заборгувало працівникам більше, ніж 3,4 млн. заробітної плати (без нарахувань у позабюджетні фонди). Борг за постачання продуктів склав вже 5,73 млн. грн., за паливно-мастильні матеріали і медикаменти – 2,77 млн. грн.

Через відсутність харчів для годування дітей  24 листопада  цього року була запланована повна зупинка роботи Міжнародного дитячого центру. Тому  «Артек» попередив Міністерство соціальної політики України про можливу дострокову евакуацію дітей за рахунок обласних державних адміністрацій, які направляли дітей на оздоровлення та неможливість прийняти наступну зміну. «Артек» не має пального навіть для доставки дітей до потягів.

         8 листопада цього року Головою Комітету Артуром Палатним було направлено депутатський запит до Першого віце-прем’єр-міністра  України Арбузова С.Г. та Міністра фінансів України Колобова Ю.В. щодо погашення заборгованості «Міжнародному дитячому центру «Артек» з державного бюджету, проте до 20 листопада не відбувалося будь-яких зрушень в цьому питанні.

         В зв’язку з цим, 20 листопада цього року  Комітету звернувся до Президента України Януковича В.Ф. та Прем’єр-міністра  України
Азарова М.Я. з приводу катастрофічної ситуації, що склалася з фінансуванням діяльності Державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек» з Державного бюджету України у 2013 році. Голова Комітету Артур Палатний з трибуни Верховної Ради України звернувся до вищих керівників держави щодо порятунку «Артеку».

Члени Комітету наголосили на тому, що зупинка «Артеку» буде значним ударом по авторитету держави, насамперед тому, що від цього перш за все постраждають діти-сироти,  діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей.

У результаті проведених заходів, «Артек» врятовано під передчасного призупинення роботи посередині оздоровчої зміни. На цей час українські діти можуть спокійно відпочивати у «Артеці».