Комітет пропонує Верховній Раді України розглянути у другому читанні та прийняти в цілому проект Закону про Загальнодержавну соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2013-2017 роки (р. № 2629), із затвердженням Програми тільки на 2014 рік та дорученням Уряду до 1 червня 2014 року внести на розгляд парламенту проект Закону про Загальнодержавну цільову соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2015-2019 роки, розроблений згідно з вимогами Закону України "Про держа

26 листопада 2013, 10:10

Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму  пропонує Верховній Раді України розглянути у другому читанні та прийняти в цілому проект Закону України про Загальнодержавну соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2013-2017 роки (р. № 2629), із затвердженням Програми тільки на 2014 рік та дорученням Уряду до 1 червня 2014 року внести на розгляд парламенту проект Закону про Загальнодержавну цільову соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2015-2019 роки, розроблений згідно з вимогами Закону України «Про державні цільові програми».

 

Під час обговорення члени Комітету зазначили, що документ, який подав Уряд, не можна назвати загальнодержавною програмою. Вражає, що в тексті Програми пропонувалося передбачити її фінансування з урахуванням фінансових можливостей Державного бюджету України, тобто за залишковим принципом. Безперечно, ці можливості виявляться дуже обмеженими, тим більше у нинішній час.

Члени Комітету констатували, що наша економіка перебуває в стані кризи, і в бюджеті немає необхідних коштів. Проте, в цьому випадку, мова йде про інвестиції в майбутнє України. Але про яке планування розвитку спорту можна говорити без затвердженого плану заходів?

Члени Комітету наголосили на тому, що в цьому році затверджено вже дві Загальнодержавні цільові програми: науково-технічна космічна та поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища. Програми затверджено відповідно до законодавства з переліком заходів, обсягами фінансування. Невже здоров'я нації, підростаючого покоління менш важливе, ніж безпека та гігієна праці чи розвиток космічної галузі?

Голова Комітету Артур Палатний зазначив, що Міністерство фінансів України заявляє, що ця програма  соціальна, а не цільова, тому вона може прийматися без переліку заходів. Проте, відповідно до Закону України «Про державні цільові програми» соціальні програми – це різновид цільових програм.

У зв’язку з цим, члени Комітету одностайно підтримали пропозицію щодо затвердження цього проекту програми тільки на 2014 рік та доручення Кабінету Міністрів України до 1 червня 2014 року внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму  розвитку фізичної культури і спорту на 2015-2019 роки», що має бути розроблений згідно з вимогами Закону України  «Про державні цільові програми».

Таким чином, якщо рішення Комітету буде підтримано Верховною Радою України, це забезпечить прийняття цієї програми розвитку фізичної культури і спорту на наступний рік та доручить Уряду розробити Загальнодержавну цільову програму відповідно до законодавства.

Фото надано Інформаційним управлінням Апарату Верховної Ради України.