20 листопада у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему: "Участь молоді в суспільному житті: економічна активність"

27 листопада 2013, 11:08

20 листопада у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему: "Участь молоді в суспільному житті: економічна активність"

 

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, відкриваючи засідання, наголосив: "За великим рахунком, вся політика нашої держави, усі програми реформ Президента України Віктора Януковича, закони, що їх створює парламент - це майбутнє нашої держави. А майбутнє - це й є молодь України, умови її розвитку, становлення, її участі у суспільному житті, розбудові держави"

В.Рибак також зазначив, що впродовж останніх двох десятиліть в Україні створені вагомі підвалини молодіжної політики держави, яка спрямована на реалізацію потенційних можливостей, прагнень, конституційних прав молоді, сформована законодавча база, накопичений досвід з практичної реалізації законодавства в інтересах молоді.

Голова Верховної Ради сказав також, що завдання розвитку ринкової системи в Україні вимагає активного формування ринку праці і забезпечення високого рівня зайнятості найбільш активної частини населення, особливо молоді. "Зрозуміло, що проблема молодіжної зайнятості має об'єктивний характер в умовах вільної конкуренції на ринку праці, - сказав він. - Отже, якщо не вжити ефективних заходів по боротьбі з молодіжним безробіттям, то можна розплатитися демографічною кризою і високим рівнем еміграції".

В.Рибак підкреслив, що проблеми зайнятості молоді добре відомі і органам виконавчої влади всіх рівнів, і органам місцевого самоврядування, і народним депутатам, і громадським організаціям. За його словами, щоб виправити ситуацію, запропоновані програми працевлаштування молоді, надання першого робочого місця, підвищення фахового рівня, перепідготовки, залучення молоді до підприємницької діяльності і таке інше. Втім, наголосив В.Рибак, ці зусилля не мають ще системного, всеохоплюючого характеру.

В.Рибак також звернув увагу присутніх на те, що саме тому Президент України Віктор Янукович 27 вересня своїм Указом затвердив Стратегію розвитку державної молодіжної політики на період до 2020 року, яка визначає принципи, мету і завдання, спрямовані на подальше забезпечення створення належних організаційних, соціально-економічних, політико-правових умов соціального становлення та розвитку молоді. Згідно з положеннями Стратегії, сказав В.Рибак, пріоритетами реалізації державної молодіжної політики є, зокрема, формування державного замовлення відповідно до потреб ринку праці; налагодження співпраці роботодавців і навчальних закладів для формування навчальних програм, стажування студентської та учнівської молоді; укладення договорів про працевлаштування випускників на перше робоче місце.

Міністр молоді та спорту України Равіль Сафіулін, зокрема, зазначив, що формування і реалізація економічного аспекту молодіжної політики - невід'ємна складова проголошеного Президентом України курсу на цілісну модернізацію суспільства, його інтеграцію в загальноєвропейський цивілізаційний простір. "Це один із тих пріоритетів, які зафіксовані в затвердженій главою держави стратегії розвитку державної молодіжної політики на період до 2020 року і загалом в діяльності новоствореного Міністерства молоді і спорту України",- сказав він.

Р.Сафіулін звернув увагу присутніх на те, що метою зниження рівня молодіжного безробіття здійснюється низка системних заходів: перше - започаткована і вимагає поширення робота, спрямована на посилення практичної підготовки студентів за формулою "практика з перших курсів". Вона передбачає встановлення неперервного зв’язку майбутніх фахівців з однорідними галузевими підприємствами, фірмами, установами, з реальним сектором економіки. Крім співпраці роботодавців з навчальними закладами назрілою є потреба відмови безвідповідальної практики хаотичного набору студентів на спеціальності без врахування потреб ринку праці.

По-друге, зазначив він, на основі поширення практики прогнозування ринку праці Міністерство молоді та спорту прогнозує вдосконалити роботу цілої мережі діючих молодіжних центрів праці: 17-х обласних, двох у Києві та Севастополі, чотирьох районних, десяти міських центрів та понад 100 студентських секторів працевлаштування у вищих навчальних закладах. Станом на 1 серпня  2013 року працевлаштовано 20525 молодих людей і надано близько 45 тисяч консультацій для молоді.

По-третє, наголосив міністр, у взаємодії з роботодавцями розпочато реалізацію положення Закону України "Про зайнятість населення" щодо надання молоді першого робочого місця.

"Втілення в життя основних напрямів економічної молодіжної політики здійснюються на основі загалом сформованої законодавчої бази. Потреба в її удосконаленні у зазначених напрямах пов'язана з ускладненням завдань молодіжної політики в цілому. Подальша інтеграція молоді в економічному процесі значною мірою буде залежати від якості партнерської взаємодії державних органів влади від центру до низового рівня, з одного боку, та молодіжних організацій, як важливого сегмента  громадського суспільства, з іншого",- підсумував Р.Сафіулін.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний зазначив, зокрема, що місяць тому Президент України видав Указ про стратегію розвитку державної молодіжної політики на період до 2020 року, де визначив пріоритетні завдання органів державної влади щодо забезпечення розвитку економіки, інтеграції України до Європи. "Головна роль тут відведена вдосконаленню роботи щодо реалізації державної молодіжної політики, створенню умов для зайнятості молоді",- сказав він.

Народний депутат також підкреслив, що загальна чисельність молоді віком з 15 до 34 років в 2012 році становила понад 13 мільйонів осіб, що складає більше 47 відсотків у загальній чисельності працездатного населення, в тому числі економічно активної молоді понад 8 мільйонів, а її питома вага у загальній чисельності економічно активного населення складає більш ніж 38 відсотків.

За словами народного депутата, в Україні на обліку в органах Державної служби зайнятості в 2012 році перебувало майже 888 тисяч безробітних громадян до 35 років або 48,6 відсотків загальної чисельності громадян, які перебували на обліку. Водночас кількість випускників, які отримали направлення на роботу в 2012 році, склала 168 тисяч осіб або лише 27,4 відсотків загальної кількості випускників.

"В цілому частка молоді у загальній чисельності безробітних за останні роки з 53,8 відсотків в 2009 році зросла до 55,2 відсотків у 2012-му. А це означає, що кожна друга людина, що отримує допомогу по безробіттю, це молода людина, на жаль",- наголосив А.Палатний.

"На жаль, поглиблення економічної кризи, падіння виробництва створюють серйозні проблеми в питаннях реалізації конституційного права молоді на працю. Це в свою чергу вимагає від всіх органів державної влади, громадських організацій консолідації зусиль щодо вирішення питань залучення молодих людей до участі в економічному житті держави. При цьому і надання першого робочої місця, і закріплення молодих спеціалістів на відповідному виробництві, створення умов для знаходження підприємницькою діяльністю. У цьому зв'язку важливо прийняти на державному рівні програму подолання економічної кризи з урахуванням відносин з європейською спільнотою, сусідніми державами. Такий підхід може і має знайти своє втілення і у відповідній загальнодержавній молодіжній програмі, що має бути розглянута і затверджена Верховною Радою України. Вважаю, що ці та ряд інших конкретних заходів стануть важливим фактором у вирішенні проблем молоді, залучення молодих людей до розбудови громадянського суспільства в нашій державі",- підсумував голова Комітету.

Народний депутат Микола Жук у виступі запропонував, зокрема, Верховній Раді: доручити Кабінету Міністрів прискорити роботу щодо розробки законопроекту стосовно стимулювання роботодавців, які приймають на роботу вразливу категорію населення, а саме, молодь, осіб віком від 18 років; прискорити прийняття поданого Кабінетом Міністрів законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України в зав'язку з прийняттям Закону про зайнятість населення щодо підтримки молоді в пошуках роботи; прискорити прийняття Закону про внесення змін до статті 1 Закону про сприяння соціальному становленню та розвиток молоді України щодо форм власності молодіжних центрів праці.

За підсумками обговорення головуючий на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік подякував учасникам за плідну роботу і повідомив, що після вивчення і узагальнення всіх висловлених у виступах думок вони будуть враховані у проекті рекомендацій парламентських слухань, який буде розглянуто у парламенті і затверджено відповідною постановою.

Фото надано Інформаційним управлінням Апарату Верховної Ради України.