Комітетські слухання щодо оздоровлення та відпочинку дітей (6 листопада 2013 рік)

19 листопада 2013, 13:45

Питання оздоровлення та відпочинку дітей були розглянуті під час слухань у Комітеті з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, що відбулися 6 листопада 2013 року.

 

Відкриваючи слухання, голова Комітету Артур Палатний, зокрема, зазначив, що «у 2013 році вдалося домогтися суттєвого збільшення кількісних показників оздоровлення та відпочинку дітей.  Станом на 1 жовтня 2013 року, за інформацією Міністерства соціальної політики, оздоровлено 1 млн. 396 тис. 137 дітей (34,3 % від загальної кількості дітей шкільного віку), що на 40 % більше, ніж у 2012 році, а також перевиконано план оздоровлення цього року більш, ніж на 6 %».

За його словами, у 2013 році на 19 одиниць зросла кількість дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, у тому числі відновлено роботу 11 дитячих закладів оздоровлення, які не працювали у минулі роки.

Голова Комітету також наголосив, що «залишаються гострими проблеми щодо забезпечення якісних та безпечних умов харчування та проживання дітей, є непоодинокі випадки порушення санітарно-епідеміологічних норм».

А.Палатний також звернув увагу присутніх на те, що «для подолання всіх негараздів у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, забезпечення державних гарантій щодо доступності та якості оздоровчих та відпочинкових послуг, розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів необхідно забезпечити невідкладне затвердження Державної цільової соціальної програми оздоровлення і відпочинку дітей та розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів на період до 2017 року».

Учасники обговорення також акцентували увагу на проблемі визначення оптимальної тривалості оздоровчої зміни. Зазначалося, зокрема, що протягом п’яти останніх років профспілкові організації піднімають питання про скорочення тривалості зміни до 14 днів для забезпечення збільшення кількості оздоровлених дітей, хоча Міністерство охорони здоров’я вважає таке скорочення шкідливим для якості оздоровлення дітей. Під час слухань зазначалося, зокрема, що у 2013 році повноцінне (терміном 21 день) оздоровлення отримало тільки 406 тисяч дітей, тобто 29 % від загальної кількості оздоровлених.

А.Палатний також повідомив, що Комітет ухвалив рішення рекомендувати парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до статті 13 Закону «Про оздоровлення і відпочинок дітей» (щодо встановлення віку дітей, що перебувають у дитячих закладах відпочинку та оздоровлення разом з батьками) (реєстр. № 3375), яким пропонується визначити, що діти віком від 4 до 7 років мають перебувати у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку разом із батьками або іншими законними представниками.

Учасники слухань висловили на адресу органів законодавчої і виконавчої влади низку рекомендацій, відповідно до яких Верховна Рада, зокрема, має розглянути ї прийняти законопроекти про внесення змін до статті 13 Закону «Про оздоровлення і відпочинок дітей» (щодо встановлення віку дітей, що перебувають у дитячих закладах відпочинку та оздоровлення разом з батьками) та про внесення змін до статті 2 Закону «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» (щодо можливості розміщення навчальних закладів) (реєстр. № 2284), яким пропонується доповнити чинний закон положенням, яке усуне обмеження щодо передачі в оренду будівель та споруд цих дитячих центрів для розміщення навчальних закладів незалежно від форми власності.

За словами А.Палатного, рекомендації будуть опрацьовані у Комітеті та враховані під час подальшої законотворчої роботи.