Звіт про роботу Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Верховної Ради України п'ятого скликання (липень 2006 року -жовтень 2007 року).

17 червня 2013, 10:18

Звіт про роботу Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Верховної Ради України п’ятого скликання (липень 2006 року –жовтень 2007 року).

 

Комітет створено відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України п'ятого скликання» (№ 8-V від 11 липня 2006 року).

Згідно з Постановою Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України п’ятого скликання та обрання Голови і першого заступника Голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації»
(№ 11-V від 18 липня 2006 року) Головою Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму обрано Томенка Миколу Володимировича, кандидатуру якого висунула фракція «Блок Юлії Тимошенко».

Першим заступником Голови Комітету обрано Волкова Олександра Анатолійовича (фракція Блоку «Наша Україна»).

Заступниками Голови Комітету обрано САФІУЛЛІНА Равіля Сафовича (фракція Партії регіонів) та Надошу Олега Володимировича (фракція «Блок Юлії Тимошенко»).

Секретарем Комітету обрано Філіндаша Євгена Васильовича (фракція Соціалістичної партії України).

Членами Комітету обрано:

Аркаллаєва Нуруліслама Гаджиевича (фракція Партії регіонів);

Дейча Бориса Давидовича (фракція Партії регіонів);

Колоцея Юрія Олександровича (фракція Партії регіонів);

Коржа Віктора Петровича (фракція Партії регіонів);

Куренного Володимира Костянтиновича (фракція «Блок Юлії Тимошенко»);

Павленка Юрія Олексійовича  (фракція Блоку «Наша Україна»);

Пінчука Андрія Павловича (фракція Партії регіонів);

Прокопенка Віктора Євгеновича (фракція Партії регіонів);

Тедеєва Ельбруса Сослановича (фракція Партії регіонів);

Чепиногу Віталія Михайловича  (фракція «Блок Юлії Тимошенко»);

 

На засіданні Комітету 19 липня 2006 року затверджена структура Комітету і обрано керівників підкомітетів: Пінчука А.П, – головою підкомітету з питань сім’ї, дитинства та молодіжної політики; Коржа В.П.- головою підкомітету з питань фізичної культури та спорту; Куренного В.К. - головою підкомітету з питань розвитку туризму; Дейча Б.Д.- головою підкомітету  з питань курортів та рекреаційної діяльності.

12 вересня 2006 року в зв’язку з призначенням Міністром України у справах сім’ї, молоді та спорту член Комітету Павленко Ю.О. склав з себе депутатські повноваження.

16 листопаду 2006 року голова підкомітету з питань сім’ї, дитинства та молодіжної політики  Пінчук А.П. був обраний членом Комітету з питань бюджету та звільнений від обов’язків члена Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму і, відповідно, голови підкомітету з питань сім’ї, дитинства та молодіжної політики. 

14 грудня 2006 року в зв’язку з призначенням Міністром України у справах сім’ї, молоді та спорту голова підкомітету з питань фізичної культури та спорту Корж В.П. склав з себе депутатські повноваження.

На засіданні Комітету 13 лютого 2007 року головою підкомітету з питань фізичної культури та спорту був обраний народний депутат України
Колоцей Ю.О.

8 лютого 2007 року Голова Комітету Томенко М.В. був обраний заступником Голови Верховної Ради України. В зв’язки у з цим 22 лютого він був звільнений від обов’язків Голови Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Відповідно до Постанови Верховної Ради України № 873-IV від 5 квітня 2007 року Головою Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму обрано народного депутата України Волкова Олександра Анатолійовича, при цьому його звільнено  від  обов'язків першого заступника голови Комітету.

14 червня 2007 року член Комітету Чепинога В.М. подав заяву про вихід з депутатської фракції «Блок Юлії Тимошенко» та рішенням міжпартийного з’їзду блоку був позбавлений депутатських повноважень.

15 червня 2007 року народний депутат України Надоша О.В. був обраний Головою Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства  та  звільнений від обов’язків заступника Голови Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

18 серпня 2007 року помер член Комітету Прокопенко В.Є.

Відповідно до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України п'ятого скликання» до предмету відання Комітету віднесені питання щодо здійснення  законопроектної роботи, підготовки, попереднього розгляду питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, та здійснення  контрольних функцій у відповідних сферах відання з питань державної політики у сфері сімейно-шлюбних відносин; державної  політики  сприяння  становленню  інституту  сім'ї, допомоги  сім'ям  з дітьми; демографічної політики; державної молодіжної політики; фізичної культури; спорту та спортивної діяльності;  туризму і туристичної діяльності; законодавства про курорти та рекреаційну діяльність.

Комітетом за час його роботи було проведено 32 засідання, з них 2 виїзних, розглянуто 108 питань, внесено 30 поправок і пропозицій до законопроектів з питань, що відносяться до його компетенції.

Підготовлено і внесено на розгляд Верховної Ради України 20 проектів законів України, прийнято в цілому і підписано Президентом України - 10. В тому числі:

Закони з питань державної  політики  сприяння  становленню  інституту  сім'ї, допомоги  сім'ям  з дітьми: про ратифікацію Європейської конвенції про здійснення прав дітей» (№ 69-V від 03.08.06); про приєднання України до Конвенції про визнання і виконання рішень стосовно зобов'язань про утримання (№ 135-V від 14.09.06); про приєднання України до Конвенції про юрисдикцію, право, що застосовується, визнання, виконання та співробітництво щодо батьківської відповідальності та заходів захисту дітей (№ 136-V від 14.09.06); про ратифікацію Конвенції про контакт з дітьми (№ 166-V від 20.09.06). 27 червня 2007 року Верховна Рада України прийняла Закон про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року».

Закони з питань державної молодіжної політики: про внесення змін до деяких законів України  щодо соціального захисту осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (№ 230-V від 31.09.06); про внесення змін до деяких законів України  щодо молодіжних та дитячих громадських організацій
(№ 271-V від 19.10.06); п
ро внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо органів і служб у справах неповнолітніх та спеціальних установ для неповнолітніх (№ 609-V від 07.02.07).

Закони з питань фізичної культури і спорту: про ратифікацію Міжнародної конвенції про боротьбу з допінгом у спорті (№ 68-V від 03.08.07); про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні
(№ 962-V від 19.04.07); про внесення змін до статті 29 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (№ 1021-V від 15.05.07).

Комітетом підготовлено ряд питань, щодо яких Верховною Радою України було прийнято 10 Постанов, зокрема: про недопущення закриття та перепрофілювання закладів фізичної культури і спорту, баз олімпійської та паралімпійської підготовки, фізкультурно-оздоровчих і спортивних споруд, лікувально-фізкультурних закладів (№ 66-V від 03.08.07); про інформацію Кабінету Міністрів України щодо діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування з розвитку фізичної культури і спорту (№ 372-V від 17.11.06); про підсумки організації оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2006 року та заходи Кабінету Міністрів України щодо організації відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2007 року (№ 654-V від 08.02.07); про відзначення 200-ї річниці курортів Криму (№ 693-V від 22.02.07); про Рекомендації парламентських  слухань про становище молоді в Україні (щодо підтримки молодої сім'ї, посилення соціального захисту дітей та молоді у 2001-2006 роках) (№ 816-V від 22.03.07).

За ініціативою Комітету в грудні 2006 року проведені парламентські слухання: про становище молоді в Україні (щодо підтримки молодої сім'ї, посилення соціального захисту дітей та молоді у 2001-2006 роках) та Дні Уряду з порядком денним: «Про діяльність органів державної влади,  місцевого самоврядування щодо розвитку  фізичної культури і спорту» (листопад 2006 року); «Щодо підсумків проведення відпочинку і оздоровлення дітей влітку 2006 року та про заходи Кабінету Міністрів України щодо організації відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2007 року» (січень 2007 року). Комітетом були проведені круглі столи на тему «Роль громадськості у вихованні молоді та організації її дозвілля», «Про стан та перспективи розвитку туризму і курортів в Україні», «Обговорення законопроектів про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення», «Про проект Закону про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року», «Політика держави щодо сім’ї як головного інституту суспільства», громадські слухання «Розгляд проекту Закону «Про забезпечення молоді житлом».

В 2006 році проводилася робота щодо визначення стипендіатів Верховної Ради України – студентів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених родин, які навчаються у вищих навчальних закладах. З 2007 року відповідно до Постанови Верховної Ради України про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про застосування соціальних стипендій Верховної Ради України для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей» визначення таких стипендіатів передано до Комітету з питань науки і освіти.

Комітетом були підготовлені пропозиції щодо присудження у 2006 та 2007 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування, які не були підтримані Верховною Ради України.

На виконання контрольних функцій за дотриманням і реалізацією Конституції України та законів України проведено 8 засідань Комітету, на яких обговорювалися питання виконання вимог законодавства щодо: надання пільгових довгострокових кредитів молодим сім’ям та молодим громадянам на будівництво житла; про стан реалізації Міністерством України у справах сім`ї, молоді та спорту вимог законодавства щодо розвитку фізичної культури та спорту, про виконання вимог законодавства України у сфері фізичної культури і спорту Київською міською радою, про стан підготовки Національного спортивного комплексу «Олімпійський» у місті Києві до проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, про дотримання законодавства України у сфері антидопінгового контролю Федерацією футболу України, про стан та перспективи розвитку туризму і курортів в Україні.

В порядку контролю за дотриманням вимог законодавства та з метою узагальнення практики його застосування були проведені виїзні засідання Комітету, на яких були розглянуті наступні питання: ознайомлення з діяльністю та перспективами розвитку Державного підприємства «Український дитячий центр «Молода гвардія», проблеми і перспективи курортно-рекреаційної та туристичної галузей України, стан і перспективи розвитку санаторно-курортних закладів півдня України (м. Одеса, листопад 2006 року), перспективи розвитку зимових  олімпійських видів спорту у Львівській області (грудень 2006 року).

Зусилля членів Комітету щодо удосконалення основних правових засад функціонування і розвитку суб’єктів здійснення державної  політики  сприяння  становленню  інституту  сім'ї, допомоги  сім'ям  з дітьми,  державної молодіжної політики, галузей фізичної культури і спорту, туризму та курортів сприяли позитивним зрушенням в сферах:

а) реалізації державної  політики  сприяння  становленню  інституту  сім'ї, допомоги  сім'ям  з дітьми - інтеграції до світового та європейського правового поля в цій галузі, посиленню соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; розв’язанню проблем дитячої бездоглядності і безпритульності, створенню належних умов для соціально-психологічної адаптації дітей, реалізації їх права на сімейне виховання та здоровий розвиток, вдосконалення правового захисту дітей; посиленню державного контролю над усиновленням дітей Україні, в тому числі іноземними громадянами;

б) реалізації державної молодіжної політики: збільшенню кількості дітей, які були оздоровлені в дитячих оздоровчих закладах; законодавчому забезпечення відпочинку та оздоровлення дітей; удосконаленню законодавчого забезпечення діяльності молодіжних та дитячих громадських організацій; посиленню підтримки молодої сім'ї та соціального захисту дітей та молоді, осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

в) в розвитку фізичної культури і спорту: посиленню боротьбі з вживанням спортсменами заборонених медико-біологічних та фармакологічних засобів, інтеграції до європейського правового поля в галузі спорту; законодавчому забезпеченню недопущення закриття та перепрофілювання закладів фізичної культури і спорту; забезпеченню організації та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні;

г) в галузі туризму та курортів: сприянню розвиткові курортів України; усуненню штучних бар`єрів та обмежень у здійсненні туристичної діяльності, створення реальні умови для розвитку вітчизняного туризму

 

Проблемні питання, які потребують подальшого вирішення.

 

Незважаючи на вдосконалення законодавства щодо забезпечення державної  політики  сприяння  становленню  інституту  сім'ї, допомоги  сім'ям  з дітьми, державної молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму, його реалізація внаслідок постійних реформувань структур державного управління, фінансування за залишковим принципом, знаходиться на низькому рівні. Зокрема, недостатньо виділяється коштів на реалізацію заходів, передбачених Державною програмою підтримки молоді на 2004-2008 роки, на розвиток молодіжного житлового будівництва. Потребує вдосконалення нормативно-правова база щодо забезпечення дієвого механізму контролю за ефективністю витрачання бюджетних коштів та залучення позабюджетних коштів на розвиток спорту вищих досягнень, розвиток його інфраструктури. Необхідно посилити контроль держави в питаннях усиновлення дітей щодо їх захисту від зловживань з боку усиновлювачів .

 

Голова Комітету                                                                                    О. Волков

 

Завідувач секретаріату                                                                         М. Цуканов.