СТЕНОГРАМА засідання Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму від 03 листопада 2015 року

25 листопада 2015, 12:51

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму

від 03 листопада 2015 року

Веде засідання Голова Комітету А.Л. ПАЛАТНИЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, шановні присутні, розпочинаємо засідання  нашого комітету. Немає пропозицій і зауважень? Немає.

Шановні колеги, пройдемо по першому пункту порядку денного. Пропонується розглянути проект Закону про внесення змін  до деяких законів   України щодо  посилення  соціального   захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених  батьківського піклування, та осіб  з їх числа. Це номер законопроекту 2538а, поданий народними депутатами України Королевською та Солодом.

Шановні колеги, у народного депутата Королевської  немає можливості прийти на наш комітет. Від неї надійшов лист з проханням розглянути законопроект без її присутності  в зв'язку з поважними причинами. Але ж, я думаю, ми визначимося зараз, ми прийняли таке рішення, якщо наш комітет є головним  з питання того або іншого законопроекту і народний депутат не присутній на цьому засіданні комітету, ми цей законопроект  переносимо. Немає зауважень? Прошу голосувати.  

Хто за те, щоб законопроект номер  2538 з літерою "а" перенести на наступне засідання комітету, прошу голосувати.  Хто - "за"?  Проти? Утримався? Одноголосно. Дякую.

Я перепрошую. Хочу оголосити зараз список запрошених на засідання   нашого комітету 3 листопада 2015 року:

Уповноважений Президента  України з прав людини Кулеба Микола Миколайович. Так,  дитини.  І людини, і дитини. А я "людини" сказав, так? Дитини. Я  думаю, що ми не помилимось, якщо Микола Миколайович… Оксана Анатоліївна, у нього все гораздо сложнее.

Гевко Андрій Євгенович, заступник  міністра освіти і науки   України. Дуже  приємно.   Філіпішина Оксана Анатоліївна, зараз зачитую, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (це України, а не Президента, перепрошую; бачите, я не помиляюсь), начальник управління з питань дотримання прав дитини (теж, бачите, трішки…) недискримінаційної та гендерної рівності. Оксана Анатоліївна, дуже приємно вас бачити. На минулому засіданні вас не було і ми дуже хвилювалися.

Кікіна Сергій Омелянович. Ви тут, да? Директор Департаменту праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України. Колбаса Руслан Сергійович, директор Департаменту захисту прав дітей і усиновлення Міністерства соціальної політики України. Левчук Віктор Дмитрович, заступник директора юридичного департаменту Міністерства оборони України. Тарасова Олександра Станіславівна, виконуюча обов'язки начальника Управління у справах ветеранів та учасників АТО Міністерства соціальної політики України і Терещенко Лариса Степанівна, начальник відділу організації медичної допомоги дітям, Управління медичної допомоги матерям і дітям медичного департаменту Міністерства охорони здоров'я України. Дякую.

Шановні колеги, ми переходимо до другого пункту порядку денного. Пропонується розглянути проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо обов'язкової участі органу опіки і піклування під час надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон без згоди одного із батьків (номер законопроекту 2516а), поданий народним депутатом Гарбузом.

Шановні колеги, комітет наш теж є головним з цього питання. До комітету надійшов лист від народного депутата Гарбуза і у зв'язку з перебуванням народного… Його не буде у зв'язку з перебуванням народного депутата Гарбуза на лікуванні. Тому я думаю, що це буде і не коректно, і не вірно сьогодні розглядати законопроект, як такий, дуже важливі причини. Я думаю, що народний депутат на наступному засіданні нашого комітету, ми йому надамо таку нагоду, щоб він доповідав його особисто.

Тому прошу перенести законопроект № 2516а на наступне засідання нашого комітету. Прошу визначатися. Хто - "за"? Проти? Утримався? Одноголосно. Дякую.

Переходимо до третього пункту порядку денного. Пропонується розглянути питання щодо проекту Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему: "Сімейна політика України: цілі та завдання", - які були проведені комітетом 17 червня 2015 року.

Проект рекомендацій, який було вам роздано на парламентських слуханнях, було доопрацьовано з урахуванням виступів та пропозицій учасників парламентських слухань. Відбулося засідання робочої групи, на якому проект рекомендацій було узгоджено з представниками всіх профільних міністерств.

Шановні колеги, хто хоче виступити з цього питання із запрошених? Ніхто, да? Із народних депутатів – членів нашого комітету?

Будь ласка, Спориш Іван Дмитрович.

 

СПОРИШ І.Д. Шановні колеги, шановні присутні, я думаю, тут одне із питань – це, де дійсно тут справедливо було поставлено питання, це другий пункт: "Верховній Раді України прискорити…", - і таке інше. А саме, законопроект 2686 ми зараз, мабуть, після обіду будемо розглядати. Микола Романович знає, Величкович. Якщо, дасть Бог, ми його розглянемо і приймемо, то просто цей абзац вилучиться – і все. А так в основному все по пунктах, і все нормально.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іван Дмитрович. Будемо сподіватися, що дійде до нас черга все ж таки, да? В нас сьогодні на другу половину дня він поставлений.

Тому пропонується: перше – доручити членам комітету внести проект Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему: "Сімейна політика України: цілі та завдання"; друге – рекомендувати Верховній Раді України розглянути даний законопроект, точніше, проект зазначеної постанови та прийняти його за основу та в цілому. І, третє, визначити доповідачем від комітету голову комітету Палатного Артура Леонідовича.

Прошу голосувати.  Хто – "за"? Проти? Утримався? Одноголосно.

Так, переходимо до розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни". У нас цей законопроект був сьогодні на порядку денному, він був проголосований, це номер законопроекту 2556а. Я не буду його зачитувати повністю, тому що цей законопроект був сьогодні проголосований в залі Верховної Ради України за основу та в цілому. Тому й нема його… Да. І в цілому.

Тому немає сьогодні його сенсу розглядати.

 

_______________. (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Да.

(Загальна дискусія) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, були, Оксана Анатоліївна, були дискусії з цього приводу, але ж ви знаєте, що такий законопроект, що стосується ветеранів, бійців АТО, я думаю, що, ну от він отримав…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добровольці. Да. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оксана Анатоліївна, це ж… Я з вами повністю згоден, що ми ще не знаємо чи буде цей закон реалізовуватись, але ж ми є не головними з цього питання і що маємо, то маємо. І він був одним із перших розглянутий. Тому дякую представникам соцполітики. Да. Він був розглянутий.

Переходимо, шановні колеги, до розгляду проекту Закону "Про товариство сприяння обороні України", номер законопроекту 2496, поданий народними депутатами України Парубієм, Левусом, Величковичем та іншими.

До комітету… Да. Я зараз скажу, я зараз дам тобі слово.

До комітету звернулись автори законопроекту з проханням зняти з порядку денного засідання комітету проект Закону (реєстраційний номер 2496). Так, на сьогодні. Прошу… Величкович, будете,  щось скажете, ні? Ні.

Прошу, я думаю, що немає заперечень, є автори закону? Микола Миколайович, будь ласка,  прошу голосувати. Хто зате, щоб законопроект зняти на сьогодні з розгляду нашого комітету 2496? Прошу голосувати. Хто - "за"? Проти? Утримався? Одноголосно.

Шановні колеги! Переходимо до питання затвердження рекомендацій круглого столу на тему: "Державна молодіжна політика в Україні: світовий і національний досвід", який відбувся 28 жовтня 2015 року. Пропоную затвердити та надіслати рекомендації круглого столу на тему: "Державна молодіжна політика в Україні:світовий і національний досвід" до всіх зацікавлених органів державної влади, місцевого самоврядування та громадських організацій. Немає зауважень?

Будь ласка,  Романова.

 

РОМАНОВА А.А. Я б ще додала наскільки це можливо, у нас в основному рекомендації ось у Верховній Раді України дійсно номер 1248 і щодо змін до деяких Законів України щодо визнання не формальної освіти. Чесно кажучи, так для присутніх скажемо, що ці законопроекти вони були внесені, зареєстровані  ще взимку і зараз вже рік вони не розглядалися в залі Верховної Ради.

Тому я думаю, що, по-перше, цей як ми рекомендації Верховній Раді кажемо, що давайте все ж таки приймемо цей закон 1248. Я думаю, якщо він в найближчий термін не буде внесений, я не знаю, треба буде йти, або до Голови Верховної Ради особисто звертатися, тому що всі закони, які стосувалися так чи інакше молодіжної політики вони досі вже не розглядалися, вже рік. Тобто я просто хотіла наголосити на цьому, що ми, народні депутати, Комітет Верховної Ради і вже дійшло до того, що законопроект, який був зареєстрований рік тому, ми рекомендуємо Верховній Раді, тобто самі представники Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, приймається, Анно Анатоліївно. Я думаю,  що треба рекомендувати  Голові Верховної Ради і йти до нього, щоб   оце законопроект  був поставлений тому,  що вже рік,  і не тільки цей законопроект. Будемо сподіватися, що становище зміниться, так? 

Тому пропонується затвердити  рекомендації круглого столу на тему "Державна молодіжна політика в  Україні: світовий і національний досвід". Це перше.

І надіслати, друге, рекомендації до всіх зацікавлених органів державної влади  місцевого   самоврядування та громадських організацій.  Прошу голосувати.  Хто - "за"?  Проти? Утримався? Одноголосно.

Колеги, переходимо до питання  проведення слухань у комітеті. 

Шановні колеги,  до комітету  звернулось Міністерство молоді та спорту   України щодо проведення  парламентських слухань про становище молоді в  Україні на  тему: "Формування патріотизму та національної свідомості дітей та молоді  у сучасних умовах" - в грудні цього року.  Проте, враховуючи наш сумний  досвід, наших спроб прийняття  проектів  постаново щодо проведення парламентських слухань    стосовно проблем туристичної  та спортивної сфери, ми навряд чи вчасно встигнемо прийняти  Постанову Верховної Ради  України про проведення парламентських слухань  щодо  становища молоді в  Україні. Тому, за погодженням  з  Міністерством молоді та спорту  України пропонується провести 15 грудня цього року комітетські слухання на тему: "Формування патріотизму та національної свідомості дітей та молоді  у сучасних умовах".

Я думаю,  що ми знову повертаємося  до тих питань, що ми піднімаємо питання на  Погоджувальній  раді. Але ж ми розуміємо, що сьогодні  скільки б ми питань не піднімали,    поки голови фракцій        не будуть працювати  зі своїми депутатами, ми не зможемо знайти, на жаль,    підтримки і достатню кількість  голосів.  Це стосовно, що ми розуміємо, що постанови ставлять: середа, п'ятниця, чи четвер друга половина дня. І на жаль, сьогодні   в другій  половині дня вже ми не маємо у Верховній Раді тієї кількості депутатів, це жахлива ситуація. 

Я не знаю, мабуть, в попередніх скликаннях, я не враховую сьоме скликання в якому я був такого не було, я не знаю, може в четвертому, в п'ятому, шостому скликанні ця ситуація була така ж жахлива і ганебна. Але ж ми не можемо, на жаль, проголосувати наші постанови не тому, що не маємо підтримку політичну чи   в залі, а тому що немає де-факто депутатів в залі. Тому я пропоную все ж таки провести, а тема така, вона потрібна дуже, комітетські слухання. Немає зауважень, да? Прошу тоді це прийняти як рішення нашого комітету.

 Будь ласка.

 

______________. Це на 15 грудня, так?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Да, на 15 грудня. У вас якісь плани?

 

______________. Комітетські слухання це в якому форматі буде?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В якому форматі? Як завжди, комітетські слухання будуть в форматі… Це ж вони, я сподіваюсь, вони будуть трошки в меншому форматі, як і парламентські слухання. Це ж в принципі вони мають… Це ж те саме. Знаєте, як до молодих депутатів підходили в цьому скликанні і питали, чим відрізняється запит від звернення, да. Багато з них, хто там перший тиждень в парламенті, вони не зовсім, вони, мабуть, не читали, не готувалися до роботи в Верховній Раді, ми бачимо по їх сьогодні графіку дуже повільному знаходження в залі Верховної Ради. Але ж… Це ж… Нічим вони не відрізняються. Точно так же і парламентські слухання…

 

______________. Десь приблизно як круглий стіл.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це… Ні. Ну, це приблизно як круглий стіл, але ж парламентські, комітетські слухання вони юридично нічим не відрізняються. Тільки парламентські слухання проводяться в залі Верховної Ради, це треба проводити через парламент, через постанову, а комітетські слухання вони проводяться за рішенням комітету, хоч в цій залі.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оксана Анатоліївна, я не думаю, що це буде великою проблемою. Я думаю, що ми запропонуємо профільному комітету Лілії Михайлівні. Я думаю, що якщо… ми їх запросимо як гостей, як присутніх, як народних депутатів, які будуть приймати участь, і будемо…

Микрофон включите, пожалуйста.

 

_______________. …треба ще багато міністерств запрошувати, тому сфера така, що… (Загальна дискусія)

 Ні, вибачаюсь, що інші комітети там треба буде: і з нацбезпеки, і соціального захисту, і всіх, і всіх… Ну, така сфера, що, ну… Ну, тобто…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я трішки розкажу, що коли ми проводимо парламентські чи комітетські слухання, чи круглі столи, то я як голова комітету підписую дуже багато, таку купу листів, які дають можливість голів фракцій, народних депутатів, профільних міністерств, глав адміністрацій, місцевого самоврядування запросити на ці комітетські, чи парламентські, чи круглий стіл. Це юридично воно ніяк не буде відрізнятися, але ж ми зможемо, знаєте, нам "не шашечки, а ехать", як кажуть, да?

Тому я прошу проголосувати за проведення 15 грудня цього року комітетських слухань на тему: "Формування патріотизму та національної свідомості дітей та молоді у сучасних умовах". Прошу голосувати. Хто - "за"? Проти? Утримався? Одноголосно. Дякую.

Шановні колеги, дуже… Да, будь ласка, Микола Романович.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Оскільки в "Різному" на п'ятницю на "годину Уряду" запланований виступ міністра молоді і спорту, тому ми наш комітет мав би брати активну участь в цьому, тобто щоб бути… І у нас, здається, в п'ятницю стоїть питання нашої постанови якраз по преміях Верховної Ради. Правильно? На середу? На середу, добре.

І друге. Я б хотів, щоб ми на наступному нашому комітеті поставили питання, розглянули про скликання комітетських слухань по Євро-12. По Євро-12, тому що, на жаль, ще досі ряд об'єктів… Тобто щоб ми на наступному тижні розглянули. Тобто я зараз лише просто хотів би озвучити. Розглянути, щоб ми ще в грудні місяці, поки йде бюджетний процес, щоб ми розглянули. Тому що, ми пам'ятаємо, як минулого року, що Україна виплачує ще досі боргові зобов'язання по Євро-12. Тоді було три річних бюджети Міністерству молоді і спорту сплачені, ще декілька років маємо сплачувати певні ці гарантії фінансові іншим, зовнішнім суб'єктам. І питання є комплексне, я думаю, треба було б це питання на наступному комітеті підняти, призначити дату, тому що там багато зацікавлених структур, це не тільки Міністерство молоді і спорту, там є і Мінфін, там і Мінінфраструктури, там і Нацагентство, там є і МВС, є і прокуратура, і ДФС, і Служба безпеки, і фінмоніторинг. І "Альтком" хотілося б обов'язково заслухати, і запросити на ці слухання також і представників мерій і обласних адміністрацій, де проходило це Євро-12, тому що, на жаль, ряд об'єктів загальною вартістю більше 10 мільярдів досі не здано, в цінах 2012 року, 10 мільярдів в цінах 2012 року, ще навіть не по 8.

Тому я би просив, щоб ми наступному комітеті 10 числа це питання розглянули, запросити представника Міністерства молоді, щоб ми… Бо у великій мірі Міністерство молоді пожинає плоди того, що попередники ще не зробили. Тому вважаю, щоб ми спільно призначили дату і це питання заслухали, тому що Міністерство молоді, Міністерство інфраструктури не можуть залучить інвестиції і фінансування під певні ці об'єкти, тому що вони не здані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що, Віра Андріївна, що не буде це великою проблемою. Я думаю, що ми зможемо на наступному комітеті розглянути це питання.

 

СКАЛОЗУБ В.А. За попередньою домовленістю з Миколою Романовичем ми планували на 10 грудня комітет просто, на засіданні комітету розглянути.

 

_______________. На 10 листопада.

 

СКАЛОЗУБ В.А. А, листопада, перепрошую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Листопада, це наступний тиждень.

 

СКАЛОЗУБ В.А. Так. І ми написали Яценюку і в Мінфін Яресько, щоб вони дали нам цю інформацію. Вони нам раніше давали, ми вам, до речі, давали. Пам'ятаєте? І ми побачимо: якщо вони нам встигнуть дати, то ми можемо попередньо як би розглянути, а потім уже в широкому загалі. Річ у тім, що у нас 19-го числа круглий стіл по Конвенції ООН, по виконанню плану дій. Тому це буде дуже…

 

______________. (Не чути)

 

СКАЛОЗУБ В.А. А 15-го у нас комітетські по молоді, по патріотичному вихованню, тобто, ну, це буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  15 грудня.

 

СКАЛОЗУБ В.А. Накладно, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 15-го грудня у нас буде.

 

СКАЛОЗУБ В.А. 15 грудня, правильно. Так у вас же там немає засідань. Ми то можемо хоч кожен день.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що зберемося, якщо даже немає засідань. Давайте ми розглянемо на слідуючому засіданні. А, якщо потім…

 

СКАЛОЗУБ В.А. Ну, якщо вони дадуть нам інформацію ми можемо попередньо розглянути, що вони там напишуть. Нас цікавить бюджет. Чи вони будуть, ми написали, що останні три роки вони весь час туди, ну, кошти записують. А чи будуть вони в наступний теж передбачати кошти? Ну, на наступний бюджет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, шановні колеги.

Будь ласка, Оксана Анатоліївна. 

 

______________.  Я перепрошую бо розумію, що вже засідання комітету добігає кінця. Хотіла б ще порадитись з вами з приводу того, щоб більш, можливо, серйозніше підійти до круглого столу, який планується провести 19 листопада.

Я хочу нагадати про те наше як би спільне звернення до уряду стосовно проведення окремого засідання уряду з питань прав дітей в Україні. І черговий раз ми, ну, раніше ми отримували таку опліуху, я б її назвала, бо Уповноважена тричі зверталася до Прем'єр-міністра з проханням провести таке окреме засідання з огляду на те, що ми бачимо дуже погані тенденції у цій сфері. Далі було ваше звернення, і ми отримали такий самий формальний, таку саму формальну відповідь, і я знаю, хто її готує. От побіг Руслан Сергійович, я просто, мої руки не встигли його спіймати, він дуже швиденько… Це департамент, в особі Руслана Сергійовича, готує ці відповіді, вони є формальними, і Прем'єр-міністра просто вводять в оману. Вони прикриваються тим, що питання захисту прав дитини було розглянуто на міжвідомчій комісії з питань охорони дитинства в травні місяці, на якій ми були присутні разом з Миколою Миколайовичем. Щоб ви розуміли, що таке комісія. Комісія вона створена, да, постановою уряду, але туди на засідання комісії приходять від міністерств головні спеціалісти, навіть не начальники відділів. Тобто це на громадських засадах з різних міністерств періодично збираються раз, там, на три місяці і щось собі обговорюють. Ніяких правових наслідків рішення цієї комісії – поговорили, розійшлися, - не мають, ніякої відповідальності за розгляд питань на цій комісії немає. Тому це просто відписка і введення в оману і свого міністра, і Прем'єр-міністра, на мій погляд.

Ну, от я просто останніми… Я перепрошую, вже завершую. Я от ці останні два місяці, вибачте, просто живу в потягах і в дорозі, об'їжджаю як би країну. Я бачу, що відбувається. Тобто на Закарпатті я особисто ті випадки поліомієліту, по яких точилася дискусія, - це квіточки, повірте мені. Бо я ще знаходжу дітей по Закарпаттю, які рік тому перехворіли на поліомієліт і отримали інвалідність, про яких ніхто ще рік назад навіть не говорив, скриті випадки були. А вакцини ми не бачили майже два роки. Зараз завезли 5 мільйонів доз, вакцина з травня місяця в МОЗі. Тобто питання комплексні: охорони здоров'я, освіти , "шкільні автобуси" – те, що я бачу, де їх немає, хоча кошти вже в 2015 році пішли на місцеві бюджети. Вони на дітях просто економлять сьогодні. І ці питання - тут, вибачте, щонайменше заступників міністрів треба, ну, профільних, які ведуть ці питання, ну, хапати, вибачте, за шию і питати з них, а вони на рівень голів-спеців це скидають. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Миколайович, ми ж…

 

КУЛЕБА М.М. Я повністю погоджуюся з вами, тому що уряд зараз ігнорує взагалі ці питання. Я розумію, що вони, можливо, для уряду і незручні, тому що там досить багато є проблем. Але те, що руйнується сьогодні система охорони дитинства, - це факт. Вона руйнується. І ми бачимо це з тих відгуків з регіонів, які ми сьогодні маємо кожного дня. Тому якщо ми зі свого боку якось, ну, не донесемо до уряду, що відбувається - вони цього не бачать просто, я впевнений в цьому, - то ми можемо бачити досить серйозні наслідки по відношенню до дітей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Микола Миколайович,  я пропоную нам,  я звертаюся    зараз до членів нашого комітету, запросити на наш комітет з цього  питання підготувати  і профільного міністра Розенка.  І я думаю, що пан Розенко, йому не байдуже, що руйнується ця система   як Микола Миколайович сказав. І я думаю,  що нехай буде присутній  Руслан Сергійович, тому що Руслан Сергійович у нас з нашим комітетом  працює таки дуже давненько, ще з минулого скликання. І я думаю, що оці питання нам потрібно  задати міністру і запросити його на засідання  нашого комітету, і підготувати ці питання.   І я думаю, що на цьому рівні  вже ніхто не буде там переплигувати  на голів  департаментів та профільних відділів як це сьогодні запропоновано.

Так,  будь ласка.

 

_______________. І в мене  є пропозиція, щоби все-таки від    комітету, за результатами зустрічі з міністром, щоб ми підняли питання про  заслуховування питання по дітях  на Кабінеті Міністрів. Тобто зрозуміло, нехай не зараз, але на початку наступного року, щоби  ми озвучили перед міністром, звернулися  до Кабінету Міністрів від комітету, щоби  питання по дітях, проблематика по дітях, була  окремо заслухана на  Кабінеті Міністрів.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

 Я думаю, що, Віро Андріївно, я не знаю, якщо на 10, якщо ми  встигнемо запросити  міністра, чи на слідуюче засідання комітету? Я думаю, що треба його запросити і я особисто зателефоную, і думаю письмово.  Якщо не на 10 листопада, то вже на грудень місяць.

 

_______________. (Не чути)

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Можемо  на круглому столі? Нам обов'язково потрібно, щоби ця проблематика дійшла  не до профільних навіть замів, а безпосередньо до  міністра соціальної політики. Ми знаємо, сьогодні  зами приходять, і голосування багато було, і підтримували його, ми і підтримуємо  сьогодні, і не тільки комітетом, а й своїми фракціями  Міністерство  соціальної політики. І я повинен, воно повинно зрозуміти, це міністерство, що воно повинно підтримувати не наш комітет, а дітей, по-перше. Тому давайте вас запросимо і піднімемо це питання.

Шановні колеги, якщо немає більш питань, я нагадую, що наступне засідання комітету відбудеться 10 листопада 2015 року о 14.30. Дякую вам.