Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму пропонує Верховній Раді України відхилити проект Закону України про внесення доповнень до Сімейного кодексу України (щодо впровадження відповідальності батьків у наданні матеріальної допомоги на отримання освіти повнолітніми дочкою, сином) (реєстр. № 2939), поданий народним депутатом України Шипком А.Ф.

24 вересня 2015, 16:26

Комітет Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму пропонує Верховній Раді України відхилити проект Закону України про внесення доповнень до Сімейного кодексу України (щодо впровадження відповідальності батьків у наданні матеріальної допомоги на отримання освіти  повнолітніми дочкою, сином) (реєстр. № 2939), поданий  народним депутатом  України  Шипком А.Ф.

 

Законопроектом пропонується доповнити Сімейний кодекс України нормою, відповідно до якої встановлюється обов‘язок батьків брати участь у додаткових витратах, пов’язаних з оплатою навчання  за контрактом у вищому навчальному закладі повнолітніх дочки, сина, які продовжують навчання.

Члени Комітету вважають недоцільним переносити вимоги статті 185 Сімейного кодексу України щодо зобов'язання батьків брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом) на зобов’язання батьків щодо оплати навчання  за контрактом у вищому навчальному закладі, оскільки згідно з вимогами статті 199 Сімейного кодексу України на період навчання повнолітніх дочки, сина батьки зобов’язані їх утримувати до досягнення двадцяти трьох років, і цього у більшості випадків достатньо.

На думку членів Комітету, прийняття законопроекту може призвести до виникнення серйозних конфліктів між батьками та їх повнолітніми дочкою, сином у випадку, коли молода людина, яка не змогла на конкурсній основі отримати право на навчання у престижному вищому навчальному закладі за рахунок бюджетних коштів, буде вимагати від батьків оплати навчання за контрактом, у тому числі, за кордоном.

Водночас, питання участі батьків у додаткових витратах на повнолітніх дочку чи сина, викликаних особливими обставинами, на думку членів Комітету, може бути врегульоване шляхом внесення зміни до статті 199 Сімейного кодексу України.