СТЕНОГРАМА засідання Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму від 16 грудня 2015 року

22 січня 2016, 13:46

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму

від 16 грудня 2015 року

Веде засідання Голова Комітету А.Л.ПАЛАТНИЙ

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні колеги, шановні присутні! Починаємо  засідання нашого комітету. Немає зауважень? Немає.

Список запрошених на засідання комітету 16 грудня 2015 року. Уповноважений Президента  України  з прав дитини – Кулеба Микола Миколайович; перший заступник міністра  молоді і спорту України  - Гоцул Ігор Євгенович; заступник міністра соціальної політики України  - Ярошенко Валерій Станіславович; Корж Віктор Петрович – перший заступник голови  Центральної ради ФТС "Динамо"… Хто это "ФТС" написал? ФСТ. Я же помню, что ФСТ "Динамо Украины". Может уже как-то по-другому?  (Шум у залі)

Виктор Петрович, у вас прошли изменения, поэтому я думаю, может как –то и в названии(Шум у залі)  Я помню. Спасибо. 

Рисухін Леонід Іванович – голова правління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння  молодіжному житловому будівництву"; Колбаса Руслан Сергійович – директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України; Лях Дмитро Олексійович – керівник Департаменту з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Уповноваженого Верховної Ради України;  Кулик Олександр Михайлович – заступник директора Департаменту сімейної, гендерної політики та  протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України; Кольчик Олена  Миколаївна -  заступник директора Департаменту оздоровлення та санітарно-курортного  лікування Міністерства соціальної політики України; Матюх Тетяна Володимирівна – заступник директора Департаменту пенсійного забезпечення  Міністерства соціальної політики України;  Жеребних Андрій Михайлович –  заступник начальника Управління податкової політики Міністерства фінансів України; Бойко Світлана Миколаївна – начальник відділу фінансів… фізичної культури, спорту та молодіжної політики Міністерства фінансів України; Перепелиця Марина Анатоліївна – начальник відділу фінансів засобів масової інформації та централізованих заходів Міністерства фінансів України. Берещенко Анатолій Анатолійович, начальник відділу  державного регулювання у сфері випуску та проведення лотерей Міністерства фінансів України. Місюра Вадим Ярославович, народний депутат четвертого скликання. Головко Андрій Євгенович. Є? Ще немає його, да.

Добре, шановні колеги, зараз у нас поки кворуму нема, але народні депутати підходять потихеньку, будемо вважати… Ні, це не народні депутати, це працівники секретаріату. Але будемо сподіватися, що вони будуть, і кворум у нас буде.

Ми починаємо наше перше питання.  І, якщо не буде кворуму, ми потім проголосуємо обов'язково про всі питання.

Пропозиції до порядку денного всім вам роздані. Пропонується додатково розглянути проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо узгодження норм Бюджетного кодексу зі змінами до галузевого та податкового законодавства. Номер законопроекту 3629. Поданий Кабінетом Міністрів  України. Немає заперечень? Немає, приймається.

Переходимо до першого пункту порядку денного. пропонується розглянути проект Закону про Державний бюджет України на 2016 рік, номер законопроекту 3000, поданий Кабінетом Міністрів  України.

Хочу всім нагадати, шановні колеги, що наш комітет не є головним з цього питання.

Слово надається першому заступнику міністра молоді та спорту України Гоцулу Ігорю Євгеновичу. Будь ласка, Ігор Євгенович.

 

ГОЦУЛ І.Є. Шановний Артуре Леонідовичу, шановні народні депутати, шановні присутні, Міністерство молоді і спорту за вашою допомогою достатньо щільно працювало з Міністерством фінансів в питаннях підготовки бюджету. І відповідно більшість наших пропозицій враховано, і ми вдячні за таку допомогу.

Водночас залишається кілька позицій, про які ми хотіли попросити, щоб вони були включені додатково. Справа в тому, що спортивна галузь вона значною мірою зав'язана на валютному курсі, оскільки більша половина видатків здійснюється за кордоном, і відповідно це проведення змагання, участь в міжнародних змаганнях або проведення зборів. І курс валюти, зрозуміло, що достатньо щільно впливає на це. Тому ми звернулися до комітету з листом, з проханням розглянути можливість додатково виділити видатки за такими КПК: 3401010,  керівництво та управління сфери спорту – 4 мільйони 193 тисячі; 3401040, фундаментальні та прикладні наукові дослідження у сфері молоді і спорту – 2 мільйони 511 тисяч; 3401220, розвиток фізичної культури і спорту – 135 мільйонів 224 тисячі. Просимо врахувати.

Решта наших пропозицій врахована і ми вдячні за це. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Ігорю Євгеновичу.

Слово надається заступнику міністра соціальної політики України Ярошенку Валерію Станіславовичу. Валерій Станіславович, будь ласка, включіть мікрофон.

 

ЯРОШЕНКО В.С.   Дякую.

Ми також пропрацювали досконально програми ті, які плануються фінансування програм на 2016 рік. У нас є зменшення за програмою одноразової виплати жінкам яким присвоєно почесне звання України мати-героїня, інвалідам і непрацюючим, малозабезпеченим особам, та особам, які постраждали торгівлею людьми на 18 мільйонів 276 тисяч. Але це пов'язано з тим, що за попередніми підрахунками саме така кількість коштів 50 мільйонів 513 тисяч нам буде достатньою.

Слідуюча програма "реалізація державної політики з питань сім'ї та дітей".  Вона на рівні минулого року – 640 тисяч. Нас влаштовує, так? Ну, було б більше, було б краще. Але нам лишили показники минулого року.

Слідуюча програма "оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки в дитячих оздоровчих таборах". Ви знаєте про те, що, про "Артек" ситуацію. Дякую вам, що ви підтримали переміщення цього табору в Пущу Водицю.

І Державне підприємство "Молода гвардія". Тут є до вас прохання. Шановні панове депутати, у нас за планом  ми маємо викуповувати всі путівки, і їх кількість складає 11 тисяч 200. І коштів не буде достатньо на одну тисячу 283 путівки в абсолютних цифрах це 9 мільйонів 140 тисяч 700. Тобто я просив би врахувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Врахувати в бюджеті.

 

ЯРОШЕНКО В.С. Да, будь ласка, допоможіть цю цифру нам зберегти.

І ще одна програма, про яку я коротко розкажу, це "субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги дітям-сиротам та дітям позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом "гроші ходять за дитиною"". Тут є у на є збільшення на 169 мільйонів 239 тисяч. Ну, ми от з колегою, з директором департаменту  переговорили, що за попередніми планами цього має буди достатньо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я прошу внести, секретаріат прошу внести доповнення Мінсоцполітики до рішення.

 

ЯРОШЕНКО В.С. Спасибі, Артур Леонідович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Слово надається… Нема ще заступника міністра, да, освіти? 

Слово надається голові правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Рисухіну Леоніду Івановичу.

 

РИСУХІН Л.І.  Дякую.

Шановні колеги, сьогодні ми бачимо, що Мінмолодьспорту за підтримки комітету проводить дуже велику роботу стосовно оновлення державної молодіжної політики. У вересні була прийнята концепція Кабінетом Міністрів, де є пункт один з п'яти пріоритетів житло для молоді. І тут записано завдання ефективного виконання існуючих державних і регіональних програм житлового забезпечення молоді.

Міністерство 4 грудня проводило Всеукраїнський форум інновацій та реформи молодіжної політики. Напередодні було проведено соціологічне дослідження, і вони опубліковані на сайті міністерства, де вказано, що 46 відсотків молоді вважає, що сприяння забезпечення молоді житлом  має бути пріоритетним напрямком державної молодіжної політики. Більш пріоритетним є лише сприяння зайнятості та самозайнятості. Міністр, виступаючий на цьому заході, наголосив, що Мінмолодьспорт ставитиме питання про відновлення фінансування молодіжних житлових програм.

У нас сьогодні є копії звернень, громадські організації займаються. До Президента України від губернаторів, зокрема Івано-Франківська обласна державна адміністрація, Тернопільська. Є звернення народних депутатів до уже Комітету з питань бюджету.  Все це ми надамо. І от сюди, коли я їхав, по "Радіо FM" дали дві новини. З жовтня місяця скорочена чисельність населення  в Україні на 11 тисяч, в листопаді збільшена кількість безробітних на 39 тисяч.   Все це пов'язані речі. Тому я прошу  підтримати Бюджетний запит, який надавав Мінрегіон. І ці цифри є тут, мільярд гривень на виконання державної програми "забезпечення молоді житлом." Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Леонід Іванович.

 Думаю, що ми закладемо ті гроші в наші так скажемо  хотелки. Але ж ми сьогодні розуміємо, що в нас на Мінмолоді і спорту скільки у нас бюджету іде на рік, Ігор Євгенович? Мільярд 300. І сьогодні ми ще будемо просити на фонд молодіжного будівництва ще мільярд. Це така чимала сума. Але ж я розумію,  що  молоді фахівці потребують сьогодні доступного житла. І ми повинні це один, скажемо так, із основних аспектів молодіжної політики, щоб молодь не їхала за кордон, щоб молоді фахівці, яких у нас достатньо в державі, мали таку можливість купити собі доступне житло. Тому, я думаю, що ми будемо сподіватися, що члени комітету підтримають ці пропозиції. Але ж ви повинні розуміти, що цифра достатньо сьогодні чимала. Якщо Мінмолодьспорту, я чому запитав, мільярд 300, в минулому році було  900 мільйонів, да, якщо я пам'ятаю. Дякую.

Будь ласка.

 

РИСУХІН Л.І. Я орієнтуюсь на цифру, яка є в бюджетному запиті Мінрегіону.

Друге, відпрацювання цієї суми разом з залученими коштами громадян будівельною галуззю, дає протягом року доходи до бюджету і соціальних фондів пенсійний та інші близько 400 мільйонів гривень. Крім того, забезпечується збереження двох тисяч робочих місць. В середньому одна людина, яка іде як  безробітна, отримує щомісячно там тисячу 300 гривень. Тобто це також можна порахувати до економічної ефективності цієї програми.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Леонід Іванович.

Да, я розумію, ми рахували економічну ефективність цієї програми. Ми розуміємо, що вона потрібна.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, я розумію. Ми розуміємо, що таке молодіжне будівництво, і розумію, як воно працює. Дякую.

Добре. Від Міністерства фінансів України слово надається Бойко Світлані Миколаївні, будь ласка.

 

БОЙКО С.М. Шановний Артуре Леонідовичу, шановні народні депутати, шановні присутні, хотілось би пару слів сказати, які основні, як доопрацьовувався проект бюджету. І його положення відповідно враховувалося і формувалося з урахуванням проведення податкової реформи. Реструктуризація державного і гарантованого держави боргу його часткове списання. Рішення РНБО щодо видатків на оборону та безпеку. Також відповідні включені заходи, які були напрацьовані урядом  з міжнародними експертами щодо оптимізації і забезпечення раціонального використання  коштів. Але при цьому загальний обсяг видатків lержавного бюджету в порівнянні з 2015 роком збільшується майже на 16 відсотків і становить 674,1 мільярд. В показниках проекту Державного бюджету зокрема враховано підвищення мінімальної заробітної плати, прожитковий мінімум на 12 з половиною відсотків. Збільшені обсяги соціальних субвенцій на 12,4 мільярди. Це зокрема субвенції, які стосуються виплат допомог різним і сім'ям з дітьми, і малозабезпеченим, інвалідам з дитинства на 2,4 мільярди. І в загальній сумі вони становлять 45,3 мільярди. А субвенції, які стосуються надання пільг і житлових субвенцій населення на оплату комунальних послуг, також збільшені на 10,6 мільярдів. І, відповідно, вони становлять 35 мільярдів. Також збільшився трансфер пенсійного фонду на 91 з половиною мільярда, обсяг якого становить 172,3 мільярди. З урахуванням, такі обсяги були сформовані з урахуванням втрат ресурсів пенсійного фонду та інших соціальних фондів за рахунок зменшення надходжень ЄСВ та підвищення соцстандартів.

Також враховані видатки на оборону і безпеку з урахуванням рішень РНБО. І відповідно вони становлять 103,6 мільярдів гривень. З урахуванням цього також Мінфін формував видатки з необхідності забезпечення першочергових, тих, які стосуються спорту, внаслідок чого у нас видатки на спорт в цілому зростають на 22,3 відсотки і складають 1,4 мільярди. Відповідно видатки Мінмолодьспорту зростають на 37 видатків.

Тобто хотілось наголосити, що в повному обсязі з обрахованої потреби Міністерством нараховані видатки на підготовку і участь спортсменів в олімпійських, параолімпійських іграх в обсязі 433,8 мільйонів гривень. Зимових юнацьких олімпійських іграх видатки на спорт інвалідів також враховані в повному обсязі в сумі 212 мільйонів. Також в складі видатків Мінмолодьспорту враховані видатки в розмірі 8 мільйонів на створення Центру олімпійської підготовки з художньої гімнастики. Продовжуються програми з підтримки громадських організацій. Зокрема для підтримки НОКу, спортивного комітету, фізкультурно-спортивних товариств "Україна", "Спартак" і "Колос", передбачено 38,2 мільйона, на програму підтримки товариства "Динамо" 16,8. Ну, збільшення відбулося, даже в цілому Міністерство внутрішніх справ перерозподілили свої відповідні видатки і збільшило обсяги на цю програму. Також Міністерством освіти буде продовжена реалізація програми щодо фізичного виховання учнівської і студентської молоді. Але, на жаль, міністерством запропоновано цю програму зменшити на 16,5 мільйонів. Також закладені відповідно зростання і заходів з молодіжної політики і відповідно такі заходи збільшені в 2 рази в порівнянні з поточним роком і становлять 22 мільйона.

Вперше в бюджеті передбачені цільові кошти на заходи з патріотичного виховання молоді в обсязі 10 мільйонів. Відповідний проект міністерством сьогодні виноситься на Кабінеті Міністрів.

Ну, також продовжується програма з підтримки молодіжних і дитячих громадських організацій в сумі 8 мільйонів. Ну і також відповідних заходів з державної політики реалізується в рамках підтримки молоді.

Також хотілося б наголосити з приводу підтримки житлових програм. Що в бюджеті для забезпечення житлом різних категорій верств населення передбачена реалізація 12 бюджетних програм на загальну суму 1,7 мільярдів гривень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Світлана Миколаївна.

Від Міністерства економічного розвитку та торгівлі України слово надається Стельмаху Олексію Олексійовичу.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нема його, да?

І Гевко Андрій Євгенович, теж немає, да? Добре.

Так, тоді я хотів би надати слово народному депутату України третього-четвертого скликань Місюрі Вадиму Ярославовичу.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нема його теж?

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А, по іншому законопроекту.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По цьому нема?

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від 5-6? Добре.

Корж Віктор Петрович, будь ласка.

 

КОРЖ В.П.  Шановні колеги! Шановні панове депутати! Представники Міністерства фінансів! Я дуже дякую за розуміння і підтримку спортивного руху. І хотів би сказати, що завдяки вашим насамперед зусиллям народилось формулювання статті 90 Бюджетного кодексу України, де є для нас дуже важлива стаття 90 про фінансування підтримки обласних осередків всеукраїнських громадських організацій.

Я хочу сказати,  що протягом цього року вже складається новий формат цієї співпраці, і  у  мене є відповіді з переважної більшості   обласних рад і обласних держадміністрацій, де уже підтверджується підтримка на наступний рік і динамівців, і колег моїх з інших товариств. Але   разом з тим, є Кіровоградська область, знову-таки  я до неї повертаюся, і відповідь губернатора  Кузьменка, де  ми в цьому році, незважаючи на статтю закону, не отримали ніякої підтримки і така   відповідь не  досить зрозуміла, що будемо розглядати. Хоча  це  норма закону, яка має бути виконана.

І ми отримали  негативну відповідь від  губернатора Волинської області пана  Гунчика. І не тільки "Динам", і мої колеги про те, що  незважаючи на цю статтю, є Закон "Про фізичну культуру і спорт", де підтримка  може надаватися. А раз вона може  надаватися, то  вона і  може і не може, і так далі. Тому  ну велике прохання. Якось щоб "вольно" не трактували керівники  областей  норми, імперативні норми законодавства і в тому числі Бюджетного   кодексу, ну все-таки ми  вас би просили от якимось чином ще наголос  зробити на цих питаннях. Бо ми виконуємо важливу соціальну функцію, за яку звітуємо і  перед міністерством, і перед вами, і дуже просили нам допомогти. Будемо просити…  і  бюджетному комітеті може слово  нам дадуть на хвилину. Ну велике прохання формат, який зараз формується, підтримати і не упустити цих питань. І ще одне.

Я, вже користуючись нагодою, два слова  буквально.

Процес оптимізації  дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які відбуваються в різних областях. Незважаючи на те, що  він іде під гаслами "збереження контингенту та матеріально-технічної бази і всього іншого", він призводить до скорочення і першого, і другого.  І я можу вам сказати, що в Харкові за останні  7 років  в  регіоні  з 120 спортивних шкіл залишилось 70. П'ятдесят  шкіл скорочено або оптимізовано і так далі, і тому подібне.

Значить, це процес, який абсолютно не в'яжеться ні з чинним законодавством, ні з заказами Президента, ні з будь-чим. Тому я просив би вас також звернути увагу окремо. Може, аналіз який та разом зробити, тому що тенденція вкрай негативна. Кількість дітей, які займаються спортом, суттєво скорочується.

І останнє, щоб я не брав вже слово, я… Це також не бюджетна ситуація, але законодавча. Значить, я просив би вас, ми звертались до міністра Жданова і до Арсена Борисовича Авакова, і просимо вас. Про що? У нас є, ви знаєте, популярний вид спорту біатлон, є польова стрільба і так далі, і тому подібне. Прийнятий Закон новий "Про поліцію", відмінений Закон "Про міліцію". Якимось чином там загубилась дозвільна складова. І сьогодні прогалина повна законодавча, сьогодні не видаються дозволи ні на охотничю цю зброю, ні на будь-що.

 

_______________. (Не чути)

 

КОРЖ В.П. Да. І сьогодні не можливо національній збірній команді виїхати ні на етап Кубка світу, на чемпіонати, на зимові ці ігри. Значить, жодного кроку зі зброєю в Україні сьогодні зробити неможливо. Ми до вас також, я вже як перший віце-президент Федерації біатлону, тут вже………… до вас звертаюсь. Я прошу якось супроводити, там вроді в роботі ці зміни, але… Ну, щоб це не розтягнулось. Бо в нас тут припинять існування, і ми втратимо і рейтинги, і підготовку до олімпіади і все таке інше. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віктору Петровичу. Безумовно, наш комітет супроводить цей лист. Я знаю, що є така сьогодні проблема в дозвільній системі. І будемо вважати, що це перехідний період від поліції, да, до МВС. От як Миколі Романовичу якраз ми поручимо це питання, тому що він був заступником міністра МВС. Він знає, як це робити.

А я хотів до вас звернутися. У вас такий керівник ФСТ "Динамо", це цілий міністр – Арсен Борисович Аваков. Я думаю, я думаю, що…

 

КОРЖ В.П. …посада. А я вам як законодавець…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ваш-ваш керівник бистріше, чим всі, вирішить це питання. Добре, що стосовно, що стосовно фінансування у сфері ДЮСША. Те, що ми столкнулися з питанням цим по минулому році. І потім доганяли, да? Ми зараз будемо закладати в бюджет відповідні кошти, будемо відстоювати ці кошти окремі на ДЮСШа, незважаючи на місцеві бюджети.

Що стосовно цих двох областей, я знаю, що є така проблема, ви не перший раз її піднімаєте, це Кіровоградська і Волинська область. Ну я буду звертатися тоді, наш комітет буде звертатися  в повному обсязі  до Президента України… І трошки Рівненська. До Президента України. Я думаю, що ми напишемо листа з проханням  чи якось  повіяти на цю ситуацію, яка склалася, тому що в законі, на жаль. так прописано: можу бути, може не дати. Чи якщо такі губернатори сьогодні існують, то, напевне, вони повинні піти з посади. Піти з посади! (Шум у залі)

 

______________.  (Не чути)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Це теж надбання. На 6 мільйонів.

Ну ми повинні вважати, що у нас ще олімпійський рік. Да. (Шум у залі)

 

______________.  (Не чути)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна під стенограму, Анна Анатоліївна?  Під стенограму, якщо  ви хотіли, щоб вас почули.

 

РОМАНОВА А.А.   Я хочу зауважити, що фінансування ФСТ "Динамо" збільшилось  завдяки також і  діяльності  народних депутатів на 6 мільйонів гривень. Тому в принципі те, що там в якихось областях там губернатори не хочуть все фінансувати з обласного бюджету,  я бачу в цьому теж логічне  обґрунтування в деяких випадках. І  стосовно цих 6 мільйонів, дуже хотілося б, щоб ФСТ надало більш нам детальну інформацію, куди іде це збільшення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Віктор Петрович.

 

КОРЖ В.П.  Рахується як ваше офіційне звернення. Я підготую вам повністю звіт про це.

Я хочу сказати, що збільшення відбулося за особистою ініціативою нашого голови, тому що ми  маємо в "Динамо" більше 200 спортивних об'єктів, і вони використовуються не тільки  для  дитячого спорту, і не тільки як база олімпійської підготовки, а ще використовуються як центри спеціальної підготовки для правоохоронців, які готуються до участі в відповідних, ви знаєте, подіях в зоні антитерористичної операції. У нас зараз      таких 5 центрів існують. Але бази, які в нас є, побудовані 40, 50, 60, 70 років тому. І великі проблеми з їх модернізацією. Тому ми їх, оці 6 мільйонів додаткових, вони направлені виключно для створення більш сучасних умов як для дітей, які займаються в дитячо-юнацьких спортивних школах, так і для правоохоронців. І подробну інформацію я готовий вам надати.

 

РОМАНОВА А.А.  І тоді в мене така пропозиція. Є такий курорт, ну, не курорт офіційно, "Славське", ви ж знаєте.

 

КОРЖ В.П.  Знаю.

 

РОМАНОВА А.А.  Там у вас є підйомники. Люди зверталися до мене як до народного депутата з тим, що оці підйомники в достатньо занедбаному стані. Тобто що з ними можна зробити? Я не знаю, чи ви займалися цим питанням. Чи є кошторис, скільки треба для того, щоб їх там відремонтувати? Ось це як зразу така пропозиція.

 

КОРЖ В.П.  Я… Значить, я вам доповідаю, що дійсно гірськолижна база "Славське" – це база олімпійської підготовки, яка була побудована в 1968 році. І тоді були встановлені бугельні і один кресельний підйомник. Вони в робочому стані, вони працюють. Вони щороку проходять технічний огляд і допуск до їх роботи. Але, безумовно, вони мають маленьку, як кажуть, пропускну спроможність. І вони, безумовно, застарілі. У нас є бізнес-план, який багаторазово доповідався і губернаторам всіх останніх років. І Андрій Садовий про це прекрасно знає, про цю проблему. Ми шукаємо партнерів. Значить, там 60 мільйонів гривень за останнім бізнес-планом, у нас були витрати для модернізації. На жаль, у нас проблема виникла в 2007 році. Тодішні керівники "Динамо" взяли необґрунтовано кредит і купили 20-річну дорогу, яка не підходила для встановлення, на жаль. Кримінальні справи були у нас, великі проблеми виникли і боргові зобов'язання, от. Ми вже розрахувалися з цим, але, на жаль, не вдалося на сьогодні встановити більш сучасні там підйомники. Умови для житла там нормальні. І ми шукаємо партнерів.

Я, користуючись нагодою, звертаюся до вас. Якщо якісь потенційні, ми готові ввійти в товариство з обмеженою відповідальністю, акціонерне товариство створити. І шукаємо офіційно. Я на бізнес-форумах на Львівщині виступав. Шукаємо партнерів для подальшого розвитку інвестицій і розвитку цієї бази.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Вікторе Петровичу.

Будь ласка,  коротенько.

 

______________.  Шановні колеги, я хотів би додати по ДЮСШа, бо це дуже велике питання і своїх колег, які приймають сьогодні рішення, хотів би визначити, що сьогодні  підтримую пана Віктор, свого колегу, що ситуація йде знищення сітки ДЮСШа, то єсть є  гарний керівник в місті чи в районі, вона фінансується. Нема – воно об'єднується і із декількох, як кажуть, до фінішу доходить  тільки витривалий. Тому я буквально  хочу сказати, що ну славнозвісне місто Павлоград вже всім відоме, як кажуть, у світі. Я хочу сказати. Вчора у нас не було згоди прийнято по об'єднанню трьох ДЮСШа, бо є, як кажуть, привілеї… а нема привілегій.

На жаль, закон… те, що колега сказав, трактується так як трактується: може так, може так. Лист міністерства  виписаний згідно законодавства і тому встає міський голова тільки, як кажуть, обраний і каже: "А в мене от є рекомендація міністерства і, вибачте,  грошей немає…" і так далі, і так далі. То єсть розумієте, сьогодні система та, що виписана в законі,  вона знищує ДЮСШа  і треба це чітко  сьогодні довести. І я вам хочу сказати, що  от спортсмени  Павлограда попросили довести сьогодні до членів комітету це офіційно. Щоб ви розуміли. Бо мим вчора згоду не найшли  в Павлограді, і сесія. Яка буде,  буде заблокована сьогодні  вже силовим методом, тому що  якщо "шкіряну рукавичку" ми робили всією громадою, а фінансувала тільки держава, тільки фінансувала заробітну плату, сьогодні вони хочу взагалі  забрати заробітну плату, знищити ДЮСШа і цілий поселок шахтобудівників залишиться без фізкультурно-оздоровчого комплексу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я думаю, що Віктор Петрович  виступає не тільки за "Динамо". Да? То єсть ви кажете сьогодні за всі ДЮСШа: і  "Сузір'я, да, і … Тому я  впевнений, що це рішення треба приймати і іти двома кроками. Перше, це те, що ви вважаєте, щоб бюджеті були гроші на  фінансування окремо. я кажу, від обласних адміністрацій ДЮСШа. І друге, це, безумовно, треба оті проблемні три області, з ними працювати, з ними працювати. І в нас є всі важелі, я звертаюсь до членів нашого комітету, до колег, всі важелі для того, щоб цю ситуацію змінити. Тому що, якщо сидить якийсь чиновник чи губернатор і вважає, що на спорт він,.. в його руках це здоров'я наших дітей, то він чи повинен об'єктивно реагувати на цю ситуацію, чи ми будемо реагувати на цю ситуацію дуже жорстко. Дякую.

Тому пропозиції Міністерства молоді і спорту України, Міністерства соціальної політики України, Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву враховані в проекті рішень комітету… що розданий членам комітету.

Будь ласка, Величкович.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. В мене запитання до представника Міністерства фінансів. Скажіть, будь ласка, у нас попередній рік були питання по обслуговуванню боргу під Євро–12, в цьому році немає. Чи це пов'язано з реструктуризацією боргу, який проводила пані Яресько, ну, …… його проводила? І яка ситуація зараз в тій сфері, в темі цій?

 

_______________. На жаль, я…

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Йдеться про цих мільярд 808 мільйонів доларів.

 

_______________. Ви маєте на увазі ті, які були взяті під державні гарантії на Євро–2012?

 

_______________. (Не чути)

 

_______________. Да. Ну, в цілому я просто, на жаль, не веду питання боргових зобов'язань. Але в цілому там єдине закладено в бюджеті, єдина політика, дійсно пов'язана з реструктуризацією боргу. І наскільки мені відомо, то ті питання, які були взяті під боргові зобов'язання ДП "Фінпром", то частина як Мінфін, який управляє державним боргом, і відповідно до повноважень, наданих в Державному бюджеті в цьому році, частина боргу там була реструктуризована також. По ДП "Фінпром".

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Зрозуміло. Бачу, тоді, значить, ми не виплачуємо в 16 році відсотків. Правильно?

 

_______________. Ну, я, на жаль, просто не володію цією ситуацією до кінця. Там якась єдина програма в бюджеті закладена, яка буде передбачати взагалі виплату боргових зобов'язань в цілому за єдиною політикою.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Добре. Тоді в мене є ще наступне запитання. Добудови об'єктів під Євро – 2012 тоді ряд об'єктів в управлінні Міністерства молоді і спорту є ряд об'єктів, які, ну, тобто не завершених. І питання цих чотирьох мільярдів 200 мільйонів, які є на казначейському рахунку, як питання вирішується з тим, щоб ті кошти спрямувати  у 2016 році на добудову цих об'єктів. Ідеться, об'єкт, який вже переданий з Укрєвроінфопроект в управління Міністерства освіти, там є заборгованість  16,5 мільйонів. Це іде питання по "Олімпійському". Там, здається, 300, так, по наступних  десь порядка. І по "Арені", і по інших об'єктах якраз спортивної сфери. Нас цікавить як питання вирішується, і чи ті кошти вони плануються в 2016 році все-таки спрямувати їх на фінансування цих об'єктів.

 

_______________. Ну, дійсно вирішуються. І ви знаєте, що Мінфін створив робочу групу, до складу якої ви також увійшли. І було ж перше засідання…

 

_______________. (Не чути)

 

_______________.  Да, да. І перший заступник, дійсно, заступник міністра фінансів взяв це питання під контроль особистий. В цілому направлена дійсно була нарада на те, щоб використати ці кошти погасити борги. Відповідно також було доручення всім центральним органам, які були зацікавлені, надати нам відповідні інформації для аналізу. Лише єдине надало Міністерство молоді і спорту, решта, ну, ми витягуємо для того, щоб мати картинку, опрацювати, дійсно вирішувати це питання. Але  будемо намагатися зробити дійсно щось і використати гроші на завершення цих об'єктів.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Я, користуючись ситуацією, я хотів би  все-таки звернутися до вас, щоби Міністерство фінансів також підтримало пропозицію, щоби все ж таки це Нацагенство ………… завести. Тому що воно таке, як дитя без батьків. І з-за того ми не можемо ряд об'єктів… Але те, про що ви говорите, це неможливо, тому що воно в їхньому правлінні, а вони, вибачте, їх називають… Чи є тут представник чи  нема представника Нацагенства? Нема. Їхні питання, а їх немає.

Тому таке, це питання досить … Я просив би, щоб ви як представник Міністерства фінансів також, щоб Міністерство фінансів ініціювало перед головою уряду це питання заслухати. І все ж таки вирішити системно це питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є ще доповнення чи зауваження?

Будь ласка.

 

ЛЯХ Д.О. Дякую, Артур Леонідович. Представник Уповноваженого Верховної Ради зі справ людини Лях Дмитро. Хотів би, оскільки все ж таки ваш комітет не є профільним по цьому закону, але ж певні застереження хотів би озвучити. Це стосується насамперед тих положень, які в цьому ж законопроекті передбачені, які фактично визнані Конституційним Судом не конституційними, і по яких Конституційним Судом ведуться провадження. Це насамперед стосується положень пунктів 3, 5, 6, 7 "Прикінцевих положень", якими продовжена існуюча в обрані роки негативна практика призупинення Закону "Про Державний бюджет" ….. дію чинних актів законодавства. І відповідно зміни правового регулювання відносин, які …… цими законами застереженнями. Це суперечить, по-перше, уже винесеним Конституційним Судом рішенням. Також це стосується практики застосування при призначенні соціальних допомог показника рівня забезпечення прожиткового мінімуму, який не є державним соціальним стандартом.

Ну, як приклад можна привести пункт 6, це "Прикінцеві положення", згідно яким Кабінетом Міністрів затверджується особливий порядок проведення індексації грошових доходів населення у межах фінансових ресурсів усіх рівнів бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування на 2016 рік, що не є предметом цього закону.

Стосовно напрямку комітету, хотів би підтримати Леоніда Івановича Рисухіна, оскільки питання забезпечення житлом, а саме молоді, є нагальним. До Уповноваженого звертається, маса звернень молоді, які є бездомними фактично. Не можуть ні влаштуватись, і ця проблема є, по-перше, вирішення її – це дозволити стимулювати і економіку, створювати робочі місця. Тому хотів би звернутись до вас підтримати ініціативу Фонду молодіжного будівництва. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Дмитро.

На перше питання відповім вам те, що ці пункти, вони, ну, не мають прямої до нашого комітету. Опосередковано мають відношення до нашого. Ми рішення нашого комітету відсилаємо до профільного, до бюджетного комітету. Ми зауваження прийняли ці.  Що стосовно Фонду молодіжного будівництва, то безумовно це такий крок, який повинен сьогодні бути. То ми багато кажемо на комітетських слуханнях, на нашому комітеті у прямому ефірі, що молодь сьогодні тікає з України. І запровадження безвізового режиму вона дасть ще більший відтік молодих кадрів з України, якщо ми не зробимо якісь кроки на зустріч молоді. Не забезпечуємо їх будівництвом, якісною роботою і так далі. Тому  ми теж підтримуємо. Я думаю, члени комітету всі підтримають.

Микола Миколайович Кулеба, будь ласка.

 

КУЛЕБА М.М. Да, буду намагатися дуже коротко. Артур Леонідович, шановні депутати,  я просив би звернути увагу на те, що є в цьому законопроекті "Прикінцеві положення". Хоч ми чуємо сьогодні про збільшення від представника Міністерства фінансів про збільшення видатків державного бюджету, але давайте подивимося, що  говорить "Прикінцеві положення". Що норми законів пропонується саме застосувати у порядку та розмірах встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів. Тобто, якщо ми сьогодні дозволимо Кабінету Міністрів  встановлювати порядок і розміри, то у нас є досить високий ризик і ці закони, які стосуються саме цього комітету.

Я хотів би декілька прикладів навести.  Ну, давайте беремо організацію безкоштовного харчування учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Тобто тоді треба розуміти, який порядок і які розміри встановить Кабмін. Тому що той законопроект, який ми будемо розглядати після цього, ми вже бачимо пропозиції Кабінету Міністрів  стосовно того, щоб перевести харчування на місцеві бюджети. І по суті ми забираємо сьогодні у дітей харчування.

Я нещодавно був в селі Чернігівської області, де на дітей виділяється 4 гривні на харчування. І з усього села зносять картоплю, м'ясо, якісь овочі для того, щоб прогодувати дітей. Є ризик того, що ці діти не будуть отримувати харчування. Якщо ми візьмемо те, що сьогодні сімї у нас все більше сімей живе за межею бідності, тому що ті речі, які приймали рівно рік тому, коли ми скасували для багатодітних сімей оплату 50 відсотків пільг на комунальні платежі, да, на опалення. І вони вводять сьогодні, і субсидії не все  покривають. Але і ми ще харчування у дітей заберемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Миколайович, ваша пропозиція.

 

КУЛЕБА М.М. Моя пропозиція при доопрацюванні цю статтю прибрати. Це, ну, має бути, як я думаю, пропозиція комітету. Тому що, ну, не може сьогодні Кабінет Міністрів застосовувати порядок і розміри. Це стосується всього. Давайте візьмемо там і Закон про оздоровлення і відпочинок. Ітак Кабінет Міністрів  мав розробляти і затверджувати програму, так взагалі він не буде її розробляти як і не розробив це до цього.

 Далі, стосовно фізичної культури. Закон чітко говорить, що обов'язково передбачаються посади фахівців з фізичної культури. Чітко говориться, скільки уроків має бути фізичної культури і так далі. Після прийняття цього законопроекту Кабінет Міністрів  може сказати, нам взагалі не потрібні уроки фізкультури, і не потрібно їх робити 3 рази на тиждень. Навіщо? Можна один раз. Ми зекономимо бюджет і так далі. Тобто наступний законопроект ми побачимо, що взагалі пропонується. Але я пропоную прибрати.  Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Миколо Миколайович.

Є ще пропозиції у членів комітету?

 

КУЛЕБА М.М.  Я вибачаюсь, і стосовно Міністерства фінансів. Мені б хотілось почути, чи виділені якісь кошти на виконання програми по забезпеченню житлом дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування? Тому що це десятки тисяч дітей із числа дітей-сиріт, які у нас сьогодні блукають по вулицях, в том числі і в місті Києві, і риються по смітниках.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, тоді приймаємо рішення, приймаємо рішення: пропозиції  Міністерства молоді  та спорту  України,  Міністерства соціальної політики  України, Державного фонду сприяння  в молодіжному житловому будівництві – враховані. І з пропозиціями Уповноваженого Президента України Миколи Миколайовича Кулеби зняти ті три позиції з законопроекту.

Рішення  комітету всім вам роздане. Тому пропонується взяти проект рішення за основу та в цілому –  перше. І друге, рішення комітету надіслати до Комітету з питань бюджету.

А у нас, це  в пропозиціях прописано, це у нас…

Віро Андріївно, у на це все прописано,  безумовно.

Віро Андріївно, дивіться, яке питання. Ми  кажемо про те, що у нас були закладені, в нашому рішенні, були закладені гроші на ДЮСШ окремо від обласних адміністрацій, субвенцію щоб… Так, безумовно, субвенції. І ми це прописуємо, щоб це було обов'язково, щоб  не так, як в минулому році це було, що ми потім…

 

_______________. Щоб були  передбачені кошти на харчування,  на додатковий урок …

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це наступний законопроект.

 

_______________. Артур Леонідович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так,  будь ласка.

 

КУЛЕБА М.М.  І те, що  я звертався  до Міністерства фінансів.  Є   регіональні програми забезпечення  житлом дітей-сиріт, вони були прийняті, але вони не фінансуються. І Кабмін не передбачив виділення коштів на фінансування цих програм.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас є конкретна пропозиція,  щоб ми могли поставити  в  рішення.

Дивіться, Микола Миколайович, ми сьогодні, наш комітет, наше  завдання сьогодні комітету максимально зробити комфортні умови для нашої галузі, для питань нашого комітету, так скажемо. Ми їх сьогодні проголосуємо, ми зробимо ці пропозиції і внесемо. Виключимо ті норми, які сьогодні не відповідають, за ті, які ви казали. Але ж ви розумієте, що остаточне рішення буде приймати бюджетний комітет, де нам прийдеться відстоювати цю позицію: нам, вам і всім іншим. І це ж бюджетний комітет не тільки буде зважати на наше рішення, він ще буде заслуховувати профільні міністерства і так далі. Тому ми сьогодні по максимуму зробимо те, що ми можемо зробити і затвердимо це рішенням нашого комітету. Будь ласка.

 

КУЛЕБА М.М. Тому, я вибачаюсь, тому і була пропозиція, щоб Кабінет Міністрів розглянув питання забезпечення саме виконання цих програм, програми є в регіонах, але фінансування не виділено на забезпечення дітей-сиріт житлом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ми це можемо внести в рішення комітету.

 

КУЛЕБА М.М. Так, просто внести в рішення комітету. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми ваші пропозиції, які сьогодні пролунали під стенограму, внесемо в рішення нашого комітету, добре?

 

КУЛЕБА М.М. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тому давайте ще раз під стенограму, щоб це було чітко зафіксовано. Скажіть.

 

_______________. Враховуючи те, що в предметі відання нашого комітету є така сфера, як туризм, розвиток рекреації та курортів, я хочу наголосити і таке зафіксувати звернення до бюджетного комітету, з тим, що на промоут  України як і на туристичний розвиток минулого року, тобто цього на 2015 рік не було передбачено жодної копійки. Тобто ми втрачаємо туристів, ми втрачаємо лише тому, що в їх уявлення в Україні йде війна і вони просто елементарно  бояться, іноземні туристи, до нас приїжджати. Зняти цей демотиватор можна лише таким способом, як це роблять інші країни, тобто виділяють великі гроші, Польща виділяє, наприклад, 10 мільйонів євро на промоцію своєї країни в світі. Тому, так як за цей рік наш комітет добився того, що в решті-решт було створено структурний підрозділ при Міністерстві економічного розвитку та торгівлі, який опікується і займається питаннями туристичного розвитку. Тому ми комітетом просимо, такі листи вже пішли до міністра фінансів пані Яресько і на бюджетний комітет. Але хочу, щоб це винесли окремим рішенням комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це рішення комітету. Це ми просимо внести в рішення комітету.

 

_______________. Так. Враховуючи вищевикладене та з метою підвищення міжнародного авторитету України, а також активізації розвитку пріоритетного для України в'їзного туризму, просимо передбачити у проекті Закону України про Державний бюджет на 2016 рік фінансування заходів у сфері туризму та за бюджетною програмою номер 3109020 – фінансова підтримка розвитку туризму, створення умов безпеки туристів, розбудови туристичної інфраструктури міжнародних транспортних коридорів та магістралей в Україні в розмірі 21 мільйон 340 тисяч гривень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Це є вже в стенограмі. Тоді приймаємо рішення, шановні колеги. Приймаємо рішення, добре. З пропозиціями Міністерство молоді та спорту України, Міністерство соціальної політики України, Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву з пропозиціями Уповноваженого Президента України, з пропозиціями членів комітету, що стосовно туризму, в проекті рішення комітету, що розданий вам є, пропонується взяти проект рішення за основу та в цілому. Це перше.

І друге, рішення комітету надіслати до Комітету з питань бюджету. Прошу голосувати. Хто - "за"? Проти? Утримався? Одноголосно. Дякую вам, колеги. Все, що можливо, ми зробили для того, щоб ми внесли все в рішення нашого комітету.

Переходимо до наступного питання. Пропонується розглянути проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики. Номер законопроекту 3628, поданий Кабінетом Міністрів України. Комітет є не головним з цього питання. Від Міністерства фінансів України слово надається Перепелиці Марії Анатоліївні.

Будь ласка, Марія Анатоліївна.

 

ПЕРЕПЕЛИЦЯ М.А. Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики).

Зазначений законопроект був підготовлений з метою ефективності і раціональності використання бюджетних коштів. Підвищення адресності, надання соціальних послуг, оптимізації видатків.

Ефективність, раціональність використання бюджетних коштів забезпечить наступне положення законопроекту.

Реформування системи державного замовлення на підготовку фахівців та приведення його показників у відповідність до потреб економіки та суспільства.

Збільшення частки педагогічного персоналу. Впорядкування штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів. Надання місцевим органам виконавчої влади повноважень здійснювати підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних, а також у вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації на засадах співфінансування з урахуванням потреб ринку праці.

Уникнення подвійної… Розширення переліку платних послуг, які можуть надаватися державними і комунальними закладами культури.

З метою підвищення адресності надання державою послуг законопроектом передбачено забезпечувати безкоштовним харчуванням виключно дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, учнів 1-4 класів з числа дітей-інвалідів та малозабезпечених сімей.

При формуванні системи надання державної допомоги сім'ям з дітьми шляхом забезпечення надання державної підтримки виключно на засадах адресних та соціально-справедливих… та соціальної справедливості з урахуванням складу сім'ї та рівня їх доходів.

Для забезпечення оптимізації видатків проектом Закону України передбачено не здійснювати з 1 вересня 2016 року фінансування за рахунок освітньої субвенції шкіл в яких кількість учнів складає менше 25 осіб, що сприятиме об'єднанню шкіл і забезпечить надання якісної освіти насамперед у сільській місцевості.

Продовження в 2016 році припинення виплати пенсій працюючим державним службовця та прирівнених до них осіб. Встановлення єдиних засад виходу на пенсію.

Продовження в 2016 році обмеження пенсій працюючим пенсіонерам на рівні 85 відсотків призначеної пенсії, що в умовах зростання безробіття в Україні сприятиме забезпеченню молоді робочими місцями. І максимальний розмір пенсії пропонується зафіксувати на рівні 10 тисяч 740 гривень, от такі основні положення законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Марина Анатоліївна.

Слово надається Уповноваженому Президента України з прав дитини Кулебі Миколі Миколайовичу, будь ласка.

 

КУЛЕБА М.М. Буду намагатися дуже коротко. Дивіться, стосовно законопроекту, скасовується низка соціальних пільг для дітей та молоді, я вже казав про учнів 1-4 класів, які будуть позбавлятися безкоштовного харчування, категорично проти.

Далі. Пільги, 50-відсоткова знижка багатодітним сім'ям абонентської плати там за телефон. Далі, щоб ми всі розуміли, що нам сьогодні пропонується? Знижка сім'ям, що має дитину, якій встановлена інвалідність, пов'язана з Чорнобильською  катастрофою щодо квартирної плати, вартості комунальних послуг і так далі. В минулому році прибрали багатодітним, сьогодні і цим прибираємо.

Далі. Безоплатний проїзд також ми хочемо прибрати.

Далі. Тимчасова державна допомога дитині, місце проживання чи перебування батьків, якої невідомо або батьки якої ухиляються від сплати аліментів. Якщо раніше закон гарантує мінімум 30 відсотків, сьогодні ми також прибираємо цю матеріальну допомогу і говоримо, що з урахуванням матеріального стану сім'ї.

Далі. Ми говоримо про те, що скасовується мінімальний розмір допомоги на дітей одиноким матерям, одиноким усиновлювачам, матері, батьку у разі смерті одного з батьків, які мають дітей віком до 18 років, чинним законодавством встановлено у сумі 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Далі. Скасовується можливість вступу дітей поза конкурсом до вищих навчальних закладів, я не хочу навіть читати всю цю норму. Тому що взагалі, що ми робимо сьогодні?

Далі дивимось, що стосується освіти. Як ви сказали, що сьогодні за рахунок освітньої субвенції вже не будуть фінансуватися шкільні заклади, в яких менше ніж 25 дітей. Тобто ми сьогодні все робимо для того, щоб зубожіли сім'ї, щоб віддавали в інтернатний заклад дітей, де фінансування на рівні 80 тисяч гривень на рік доходить, а в школі у нас фінансування – 8 тисяч гривень на рік. Тобто замість того, щоб позабирати дітей з інтернатів, і вони вчились в селі в школі, де забезпечити матеріально це навчання, ми змушуємо сьогодні… Тому що далі ми читаємо, що реформувати систему закладів для дітей сиріт, дітей, позбавлений батьківського піклування, їх вже в державі практично не залишилося. Ви ж знаєте, таблички були змінені, у нас в санаторні тепер школи, у нас все, що завгодно, тепер у нас для сиріт немає. Тобто це говорить про те, що ті навіть, які ще залишилися, ми таблички ще дозмінемо таблички, будемо фінансувати їх на нормальному рівні, щоб дитина не жила вдома ходила до школи, а ходила до інтернатного закладу. Сьогодні  в інтернатних закладах заховано майже 6 мільярдів гривень. Можливо, там провести реформи сьогодні і направити ці гроші на розвиток сільських шкіл.

Далі. Знову ж, те, що, не стосується, можливо, комітету, стосується Міністерств освіти і стосується, можливо, Міністерства фінансів. Я не бачив сьогодні бачення Міністерства освіти стосовно укрупнення шкіл. Ну, от добре, закривається школа, а що за ці гроші буде? Ну, от закрили або поклали на місцевий бюджет і вони тепер тягнуть цю школу. А закрили? Знову ж приїжджаю до шкіл, хоч хтось людині сказав, що тепер твоя дитина буде їздити в школу за 10 кілометрів, але ми відремонтуємо дорогу і в тій школі будуть кращі умови. Нуль. Ми ж не можемо так знущатися над людьми. Просто сказати, що тепер на місцевий бюджет тепер закриємо, але будуть процвітати інтернати. Якщо у нас кожна 30 дитина сьогодні в інтернатному закладі, буде кожна 20. Тобто ну має ж бути якась ідеологія. Ми ж не можемо так знущатися просто над дітьми і над сім'ями. Знову ж за браком часу я не хочу далі продовжувати. Але це як на мене це знущання. Якщо ми говоримо про об'єднання має бути ідеологія, не спочатку об'єднати, а потім випрацьовувати. Ну, серйозно, ну, безглуздо, взагалі.

Тому я категорично проти і прошу комітет підтримати. Я думаю, що Міністерство соціальної політики також висловить свою думку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, зараз ми почуємо, якраз хочу надати слово      заступнику міністра  соціальної політики Ярошенку Валерію Станіславовичу.  Будь ласка.

 

ЯРОШЕНКО В.С. Шановні колеги, ви знаєте, що Міністерство соцполітики послідовно за ревізії нецільових неефективних соціальних пільг. Але ми також категорично  проти, якщо ці пільги скасовуються і соціальний стан  молоді, дітей, тим більше дітей таких вразливих категорій, про яку сказав Микола  Миколайович, погіршується. Я вважаю це недержавним підходом.

Слідуючий момент. У нас є досвід, коли ми величезні кошти на харчування чорнобильців, оздоровлення передали на місцевий регіональний рівень. Це я хочу, щоб ви мене почули, шановні панове депутати.  Ми розраховували, а це мільярд десь гривень,  що таким чином ми  підіймемо місцевого виробника, що  годувати цих і  оздоровлювати будуть місцеві санаторії, бази відпочинку. Насправді вийшло, що туди…. ….коштами приїхали фірми із Києва, ми отримали кучу проблем, і не завжди такий шлях децентралізації є ефективним. Це  я кажу відповідально, тому що  моніторинг ми проводимо  постійно.

Слідуюче питання. було б зрозуміло, якби було чітко зрозуміло, за який рахунок місцеві бюджети будуть компенсувати ці витрати. Якщо ви нам скажете, покажете цей компенсатор, тоді, можливо, у нас на душі сталне легше. Я також хочу офіційно заявити, що якщо пільга скасовується і немає компенсатора, Міністерство соцполітики виступає проти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. (Шум у залі)

Будь ласка.

 

КОЛБАСА Р.С. Якщо можна, я в контексті того… декілька слів. Дійсно, от щодо дітей. Якщо ми по дошкільній освіті ми перекладаємо все на  рішення саме органів державної… місцевої влади, в принципі це  скасовується і 40, і 60 відсотків, які платили  раньше батьки, це буде вирішувати місцева влада, то що стосується середньої освіти, то тут виникає, дійсно, питання, що сироти будуть  безкоштовно навчатися  з  першого до, скажемо, останнього дня в школі… харчуватися, вибачте. А от діти,  наприклад, інваліди вони тільки з першого по четвертий. То про яку ми інклюзивну  освіту кажемо, якщо  вищий, скажем, пункт, третій пункт ….спеціалізовані загальноосвітні школи… класах  і школах діти будуть коштуватися інваліди за рахунок безпосередньо держави.  Тобто завтра батькам стане зрозуміло про те. що краще залишити дитину в інтернаті, там вони буде харчуватися постійно, а тут  уже, скажемо, інклюзія…. і  відправити її в просту школу з п'ятого по останній клас треба уже буде платити безпосередньо батькам.

Ну і ще одне доповнення, яке хотів би сказати. Дійсно ситуація по, скажем, вступу поза конкурсу дітей-сиріт, вона виникла в цьому році, і по Рахунковій палаті, Артур Леонідович, ми вже доповідали яка. У нас на сьогоднішній день є ряд категорій, які зараз вступають до вищих навчальних закладів поза конкурсом. Діти-сироти, у них є, залишилось тільки одне право –  першочергове. І тут в цьому законі ми далі продовжуємо, скажем, зменшувати пільги саме для дітей-сиріт, ми взагалі, скасовуємо, а дітям-інвалідам ми тільки даємо можливість на сьогоднішній день, ну вибачте за слово, якусь соціальну… стипендію, вибачте. Да, стипендію тільки.

Тобто в тому вигляді, в якому є зараз норма, вона більш ширше, і вона дає можливість на сьогоднішній день дітям-сиротам більше можливості безкоштовно вступати до вищих навчальних закладів. Зараз ця норма скасовується.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Руслан Сергійович. Цим законопроектом ця норма скасовується. Дякую.

Шановні колеги, на мою думку, цей законопроект носить відверто антисоціальний характер. На жаль, у уряді не рахували, як погіршення здоров'я дітей у разі скасування безкоштовного харчування учнів молодших класів, і скільки коштів потім витратить держава на їх лікування. Ну відверто, лікування. Да? Важко розуміти і скасування мінімального розміру допомоги матерям-одиночкам у сумі 300 гривень.

Окреме питання, яке викликає обурення членів комітету, це позбавлення права вступу поза конкурсом до вищих навчальних закладів учасників міжнародних олімпіад, олімпійських та паралімпійських чемпіонів. Мова йде про десятки осіб. Проте гордість і слава… Про це… Ну, проте ці люди, це є гордість і слава України. Да. Ну безумовно, це наше позиціювання. Вчора ми провели з вами круглий стіл з приводу національно-патріотичного виховання, а це, ну така невід'ємна частина національно-патріотичного виховання. Наші спортсмени, тим паче, параолімпійці і олімпійці.

Впевнений цих дітей ми повинні зберігати для нашої держави. Це страшніші перехідні положення законопроекту, якими пропонується з вересня наступного року не здійснювати фінансування маленьких шкіл за рахунок освітньої субвенції, фактично, це означає їх закриття. Те, що ми в минулому законопроекті тільки …… США казали. Як будуть навчаться ці діти, за рахунок яких коштів і скільки годин вони будуть добиратися до нових шкіл не зрозуміло. Але я впевнений, що це не буде сприяти ні покращенню її здоров'я, ні поліпшенню рівня їх знань. І головне, на жаль, Міністерство фінансів не розуміє, що така економія на дітях у майбутньому призведе до великих витрат за рахунок погіршення здоров'я дітей та зростання дитячої злочинності.

Тому я пропоную, шановні колеги, законопроект відправити на доопрацювання Кабінету Міністрів  України. Якщо хоче хтось виступити з членів комітету, будь ласка. Микола Романович.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. У мене є запитання до представників міністерства, які сьогодні висловилися по законопроекту.

Ваші міністерства входять в структуру Кабінету Міністрів. Скажіть, при написанні цих законопроектів ви зараз висловлюєте зауваження. Чи ви під час, хто розробляє ці законопроекти? І чи ви вносите на етапі розробки цих законопроекті  свої пропозиції. Мені просто цікаво. Тому що ми бачимо приходить законопроект від Кабінету Міністрів, а представники міністерств висловлюють свої критичні зауваження. Тому мені просто цікаво, як готуються такі законопроекти для подачі у Верховну Раду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хотів би доповнити, підтримати свого колегу. Я теж не розумію. Сьогодні проводиться Кабінет Міністрів. Кабмін, ну, як не дзвониш, то Кабмін та Кабмін весь тиждень. Да, там, ну, три дні в тиждень проводиться засідання Кабінету Міністрів  України.  Я вважаю, що, дійсно, ці законопроекти, які сьогодні ми … Я не розумію, чому ми їх розглядаємо сьогодні на комітеті, і чому ці зауваження не були висказані на засіданні Кабінету Міністрів  України. Тому що є профільні міністри, і ви ж теж бачите у себе ці законопроекти, до того моменту, коли вони попадають до нас на комітет. Дякую. Це таке технічне питання, але ж…

 

______________. Дозвольте я дуже коротко.

Ми побачили його вчора увечері, мою позицію ви сьогодні почули. Тобто у нас не було просто офіційно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тобто ви не обговорювали…

 

______________. Ну, ми її обговорили… Сьогодні ми його обговорили, і свою позицію я виказав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Руслан Сергійович Колбаса. 

 

КОЛБАСА Р.С. Наша позиція, опять же, вот зміни, наприклад, по вступу поза конкурсом,  ми можемо ……….. як Міністерство соціальної політики, скажем, бути проти, але рішення, які приймає Кабмін, це є Кабмін, це колегіальне рішення, скажімо так. Тому це наша позиція, яку ми сьогодні висловлюємо як Міністерство соціальної політики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто цей закон він на Кабінеті Міністрів не розглядався, а розглядався Міністерством фінансів, да? То есть це пропозиція Мінфіна, да? Він…

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А?

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І він отримав позитивний висновок? Підтримку?

 

______________. А міністр соціальної політики брав участь в обговоренні цього чи ні?

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон. Це таке… Питання дуже…

 

______________. Питання. Просто ми трошки в такій ситуації. Представники двох міністерств, фінансів і соціальної політики, говорять про не узгодженість їхньої позиції. І ми зараз бачимо дискусію, ……. того, щоб якусь позицію підтримати, бачимо дві різні позиції і… Мені цікаво, як приймається рішення.

 

______________. Ну, законопроект розглядався на Кабінеті Міністрів двічі, і були присутні міністри відповідні галузеві міністри.

 

______________. Добре. Я тоді, дозвольте, ще одне слово. Ми виказуємо завжди зауваження, які у нас є до будь якого законопроекту, неважливо він урядовий чи Верховна Рада буде… Але чи до них прислухуються. Колеги правильно сказав це колегіальний орган і вже вони приймають рішення. А те, що ми свою позицію і в письмовому, і публічно виказуємо, це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре. Валерій ………., тоді ми…  Я хочу на пам'ятати, що наш комітет не є головним з цього питання. Ми не будемо відхиляти цей законопроект, ми його відправимо на доопрацювання. Я думаю, що немає зауважень.

Но, на майбутнє я хотів би, щоби та звернутися до профільних міністерств, щоб була якась узгоджена позиція. Тому що є… Те, що ми почули сьогодні, є об'єктивні недоліки цього законопроекту, недоліки об'єктивні цього законопроекту, але чомусь він доходить до нашого Комітету, і ми сьогодні є той колегіальний орган, який вирішує питання двох міністерств. Дякую.

Пропонується, шановні колеги,  рекомендувати Верховній Раді України за результатом розгляду законопроекту номер 3628 в першому читанні повернути законопроект суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. І друге рішення комітету: надіслати до Комітету з питань соціальної політики зайнятості та пенсійного забезпечення.

Прошу голосувати. Хто - "за"? Проти? Утримався?  Одноголосно. Дякую, шановні колеги.

Пропонується розглянути проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо узгодження норм Бюджетного кодексу зі змінами до галузевого та податкового законодавства (номер законопроекту 3629), поданий Кабінетом Міністрів України.

Хочу нагадати, шановні колеги,  також цей комітет не є головним в цьому питанні. Вам не дали? Є?

Шановні колеги, в цьому законопроекті членів комітету не влаштовують пропозиції щодо передачі до видатків місцевих бюджетів фінансування низьких пільг, благодійних та прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, які раніше фінансувались за рахунок субвенцій з державного бюджету. Також законопроектом пропонується передати фінансування професійно-технічних навчальних закладів  та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів до видатків місцевих бюджетів, що може призвести до скорочення цих закладів та обмеження прав дітей на отримання освіти.

Тому пропоную, шановні колеги,  це схожа у нас є картина, що ДЮСШа, ми переносимо фінансування до місцевих бюджетів і вже …

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Скажемо так, ми не маємо тоді ніякого механізму контролювати ці місцеві бюджети надходження коштів. Тому пропоную: рекомендувати Верховній Раді України розглянути питання щодо прийняття за основу законопроекту номер 3629 тільки з вилученням зазначених норм.

Тобто законопроект… Законопроект, він існує… Є?

Віра Андріївна, а де? Що не роздали? Вот это все, что есть.

Я думаю, що потрібно…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30… Це вилучення норм.

 

_______________. У вас нема матеріалу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це один листочок, це вилучення норм, за які… Тобто законопроект сам…

 

_______________. Ну ми розписали проти чого ми виступаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  …Кабінету Міністрів України ми підтримуємо, але з вилученням цих норм, що ми сказали. Зрозуміло? Да? Да.

Якщо хтось бажає виступити з цього приводу, будь ласка.

(Загальна дискусія) 

 

_______________. Ми теж не говорили, але ми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Ми не є головні, але ми ж повинні прийняти це рішення.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що? Ні законопроект сам гарний, але ж оці норми, ну тобто…

Шановні колеги, ви готові визначатися? Зараз. Анна Анатоліївна дочитає, і ми будемо визначатися вже.

Эти нормы вылучаем мы, и пусть себе проходит. Що? Ну, що визначаємось, шановні колеги? Анна Анатоліївна, ви вирішили?

Тоді під стенограму ще раз. Що, значить, що нас не влаштовує, наш комітет. Пропозиції,  що до передачі до видатків місцевих бюджетів фінансування низки пільг благодійних та прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, які раніше фінансувалися за рахунок субвенцій з державного бюджету. Також законопроектом пропонується передати фінансування професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів до видатків місцевих бюджетів, що може призвести до скорочення цих закладів та обмеження прав дітей. Пропонується виключити ці норми.

І перше: рекомендувати Верховній Раді України розглянути питання щодо прийняття за основу законопроекту номер 3629 з виключенням цих норм, які я тільки що озвучив. Це перше.

І друге: передати його, наше рішення, до Комітету з питань бюджету. Прошу голосувати.

Хто – "за"? Проти? Утримався? Одноголосно. Дякую.

Тобто ну, це то, що у нас ДЮСШа була. Та ж ситуація, що з ДЮСШа. Тому ми просимо вилучити норми. Ми не просимо додаткових коштів, ми просимо вилучити ті норми, щоб воно так було, як у минулому році. Зрозуміло?

 

_______________. (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А ми ще, ми ще поговоримо. Там… У нас ще є там. Да.

Тобто пропонується слідуюче питання.

Пропонується розглянути проект Закону "Про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов'язань", номер законопроекту 3632, поданий Кабінетом Міністрів України.

Також наш комітет, шановні колеги, не є головним в цього питання.

Від Міністерства фінансів України слово надається Берещенку Анатолію Анатолійовичу. Є?

Будь ласка, Анатолій Анатолійович. Будь ласка.

 

БЕРЕЩЕНКО А.А. Шановний Артур Леонідович! Шановні народні депутати, шановні присутні! Законопроект розроблено з метою комплексного врегулювання діяльності сфери азартних ігор в рамках єдиного нормативно-правового акту. Положеннями законопроекту створюється прозорий ринок азартних ігор відповідно до міжнародної практики. Запроваджується ефективний та дієвий  механізм контролю за діяльністю організаторів азартних ігор. Закладаються основи забезпечення прав і законних інтересів гравців, забезпечується соціальне… здійснюється соціальне забезпечення, підтримка охорони здоров'я, спорту та культури.

Законопроектом, зокрема, запроваджується виключний перелік видів діяльності у сфері азартних ігор, які будуть дозволені проводиться в Україні. Запроваджується система ліцензування діяльності у сфері азартних ігор з диференційованим розміром щорічної плати за ліцензії, яка залежить від виду діяльності, форми діяльності, розташування грального закладу, типу грального обладнання. Все це забезпечить додаткові надходження до державного бюджету, встановлюються вимоги до фінансового стану оператора азартних ігор, встановлюються спеціальні вимоги щодо відповідності грального обладнання та програмного забезпечення з міжнародними стандартами в цій галузі. Запроваджується регулювання та контроль за діяльністю операторів азартних ігор в мережі Інтернет, встановлюються вимоги до ідентифікації гравців, встановлюються обмеження щодо місць проведення азартних ігор. Встановлюються фінансово-адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення законодавства у сфері грального бізнесу. Для здійснення регулювання у сфері національних азартних ігор законом передбачається створення національної служби у сфері азартних ігор, яка є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів через міністра фінансів. Контролюючі функції покладаються на Державну фіскальну службу. Реалізація законопроекту дозволить мінімізувати суспільну шкоду, пов'язану з організацією та проведення нелегальних азартних ігор, буде неможливим ухилятися від сплати  податків, будуть  залучені інвестиції в економіку України, зокрема у сферу готельного бізнесу. Створюються додаткові робочі місця та джерела… та додаткові джерела надходжень до Державного бюджету України.  Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається заступнику міністра соціальної політики  Ярошенку Валерію  Станіславовичу. Будь ласка.

 

ЯРОШЕНКО В.С. Артул Леонідович, ми, тільки  я можу тільки коротко сказати. Якщо за рахунок прийняття цього законопроекту буде збільшений бюджет, і частина цих коштів  піде на соціальні виплати, то ми – "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "За", да? Добре.

Від комітету слово надається  заступнику голови комітету, голої підкомітету з  питань фізичної культури і спорту Силантьєву Денису Олеговичу. Будь ласка.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Уважаемые коллеги, на  подкомитете мы рассмотрели этот законопроект. Хорошо, наконец-то мы  планируем взять под контроль игровые автоматы,  азартный бизнес,  лотерею.

На самом деле есть еще один законопроект, который был зарегистрирован, инициирован был  депутатами от фракции Радикальной партии по поводу того, чтобы единым  представителей государственной лотереи был "Ощадбанк". Ну это к информации.

Что мы предлагаем? В этом  законопроекте говорится о том, чтобы всё… все заработки, да, или все поступления в бюджет  от легализации азартных игр шли в бюджет. Без каких-либо целевыхцелевого предназначения. Хотя мы знаем мировой опыт, богатый мировой опыт, когда вот тот же самый, как это называется правильно, вредный для общества бизнес как-то компенсировал тот вред, который он наносит  обществу. То есть если этот бизнес дает возможность людям  играть, ставить ставки и         тем самым толкает их иногда на очень плохие действия, которые доводят до плачевных результатов, он должен это как-то компенсировать. Так вот мы предлагаем, учитывая весь  мировой опыт, чтобы часть от денег, которые были бы направлены от азартных игр, от лотерей,  целевое их назначение было. И часть этих денег было на компенсирование развития физической культуры  и спорта, на  фінансування  державних об'єктів олімпійської підготовки, лікування дітей, хворих, на онкологічні та онкогематологічні  захворювання. Потому что на сегодняшний день эти деньги

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Целевое, правильно?  Целевое.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Да, целевое направление  этих денег было. Потому, что  на сегодняшний день предусматриваются этим законопроектом просто  деньги, которые уходят в бюджет.  И там уже на усмотрение, я так понимаю Кабинета Министров Украины, они будут    распределяться. И попадут ли эти деньги по назначению на лечение детей, на развитие спортивной, или социальной там инфраструктуры, неизвестно.  Спасибо.

Да, я хочу закончить. В итоге, наш подкомитет вважає за доцільне  повернути законопроект на доопрацювання Кабінету Міністрів  України, щоб    у доопрацьованому  законопроекті ці питання були враховані.

 

БЕРЕЩЕНКО А.А. Этот законопроект, он как бы не регулирует те вопросы, на которые мы дали замечания, он только, ну это Закон про бюджет  есть.  А этот закон четко  говорит, что все средства, которые будут в сфере получаться государством, они будут только  на социальные, охрану здоровья, спорт и культуру, то есть, он в принципе, полностью  отвечает вашим  требованиям. Почему вы  возвращаете?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  (Не чути)

 

БЕРЕЩЕНКО А.А. А вот сразу, в преамбуле, в первом, сразу. То есть, это цель этого законаобеспечить. А уже  конкретно, куда вы хотите, это, пожалуйста, в другую, это к другим…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так це ж не законопроект, а це ж  преамбула.

 

БЕРЕЩЕНКО А.А. Это другими законами.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Вы покажите статью в законопроекте, которая

 

БЕРЕЩЕНКО А.А.  Это устанавливается другим законом, Законом про бюджет. Бюджетним кодексом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Анатолий Анатолиевич,  здесь некоторые депутаты уже второго созыва. И поэтому, могут отличить нормы законопроекта, которые являются  законом, и потом станет  законом при голосовании, от преамбулы, которая написана. Поэтому, я вам отвечаю.  Этот законопроект, мы говорим о том, мы говорим, Анатолий Анатолиевич, о том, что в этом законопроекте  и это уже говорится не один год  и, наверное, не один созыв.

Ну, при моей даже памяти, я, действительно, молодой депутат только второго созыва. Поэтому не первый созыв, я думаю, что тут есть депутаты предыдущих созывов, тоже могут сказать. Мы хотим перенять европейский опыт. Деньги от игорного, все деньги от налогов от игорного бизнеса идут на развитие спорта, на развитие охраны здоровья и… Практически там идет большая часть. Поэтому мы бы хотели в этом законопроекте увидеть эту статью.

А потом, знаете, вы на сегодня говорите примите наш законопроект, а потом мы когда-нибудь напишем другим законопроектом, это возможно учтем. Так я вам скажу, что деньги, которые попадут в бюджет, потом уже тяжелее будет распределять. Это нужно новый закон под него проводить для того, чтобы эти деньги непосредственно шли на спорт и на охорону здоровья.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Конечно. Поэтому, естественно…

Анна Анатолиевна, будете что-то говорить?

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка. Да.

Поэтому естественно мы не можем голосовать, поддерживать этот законопроект в таком виде, в котором есть. Есть два вариант. Либо мы эти статьи, пропозиції ці вносимо до цього законопроекту, вносимо і передаємо до профільного Комітету податкової і митної політики. Чи ми повинні рекомендувати цьому комітету цей законопроект по розгляду в першому читанні направити на доопрацювання і в залі Верховної  Ради це говорити. Є два варіанти розвитку, як кажуть, розвитку событий, да, ситуації, подій. Тому давайте думати як це ми будемо робити, ми для цього зібралися, що наше завдання все ж таки уже перенаправити, якщо цей закон буде прийнятий по лотереї, по ігорному бізнесу, щоб ці кошти від всіх навантажень всіх, були переправлені на розвиток спорту, оздоровлення і так далі, охорони здоров'я, культури, там є цілий перечень, соціально незабезпечених сімей. Тому що це буде справедливо. А, якщо вони підуть тільки в бюджет ми потім не знайдемо де, що, до чого. Давайте конкретно казати.

Будь ласка, Романова.

 

РОМАНОВА А.А.  Я хочу на підтвердження слів Артура Леонідовича вам процитувати статтю 10 законопроекту про державний бюджет України, а саме: встановити, що в загальному фонді Державного бюджету України на 2016 рік до доходів належить, надходження, визначення частини 2 статті 29 Бюджетного кодексу України і з врахуванням особливостей визначеним пунктом 17 розділу "Прикінцеві та Перехідні положення" Бюджетного кодексу України. А також податок на дохід та податок на прибуток, який сплачують суб'єкти, що провадять букмекерську діяльність та діяльність випуску та проведення лотереї, азартних ігор, в тому числі казино та азартних ігор з використання гральних автоматів. В повному обсязі плата за ліцензії на впровадження букмекерської діяльності на організацію та проведення азартних ігор в казино, не державних лотерей, рентна плата за користування надрами і так далі. Тобто, ніяка преамбула тут не підходить, вже чітко зафіксовано, що ці кошти будуть спрямовуватись до державного бюджету, а потім невідомо чи підуть вони на спорт і культуру, або на розвиток туризму, або не підуть?

Інше, яке у мене застереження? У мене питання до вас, дивіться, тут перше, що нам не сподобалось, особисто мені, до тих видів гральної… азартної діяльності, чи як тут правильно формулюється, належить, які легалізовуються в Україні, ось: "на території України дозволяється організовувати та проводити виключно такі види діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор. Перше: організація та проведення букмекерської діяльності. Друге: організація та проведення азартних ігор казино, ось так ви цікаво сформулювали. Третє: випуск та проведення лотерей.

Скажіть, будь ласка,  по-перше, найбільш такі шкідливі для суспільства, в тому числі для молодого покоління – це гральні автомати, оці "однорукі бандити", чому ви їх не винесли до тих видів азартних ігор, які легалізовані, а завуальовані вони потім. Скажіть,  будь ласка, цим законом, вони легалізовується, чи ні? Так, це перше питання.

 

_______________. Раніше організація діяльності на гральних автоматах – це була окрема, окремий вид діяльності. І розташовували, ну, всі помнять, як це було, розташовували гральні заклади будь-де. Зараз в цьому законі іменно гральні автомати можна розміщувати, як і в усьому світі, в Європі виключно на території казино.

 

РОМАНОВА А.А. У мене зустрічне питання. Де у цьому законі, преамбулу не називайте, в якій статті чітко прописано, що гральні автомати – гральні автомати, не казино, можна розміщувати лише… і там умови? Тут ви прописуєте умови лише для казино, а для гральних автоматів умов спеціальних, що там має бути готель 4-5 зірок, там,.. ви не прописуєте. Тобто казино ми можемо ставити лише там в готелях 4-5 зірок. А так як ми не окреслили, де ми можемо ставити гральні автомати, значить ми можемо теоретично їх ставити будь-де. Назвіть статтю.

 

_______________. Ні, законопроектом сказано, що будь-де заборонено, крім тих місць, де дозволено.

 

РОМАНОВА А.А.  Назвіть статтю, будь ласка. Ладно, поки ви шукаєте статтю, скажіть, будь ласка, який у нас центральний орган виконавчої влади зараз присвоює, робить категоризацію готелів? Який буде категоризувати 4-5 зірок?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз. Я зараз скажу, я... трошки, ну… Шановні колеги, Анна Анатоліївна, я, можливо, вас трошки переб'ю. Я, знаєте, я думаю, що все ж таки цей законопроект потрібно направити на доопрацювання. Це питання щас, яке ви підняли, воно не зовсім надходить до нашого комітету. Але я ж трошки в цьому розуміюсь, і я вам скажу, що 4 зірки не потрібно взагалі. Цю норму потрібно виключити взагалі з цього законопроекту. Розкажу, почему.

Расскажу вот вам на русском языке, почему. По той простой причине, что 5-звездочных у нас отелей есть некоторое количество. По факту, это не лотерея, по факту, этот закон, который полностью должен вывести, должен… Цель этого закона вывести из тени то, что у нас сегодня происходит, – игорный бизнес. Игорный бизнес у нас сегодня существует, это ни для кого не секрет. Есть ряд казино, огромное количество игровых автоматов сегодня находится в городе, и по факту это все теневой бизнес.

Этот закон хорош, и он должен вывести его из тени. Но такое понятие есть для игрового бизнеса, вот если мы берем регион города Киева, это, ну я не буду говорить терминами, это то, что количество денег, которое может проиграть определенно тот или иной регион. Оно очень просто считается на самом деле, специалистами. Я не знаю, как этот законопроект готовился, но есть сегодня ряд специалистов в городе, в стране операторов игорного бизнеса, которые могут это просчитать.

Если мы сегодня сделаем количество казино больше, чем есть этот игровой пул, то мы опять введем эту сферу казино в теневой, теневую… в теневое русло. Каким образом? Будут все равно экономить на налогах. Не будут платить налоги, будут платить не за 20 столов, а за 5, а остальные ставить просто таблички, что там они сегодня по факту будут играть. И будет это… опять уйдет в тень. Для этого должно быть определенное количество заведений, которое сможет… Вот вы поймите, что если у вас литр воды, вы можете распределить сколько? 200 грамм в стакане. Да? Вы можете 5 стаканов. А если у вас 20 стаканов? То в каждом стакане будет по чуть-чуть воды. А нам нужно этой еще воды… воду разлить на налоговую нагрузку.

Поэтому… дальше, что такое… 4-х звездочных отелей у нас, по-моему, 15 в Киеве и в Киевской области. Да? Опять же, а 3-х звездочных еще в 2-3 раза больше. То есть быстренько 3-х звездочные станут 4-х звездочными и каждый отель откроет свое заведение. Мы опять налогов не увидим.

 

_______________. (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Понимаете? Да?

 

_______________. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. То есть еще есть одна норма и я уверен, что на митной та податковой політики на комитете Южанина подымет, уверен, этот вопрос. Я знаю, что люди там подымут этот вопрос. Поэтому если хотите законопроект готовить, то готовьте его качественно с учетом операторов игрового бизнеса. Специалистов, которые смогут дать точную оценку и правильную оценку для того, чтобы мы опять не поменяли шило на мыло. Мы выведем де-юре из тени сегодня игорный бизнес, а де-факто он будет опять же наполовину теневой. Давайте сделаем его  абсолютно легальный.   И  тогда это будет… я не знаю, почему мы "под ялинку", як кажуть у нас, готовим второй раз такой законопроект. В прошлом гожду тоже "под ялинку" его 29 числа пытались поставить в порядок денный. Он не пройдет, я вам сразу говорю, вы делаете  абсолютно ненужную работу. Я вам говорю как человек, который на 40 процентов является специалистов в этом вопросе. Но есть специалисты(Шум у залі)  Есть специалисты, действительно, высокого уровня. Соберите их.  Соберите операторов. Соберите букмекеров. И сделайте качественный законопроект.

Это не касается нашего комитета этот вопрос, но я вам говорю вот как народный депутат…

Да, будь ласка.

 

РОМАНОВА А.А. Ще запитання стосовно того органу  виконавчої влади центральної, який буде координувати у  подальшому цю ігрову діяльність. Взагалі практика світова каже про те, що якраз  міністерство, яке опікується справами спорту, воно і бере під свій контроль ось  ці всі речі.

Скоріш за все  Міністерство спорту не нададуть… не зроблять  уповноваженим органом, але я хочу сказати, що якраз це логічно. Тому що якби у нас люди більше займалися  спортом і молодь… і вели здоровий спосіб, то якраз ми би нівелювали негативні наслідки ось цих ось азартних ігор.

І скажіть, будь ласка,  там в законі прописано, що його потім       цей уповноважений орган, на який. до речі, ставиться дуже величезна задача, він буде контролювати і видавати ліцензії, він буде здійснювати контроль над всіма казино, тобто ми створюємо такий… величезного такого монстра… Звичайно, зараз я розумію, яка війна ведеться, хто візьме під свій контроль. Чи є вже бачення, хто це буде цим уповноваженим органом?

 

______________.  Ну я хочу відповісти на перше  питання. Стаття 31 пеціальні гральні зони для організації та проведення азартних ігор в закладах казино".

 

РОМАНОВА А.А.  Так я ж про що і кажу…

 

_______________. Пункт 1, організація та проведення азартних ігор у гральних закладах дозволяється виключно в спеціальних зонах. В статті 1 в пункті 68 зазначено, що таке спеціальна зона, якщо отримана ліцензія, …

 

РОМАНОВА А.А. Я кажу про те, що ви регулюєте встановлення казино. Але ви не регулюєте встановлення гральних автоматів.

 

_______________. Якщо немає ліцензії на казино, то кримінальна та адміністративна відповідальність.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тобто ігрові автомати, модулі  можуть находитися тільки в тих приміщеннях, де є казино...

 

_______________. В казино.

 

РОМАНОВА А.А.  А чому ви так не прописали, що умови, організація та проведення азартних ігор в тому числі гральних автоматів…

 

_______________. Тут так і прописано. Можна здійснювати діяльність, якщо є ліцензія…

 

РОМАНОВА А.А. Там немає слова "гральні автомати", вони всюди його приховують.

 

_______________. По другому питанню. Ви кажете, що…

 

РОМАНОВА А.А.  Тобто ви хочете сказати, що після там прийняття цього закону в такому варіанті гральні автомати будуть…

 

_______________. Виключно в казино.

 

РОМАНОВА А.А.  Виключно … Ні… Виключно в 4-5 зіркових готелях стояти? Тобто їх не буде стояти як раніше?

 

_______________. Там, де номерний ресурс, то… І є ще у нас контрольовані місця в міжнародних аеропортах.

 

РОМАНОВА А.А.  Тобто, як зараз, ось я нещодавно в Рівному була, заходжу в три години ночі, то я просто проїжджала на вокзалі. Вони різко витягують вночі всі гральні автомати, розпаковують. Як ми цю проблему вирішимо?

(Загальна дискусія)

 

_______________. Це зрозуміло.

 

_______________. Їм дані повноваження відповідні.

Стосовно другого питання щодо органу, я … в якій країні це, що ви казали, що Міністерство молоді та спорту? У мене в Болгарії там комісія, державна комісія по азартним іграм, Фракція – Верховна комісія по азартним іграм. Великобританія – комісія по азартним іграм. Швейцарія – Федеральна рада по азартним іграм. Бельгія, Німеччина, Литва, Угорщина, Словаччина, Польща, в Сполучених Штатах також….

 

_______________. Той, хто збирає доходи.

 

_______________. Я не можу сказати, я подивлюсь, може в цих двох, але у мене немає такої інформації.

 

РОМАНОВА А.А. Кому вона підпорядковується? Бо в нас практика, всі національні агентства, комісії, як правило, підпорядковуються якомусь з міністерств.

 

МІСЮРА В.Я. Артур Леонідович, я вибачаюсь. Можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка.

 

МІСЮРА В.Я. Місюра Вадим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, Вадим Ярославович, будь ласка.

 

МІСЮРА В.Я. Мені дуже приємно повернутися у свій рідний комітет, в ІІІ-ІV скликанні ми тут працювали і він був профільний дійсно комітет, який займався…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Цим питанням.

 

МІСЮРА В.Я. …розвитком ігорного бізнесу також.

По-перше, я хочу вам подякувати, Артур Леонідович і всім народним депутатам, як представник студентського спорту, це за те, що ви зайняли досить чітку позицію щодо збереження кафедр фізкультури. І тому тільки завдячуючи цьому воно десь в тормозі знаходиться, і не розвивається ця тема, це моє особисте дякую.

По ігорному бізнесу. Чому я сьогодні тут? Справа в тому, що в минулому році я був радником у міністра фінансів. І ви знаєте, що якраз в минулому році я готував вперше це доручення, яке стосувалося щодо легалізації даних видів діяльності, тому що назріла ситуація.

У 2009 році, коли був прийнятий Закон про заборону, в "Прикінцевих положеннях" було чітко сказано, що треба за три місяці відрегулювати це. На жаль, ці питання не були зроблені, а у 2012 році появився Закон про лотерейну діяльність, який повністю сьогодні забрав на себе всі види цієї діяльності. Ви пам'ятаєте, що кінги і всі інші, що відкривалися, вони сьогодні і були, і автоматами, вони були і казіно, і всіма іншими під видом лотерей.

Ми в минулому році дуже багато судів мали з представниками цього бізнесу. Тому що розуміли, що треба розграничити, розподілити ці види діяльності і зробити, з голови поставити на ноги їх. Тому ми прийняли рішення тоді, що краще, якщо буде три закони, це про казино, про букмекерську діяльність і про лотерею, і таким чином один одного не тягне. Тому що сьогодні певні дискусії найбільш впливових груп, які тримають ринок лотерей, вони сьогодні на себе втягують питання, які давно повинні вже бути  врегульовані – це питання казино і питання сьогодні безпосередньо букмекерів, особливо букмекерів, які сьогодні напевно зі всіх видів більш-менш відносяться до якогось прогнозування, навіть …

Тому, ми вважаємо, команда, яка тоді працювала, і сьогодні я особисто як народний депутат, який цікавиться цими питаннями, думаю, що закон треба і можливо підтримувати цей. Тому, що ми розуміємо, що є три сьогодні  законодавчих, хто може законодавчі ініціативи  робити  - це Кабінет Міністрів, це Президент і народні  депутати. Кабінет Міністрів зробив свій перший крок. 

Питання як людини, яка   два скликання була у Верховній Раді: чи не в нашій сьогодні  можливості надати пропозиції до цього закону так як ми з вами вважаємо. Я повністю  з пані Анною погоджуюся, я повністю сьогодні з представниками  комітету погоджуюся, що це повинні бути направлені кошти тільки на спорт, культуру, чи соціальні питання. І  пан Ярошенко, це підтверджує.

Як це можна відрегулювати?  В цей  закон треба  зробити просто свою пропозицію, він же у нас вже, у Верховній Раді. І якщо ми з вами віддамо  назад, і він буде знову  ходити там, а в цей час  ми зареєструємо, сьогодні вже 18 законів є, а ще  1, чи 2 зареєструємо, який буде тільки на спорт.  Питання: він, що, пройде? Ні. І таким чином, на слідуючий рік ті 5 мільярдів, які сьогодні є в бюджеті, вони знову   будуть не виконані як ті 2 мільярди, які були в минулому році.   Тому, я впевнений, що сьогодні у нас є всі можливості прийняти це,  комітету і народним  депутатам,  можливо, це прийняти для роботи,  і внести ті пропозиції.

Я повністю з вами погоджуюся, що треба зробити як і в Законі про бюджет, так і тут, зробити  посилання на окрему статтю, що на ці напрямки, ці закони. І ви пам'ятаєте, хто був народними депутатами минулих скликань. Пан Ярошенко пам'ятає, коли УНКМО навіть в бюджеті приймали рішення цільові кошти на молодіжний рух і так далі, все це було. Ми можемо це в законі прописати, тому що, в принципі, питання, що касається букмекерства, що казино… Навіть суми там, я вам скажу, що бізнес не підтримує ці суми. Але є держава, яка визначає. Бізнес завжди хоче менше віддати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бізнес завжди хоче менше,.. але ми повинні дати-дати можливість.

 

МІСЮРА В.Я. Так. Друге-друге ваше питання. Пане Артур, ви повністю праві. Я теж…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. …бізнесу заробляти гроші і платити високі податки. А не розділяти…

 

МІСЮРА В.Я. Так. Ви,… повністю я з вами згоден з позицією щодо казино. Я також впевнений, і ми тоді обговорювали ще в міністерстві…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую. Це не тільки казино. Це й ігрові автомати теж.

 

МІСЮРА В.Я. Ні, третій пункт. Справа в тому, що ігрові автомати як зло взагалі не включені сюди, тому що вони не ліцензуються. Проти-проти ми завжди були. Але вони сьогодні існують, і тому вони можуть бути сконцентровані тільки в ігрових зонах. Так, щоб бабушка не грала на базарі в ці кошти. А ігрові зони, – тут я з вами згоден, – це може бути готелі, які пані Ганна правильно каже, трудно визначити зірковість. Але ми можемо добавити, так ось приміщення по 600 – по 700 метрів визначити. І такі пропозиції були. Але це ми можемо все зробити. Тому мені кажеться, якщо ми зараз з вами не приймемо цей закон, на жаль, він в минулому і в слідуючому році не буде працювати.

А я вам приклад скажу. На сьогоднішній день… Тут є перший замміністра спорту, тут є соціальна політика. Сьогодні більше 30 десь мільярдів тільки на спортивну інфраструктуру треба коштів. Сьогодні мільярд, що таке мільярд сьогодні для спорту? А на культуру сьогодні які кошти? І якщо не приймемо цей закон, міліція що робить? Вона ж не дає працювати, правильно. Я кажу про те, наприклад, що сьогодні ці кошти, крім того, що є бюджет, вони же можуть ще підтримувати і соціальні програми через рекламу. Те, що сьогодні робить, наприклад Pari Match, підтримуючи спорт і все інше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Ярославович, ваша-ваша пропозиція?

 

МІСЮРА В.Я. Я думаю, що, маючи вже закон, і маючи три неділі, за дві неділі до кінця року, і, маючи вже певні пропозиції в бюджеті треба приймати цей закон до роботи, а ми, як народні депутати маємо всі права змінити його і доповнити тими пропозиціями, що ви говорили.

Ну, мені так, я так пропонував би.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Силантьєв, будь ласка.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Буквально два слова. Вот у нас никогда нет времени сделать хорошо, зато мы всегда находим время, чтобы потом переделывать.

Вот как это изменить? А? Если один раз не взять и не сделать нормально.

 

МІСЮРА В.Я.  Пане Денис, ніколи би цього не сказав, я вам скажу, ви праві сто відсотків.

І також запитання можна як Кабінету Міністрів задати, так можна й задати народним депутатам. Це я собі задаю.

 

РОМАНОВА А.А. Я не знаю. Дивіться…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Романова, будь ласка.

 

РОМАНОВА А.А. Дивіться, цей закон в будь-якому випадку, там ми ж не знаємо, як, яке буде рішення інших комітетів, яке буде рішення в залі там народних депутатів, не можемо передбачити, його приймуть за основу, не приймуть. Але в мене від нашого комітету, якщо, наприклад, в цьому варіанті приймуть за основу, хочу ми, щоб…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не в цьому варіанті. За основу ми можемо пропонувати тільки з нашими доповненнями нашого комітету, виключаючи норму 4-х зіркових готелів теж.

 

_______________. Ну то на друге читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Почему? Подождите. Почему на второе читання?

(Загальна дискусія)

 Ні, відхилити… Відхилити, да. Можемо на доопрацювання і свої пропозиції внести на…

 

РОМАНОВА А.А. Я просто хочу, щоб ви знали нашу консолідовану позицію комітету.

Перше – це те, щоб всі кошти, які поступали від діяльності, від азартних ігор, щоб вони були цільові. І для нас найбільш пріоритетні сфери - це розвиток спорту, а також розвиток туризму.

Просто ви декілька разів там повторювали і туризм у вас не звучав.

Ще хочу наголосити, що розвиток туризму ще буде вигідний гравцям на ринку азартних ігор, тому що туристи – це додаткові клієнти.

А для нас вигідніше, взагалі, для розвитку України, як здорової в усіх смислах держави, набагато вигідніше, щоб грали саме туристи, іноземці, а не українці, умовно. І щоб залишали кошти в нашій країні. Тому у нас така пропозиція, щоб ви просто відстоювали її разом з нами, таке бачення нашого комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Петренко.

 

_______________.  (Не чути)

 

РОМАНОВА А.А.  Ми розуміємо, але треба, щоб цільові йшли кошти, це раз, а, по-друге, треба визначити або залишаємо 5 років, у нас бачення, що лише 5 залишити. Але, друге ще, ми на рівні центральних органів влади боремося за те, щоб нині, які ми створили управління туризму, щоб за ним залишили функцію категоризації готелів, як це було раніше. Тому що зараз функція категоризації готелів, вона не відійшла нікому, і готелі вже півроку не категоризовуються.

 

_______________. (Не чути)

 

РОМАНОВА А.А. Айварас нічого не хоче брати, а комусь це треба робити. І ми не хочемо, щоб воно було так само корумповано, як було раніше. Ми хочемо, щоб це було прозоро, ця категоризація.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Петренко, будь ласка.

 

ПЕТРЕНКО О.М. Во-первых, абсолютно по большому счету поддерживаю то, что надо регулировать законодательством игорный бизнес. Его полный запрет такой же абсурд, как когда-то был разгул игорного бизнеса или опять таки, когда под прикрытием лотереи, это полная нелепость, он существует. Когда там нужно на заборе что-то написать, оно же в это не превращается, если на игровой автомат пишет, что он лотерея, он не становится от этой лотереи. Это чистая коррупционная составляющая.

Единственное что, знаете, вот говорите две недели до конца года, на самом деле это где-то принципиальная позиция. Когда Кабмин пытается под новогоднюю елочку комплектом бюджета что-то втюхивать, то вот честно признаюсь, закон для меня, допустим, считаю очень его важным. Мне хочется его детально, ретельно опрацювати, когда сейчас свободных файлов в связи с Податковым кодексом, бюджетом просто нету. И когда вот комплектом к бюджету пытаются нам что-то, ну, вот реакция соответствующая, то есть а после завершения бюджетного, податкового вот этого и всей эпопеи, с удовольствием вернусь к его рассмотрению и в нормальном, в неспешном, не в втюхивальном порядке.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, що законопроект дуже важливий, дуже важливий. Але їх скільки 16 сьогодні чи 18? 17, да.

Його відхиляти не потрібно, тому що це ж буде, це буде написання другого законопроекту. Я думаю, що його треба доопрацювати. І доопрацювати для того, щоб гроші, ну… Ціль цього законопроекту – щоб гроші надходили в бюджет. Сьогодні ні для кого не секрет, що ігорний бізнес існує, він працює в тіні, ні копійки не іде до бюджету.

Для того, щоб ми його допрацювали, ми всі разом його доопрацювали, він повинен бути якісним продуктом. І ми не будемо сьогодні вносити доповнення, ми не можемо сьогодні по регламенту в першому читанні вносити доповнення. А у нас… Ви бачите, скільки у нашого комітету доповнень, незважаючи на той комітет профільний, який буде, митної та податкової політики.

Тому, я думаю, що його треба відправити на доопрацювання, рекомендувати комітету. І вже будемо доопрацьовувати в якісний продукт. Не будемо відхиляти, тому щоб не було там 18 чи 19, чи 20 законопроект, щоб новий… А тут… Ну, я думаю, що тут взагалі немає таких великих питань.

Перше. Ми би хотіли, щоб як це було в європейських державах, ці гроші йшли на розвиток спорту, дітей, культури, соціальки, туризм, охорони здоров'я, там 4, 5 позицій. Це перше. Ну це не преамбула, це не закон, це перше.

І друге, щоби виключити норму чотирьох зіркових готелів. Тому що ми знаємо, що та структура, яка сьогодні вирішує зірковість готелей, вона буде корумпованою. Вона буде знову создана якась. І буде така кількість готелей і цих гральних закладів в них буде, безумовно. Це дуже гарна норма, те, що казино, під ліцензію казино, це зал ігрових автоматів окремо не буде, я так розумію. Вони будуть тільки в казино і це дуже добре. Тому що  людина не піде туди з останніми грошима в яскравий якийсь п'ятизірковий готель, де стоїть охорона, він не піде, дитина не піде і так далі. А, що стосовно 5-зіркових готелів, їх не так багато сьогодні в Україні і в Києві. І вони нехай собі там грають і з 4-х до 5-зіркового не так легко цю планку підняти. А з 3-зіркового до 4-зіркового  це зробити елементарно. Тому давайте не робити такий закон, який дасть можливість сьогодні… Ми зробимо де-юре виведемо бізнес з тіньового   потоку, а потім його загонимо в цей тіньовий потік і це буде обов'язково. А ще буде проблема перемогти ці нелегальні зали і підпільні казино, які сьогодні уже існують. Вони ж всі ж не підуть в п'ятизіркові готелі, тому от така у нас пропозиція.

Шановні колеги, давайте визначатися. Я думаю, що… Пропоную рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту 3632 в першому читанні повернути законопроект суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Це перше рішення. І друге рішення комітету: надіслати до профільного Комітету з питань податкової та митної політики.

Прошу голосувати. Хто - "за"? Проти? Утримався? Одноголосно. Дякую, шановні колеги.

Шановні колеги, я хочу, я дуже вибачаюсь, але мені треба терміново виїхати. Я хочу передати слово по слідуючому питанню  першому заступнику Величковичу Миколі Романовичу, будь ласка. Кворум у нас є, навіть, якщо мене немає…

 

Веде засідання перший заступник голови Комітету М.Р.ВЕЛИЧКОВИЧ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, пропонується до розгляду законопроект 3630. Законопроект про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулюванні економічної діяльності в Україні.

Є пропозиція  від комітету щодо звільнення від плати за землю заповідників, національних природних парків, дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів, спортивних організацій та закладів, а також звільнення будівель зазначених організацій і закладів, та будівель баз олімпійської, параолімпійської підготовки від податку на нерухомість.

Хто хотів… Прошу.  Силантьєв Денис Олегович, прошу.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Да, этот законопроект, что касается  льгот на землю, на недвижимость физкультурных учреждений, санаторно-курортных учреждений, мы уже год бьемся  для того, чтобы вернуть эту пильгу, потому что при принятии бюджета на 2015 год эта пильга была скасована, и они законопроектом этим опустили это до  уровня местныхместного уровня  власти.

Поэтому мы  просим, чтобы сегодня при принятии нового законопроекта 3630…. В цьому законопроекті від плати за землю  звільняються лише заклади фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів. Проте навіть ці заклади не звільняються від податку на нерухомість.

То ми пропонуємо  рекомендувати Верховній Раді  України  розглядати питання щодо прийняття за основу зазначеного законопроекту тільки з урахуванням  пропозицій щодо звільнення від плати за землю заповідників, національних природних парків, заказників, дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів, а також підприємств та організацій  за земельні ділянки, на яких розміщені  спортивні споруди, що використовуються для підготовки військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, проведення всеукраїнських міжнародних змагань та навчально-тренувальних… тренувального процесу збірних команд України з видів спорту та підготовки спортивного резерву, а також звільнення будівель зазначених установ, організацій, підприємств та закладів, а будівель баз олімпійської та паралімпійської підготовки від податку на нерухоме  майно, відміну  від земельної ділянки. Тобто ми просимо, щоб податок був скасований не лише на землю, але й ще на нерухомість, на нерухоме майно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Від Міністерства фінансів… Хотів  наголосити, що комітет не головний  з цього питання.

Від Міністерства фінансів  слово надається  Жеребних Андрію  Михайловичу.

 

ЖЕРЕБНИХ А.М.  Дякую.

Шановні народні депутати, шановні присутні! Є у нас колізія між законами. Відповідно до 71 Закону, в минулому році податок на майно і податок на землю повністю відноситься до місцевих бюджетів і повністю зараховується  в місцевий бюджет. І відповідно до статті 103 Бюджетного кодексу, якщо приймається пільга, а в даному випадку по переліченим  закладам, то центральний  бюджет, державний бюджет, повинен  відшкодувати ці кошти місцевим бюджетам, в яких вводиться пільга.

Тому, я думаю, що треба, дійсно, визначити цю суму, які площі, за якими ставками. І тут ще проблема в тому, що Податкові кодекс дає межі, якими місцеві бюджети приймають свої рішення встановлені в межах   ставки  і пільги, і в цих межах місцеві бюджети приймають рішення рад. І тому, там є різні ставки, і різна сплата податку на землю та на нерухоме майно. І економічно їх прорахувати зараз складно тому, що…

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О.   Я вас перепрошую, але вже було це  обраховано, і це десь приблизно 42 мільйони    гривень. Десь так? Так? Десь 42 мільйони гривень – це не така велика  сума, щоб  держава компенсувала цю суму. Але ж ми зможемо зберегти дуже багато гектарів землі, які зараз використовуються фізкультурно-спортивними організаціями та використовуються дитячо-санаторними та курортними оздоровчими закладами, саме дитячими закладами.

 

ЖЕРЕБНИХ А.М. Я згоден з вами, що, дійсно, треба знайти якийсь компроміс і, дійсно, це питання вирішити. Тому ми будемо працювати над цим питанням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається першому заступнику міністра молоді та спорту України Гуцалу Ігорю Євгенійовичу.

 

ГУЦАЛ І.Є. Міністерство молоді і спорту України підтримує таку ініціативу щодо того, щоб розповсюдити пільги по сплаті… повернути пільги по сплаті податку на землю і в частині сплати податків на нерухоме майно по спортивним об'єктам.

Сьогодні ми стикаємося з величезною кількістю скарг тих хто утримує спортивні об'єкти, те, що з початку цього року з них вже знімають гроші на такого роду податку. І це зрозуміло з тією проблемою, яка є, з постійним недофінансуванням спорту як такого, створює додаткове навантаження і додаткову нервову ситуацію. В нашому розумінні, якоюсь мірою питання хто може бути звільнений від такого податку, унормована в діючому законодавстві, оскільки є процедура присвоєння статусу бази олімпійської підготовки. Ці бази сьогодні, перелік таких баз затверджується Кабінетом Міністрів і, якщо саме ці бази, щонайменше ці бази будуть звільнені, то це дасть змогу розвиватися спорту вищих досягнень.

А що стосується такого спорту масового і спорту, який базується на місцях, тут більшою мірою зацікавлені в його розвитку теж і місцеві органи влади. І вони скоріше ніж, що стосується бази олімпійської підготовки, будуть ухвалювати рішення про надання їм певних пільг.

Тому наше міністерство підтримує таку ініціативу і буде всіляко їй сприяти. Дякую.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О.  Я хочу зазначити, що саме база олімпійської та паралімпійської підготовки підлягає під цю пільгу, вони не оподатковуються, а от інші фізкультурно-спортивні заклади, вони не підлягають.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я би хотів надати слово заступнику міністра соціальної політики Ярошенку Валерію Станіславовичу.

 

ЯРОШЕНКО В.С. Дякую, Микола Романович.

У нас також є наші, це в структурі Міністерства соціальної політики, чотири санаторії, "Молода гвардія", тепер "Артек", і ми також маємо значні витрати вже з державного бюджету саме на плати за оренду землі і нерухомість. Тому якби ця норма спрацювала, ми тільки були б за те, щоб її виключити. Це значно зекономило б державні кошти, і більше послуг ми могли б надати, тобто купити більше путівок дітям в "Молоду гвардію", більше ветеранам путівок продати, тому що це вже мільйони-мільйони гривень.

 

_______________. (Не чути)

 

ЯРОШЕНКО В.С. Звичайно на реконструкцію, на яку зараз не може ні копійки через Мінфін і так далі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хотів би просто ще раз уточнити, тому що ми говоримо про спортивні організації, які фінансуються з державного і місцевого бюджетів чи в першу чергу, напевно. Я правильно розумію? Зараз, одну хвилиночку. Я чому говорю? Тому що є цілі мережі спортивних комерційних організацій, успішних комерційних організацій, і тут питання, якщо ми говоримо про пільгу, то тут в першу чергу тільки фінансується з державного, бюджету місцевого або комунальників. Тому що ми мусимо це зазначимо, бо інакше ми тоді просто комерційні успішні проекти також не отримають, додаткові моменти, і вони не несуть такого навантаження, як справді ці об'єкти, як олімпійська або паралімпійська, бази олімпійської, паралімпійської підготовки. Тому я думаю, що тут є дуже момент такий актуальний і уточнюючий.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О.  Це стосується тих фізкультурно-спортивних закладів, які, по-перше, фінансуються з державного чи місцевих бюджетів. А, по-друге, вони фінансуються… вони працюють з збірними командами України, зі спортсменами, які тренуються там… Да. Тобто це повністю виключає фінансування чи пільги от таким, от, ну недержавним закладам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто лише ті, хто фінансується з державного або місцевих бюджетів, або з комунальних бюджетів.

Я ставлю тоді пропозицію з урахуванням пропозицій, які прозвучали, на голосування про звільнення від плати за землю заповідників, національних природніх парків, дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів, спортивних організацій та закладів… організації закладів. А також звільнення будівель зазначених організацій і закладів та будівель баз олімпійської і паралімпійської підготовки від податку на нерухомість з зазначенням, що тільки фінансуються з державного або місцевих бюджетів.

Хто – "за", прошу голосувати. Хто – "за"? Дякую.

І другий. Рішення комітету надіслати до Комітету з питань податкової та митної політики, оскільки він є головним з цього питання.

 

_______________. (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу ще раз. Тоді також за рішення, також прошу проголосувати. Хто – "за"? Дякую.

 

_______________. (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу. Так.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О.  В мене ще є пропозиція щодо Закону 3630, Податкового кодексу. Ця пропозиція стосується забезпечення податкового сприяння відпочинку, оздоровленню та спортивному дозвіллю дітей.

А саме, передбачити виключення із загального місячного або річного оподатковуваного доходу платнику податку вартості путівок на відпочинок та оздоровлення на території України дітей платника податку віком до 18 років, який перебуває у трудових відносинах з роботодавцем, резидентом, які надаються за рахунок спрямованих на накопичення та перерахування оздоровчих закладам коштів, що відраховуються роботодавцем з заробітної платні платника податку щомісячного або щоквартального та обліковувались в бухгалтерському обліку окремо від коштів роботодавця. А також вартість аматорських занять, спортивних занять, занять в школах мистецтва, музичних, творчих закладах дітей платника податку віком до 18 років, який перебуває у трудових відносинах з роботодавцем (резидентом), які надаються за рахунок спрямованих на накопичення та перерахування аматорським неприбутковим організаціям, клубам коштів, що відрахувались роботодавцем заробітної платні платника податку щомісячного або щоквартально та обліковувались в бухгалтерському обліку окремо від коштів роботодавця. Такий крок сприятиме належному виконанню Україною взятих на себе зобов'язань щодо забезпечення реалізації прав дитини на відпочинок, оздоровлення та  активне дозвілля.

Простими словами, я пропоную, щоб ті кошти, які у роботодавця закладені на його… я русским языком, которые заложены на его расходы, он мог тратить на оздоровление детей или на оздоровление, или на занятие спортом детей своих найманых рабочих. То есть чтобы он имел льготу на эти расходы.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Можливо коментарі, будь ласка. Міністерство соціальної політики.

 

_______________. …якщо. Я просто прокоментую, з вашого дозволу. Якщо офіційно влаштована людина навіть 18-річна на роботу, тобто має законні трудові відносини, трудова книжка, запис, вона тоді, ви, мабуть, кажете про те, щодо виплати ЄСВ? Фонди соціальний і таким чином вона тоді не буде застрахована, я так зрозумів чи ні? Тобто не пенсійне страхування, не інші…

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О.  Нет, это не пенсионное страхование. Дело в том, что у бизнесменов, у работодателя, есть расходы, на которые он имеет льготу, налогообложение. И вот я хочу, чтобы в эти расходы, предлагаю, точнее, чтобы в эти расходы также были включены и расходы на оздоровление детей, или на занятие спортом детей, его найманых рабочих, я правильно все это? Потому что

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можливо, Міністерство фінансів хотіло свою позицію?

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О.  Таня, під стенограму.

(Загальна дискусія)

 

ТИМОШЕНКО Т.  Я перепрошую.

Тимошенко Тетяна, я помічник Дениса Олеговича. Така норма існувала до прийняття в 2014 році нової редакції Податкового кодексу – це віднесення на витрати підприємця сум коштів, які він витрачає на оздоровлення і заняття спортом дітей, до 18 років, своїх    найманих працівників. Це, якщо коротко.

А формулювання щойно Денис Олегович зачитав.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О.  Я вже зачитав формулювання.

 

ТИМОШЕНКО Т. Тобто, що 2014 року, до грудня 2014 року, така норма   існувала, це була стаття 138 Податкового кодексу. Ми хочемо повернути. Але зараз, ви знаєте, що Податковий кодекс  вимагає податкову звітність, побудований  за податкової звітності. І тому таке формулювання – це віднесення до збільшення фінансового результату за відповідний рік, за відповідний період  податковий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ми зараз пропонуємо Комітету з питань податкової і митної політики наші рекомендації. І хотів  би наголосити, що ми не головні. А, по-перше,  це йдеться про перше читання: під час  першого читання ми не можемо включати якісь, чи можемо рекомендувати, не рекомендувати прийняти за основу,  або відхили ти на доопрацювання – це слушна норма. Але думаю, після того як буде прийнято за основу, ми можемо як правки внести для подачі  перед другим читанням. Я думаю, що це буде … за основу тому, що ми під час проходження його в першому читанні, свої рекомендації вставити    не можемо, не можемо…

Я думаю, що після того як буде прийнято  за основу, ви тоді зможете подати ці пропозиції до другого читання. І я думаю, ми від комітету, я думаю, його підтримаємо.

 

ТИМОШЕНКО Т. Якщо можна.  Експертна рада при профільному підкомітеті підтримала ці пропозиції, ми вже проводили  засідання.  І я прошу, щоб комітет теж підтримав. А технічно як це можливо буде врахувати?

Це або Денис Олегович з голосу, під час розгляду в першому читанні запропонує ці пропозиції, або після першого читання, між першим і другим подамо. Єдине, щоб сьогодні  протокольно було затверджено підтримку підкомітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну, іде стенограма. І цю пропозицію ми зможемо подати, коли вже буде проголосовано, тоді є перші… ну, є певна нормативна база. Коли подається пропозиція, після першого читання подається відповідно оформлені ці пропозиції, і вони вносяться як пропозиції від депутатів до другого читання.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що зараз нам важливіше, щоб ми його зробили прийнято за основу. І після проходження цього, підготовка до другого читання ми зможемо це запропонувати.

Так. Цей законопроект….

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так.

Так, Віра Андріївна.

 

СКАЛОЗУБ В.А. Ми напишемо, що комітет, наприклад, підтримав за основу, але депутати висловили такі зауваження, ми це напишемо. Але офіційно як пропозиції уже підуть на друге читання. Ну, ми напишемо потім ще раз.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О.  (Не чути)

(Загальна дискусія)

 

СКАЛОЗУБ В.А. Ми напишемо, але воно все одно не врахується, це ж буде враховано на друге читання. Ми тоді ще раз напишемо.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, просто такі серйозні поправки з голосу дуже важко сприймати. Тому я би просив, якщо є такі пропозиції, просто подавати свої пропозиції, коли ми готуємося. Чому я кажу. Бо це справді серйозна, і тут, ну, дуже вагомо, тому я просив би подавати… Ми підтримуємо таке технічно.

І останнє у нас запитання в "Різному" очікується. Це затвердження рекомендацій комітетських слухань на тему: "Дотримання законодавства України стосовно використання коштів державного бюджету та кредитних коштів під державні гарантії для розв'язання завдань та здійснення заходів, передбачених державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу та шляхи забезпечення ефективного функціонування об'єктів, що були побудовані або реконструйовані під час проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу". Це така офіційна назва наших комітетських слухань.

І проект рекомендацій у вас є розданий. Якщо є, можливо, зауваження, доповнення до цих рекомендацій...

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми разом… Ці рекомендації були сформовані на основі тих матеріалів, які нам були надіслані відомствами і міністерствами, на основі виступів членів комітету і відповідей посадових осіб, які ми задавали. Ви бачите, були попередні рекомендації, які були роздані на комітеті і ті, які зараз, вони відрізняються. Внаслідок того, що ми з вами (спілкуємося,) задавали питання, чули відповіді і ті проблемні питання, які прозвучали під час засідання комітетських слухань. Можливо, будуть якісь зауваження і пропозиції по доповненню або вилученню якихось норм з цих рекомендацій? Прошу.

 

РОМАНОВА А.А. Там же ж є… Там є пункт про Генеральну прокуратуру. Можливо, ми ще додамо антикорупційну прокуратуру, щоб вони вже поновили справи. Тому що ми знаємо, що, не зважаючи на те, що ми зверталися до Генеральної прокуратури, але прокуратура достатньо мляво віднеслася до розслідування щодо можливих корупційних зловживань. І, враховуючи те, що в нас уже є новий орган, який займається в тому числі і vip-корупцією, то, можливо, додамо пункт про антикорупційну прокуратуру?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антикорупційна прокуратура і НАБУ займаються посадовцями І і ІІ категорії.

 

_______________. А Колесников?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Він зараз, він зараз громадянин такий самий, як громадяни, звичайний громадянин. І на нього поширюється діяльність будь-якої, навіть районної прокуратури.

Прошу.

 

РОМАНОВА А.А. Я думаю, що нам варто написати, тому що вони ведуть справи проти, ну, і навіть тих, які…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми можемо… Не заперечую, можемо додати. Можемо додати.

 

РОМАНОВА А.А. Да, давайте-давайте НАБУ і в антикорупційну прокуратуру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зважаючи на те, як відповідь Генеральної прокуратури на комітетських слуханнях. Давайте ми залучимо і антикорупційну, тому що всі посадовці, у тому числі і прокурори ходять під законом. Тому давайте додамо ще і… антикорупційне бюро. Краще антикорупційне бюро, а вони вже далі…

Я думаю, що антикорупційне бюро …проводить необхідні дії, включаючи антикорупційного прокурора. (Шум у залі)

Вони собі нового оберуть. До наступного разу.

Є пропозиція  затвердити рекомендації комітетських слухань і надіслати рекомендації до всіх зацікавлених органів  державної влади, місцевого самоврядування та громадських організацій. І також опублікувати, зважаючи на ……. його опублікувати. Зробити публічним.

Прошу голосувати. Хто - "за"? З рекомендаціями, доповненнями Анни Анатоліївни. Хто - "за"? Дякую. Рішення прийнято.

 

______________.  (Не чути)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. І в "Різному" чи є  якісь виступи додаткові? 

Прошу.

 

______________.  Невеличке приємне завдання. Міністр уповноважив мене запросити членів  комітету на… в п'ятницю буде святкування, вшанування наших видатних спортсменів, буде свято таке називається "Олімпійське сузір'я". Воно розпочнеться  о 18-й годині в  НСК "Олімпійський, і ми запрошуємо всіх  членів комітету на це святкування. Будемо раді вас бачити.

 

______________.  З 18-ї?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Є офіційне запрошення від… ми почули першого заступника. Є ще офіційне запрошення від міністра молоді і спорту. Ми дякуємо за запрошення.

Знаєте, не тільки такі робочі будні, але і спільні урочистості з нашими спортсменами, з провідними  нашими  спортивними діячами, думаю, що представники комітету долучаться. В якому складі, це вже буде кожний вирішувати. Але думаю, що ми долучимося. Дякую за запрошення.

І наголошую, що наступне засідання буде у вівторок, 22 грудня.