28 березня 2018 року у Комітеті з питань сім‘ї, молодіжної політики, спорту та туризму відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Проблеми професійної орієнтації та працевлаштування молоді з особливими освітніми потребами»

28 березня 2018, 17:24

 

У заході взяли участь народні депутати України, представники  міністерств, центральних та місцевих органів виконавчої влади,
науково-експертних установ, громадських організацій.

Народний депутат України, заступник Голови Комітету з питань сім‘ї, молодіжної політики, спорту та туризму Денис Силантьєв, відкриваючи засідання, наголосив, що тема «круглого столу» є надзвичайно важливою для українського суспільства,  метою якого є висвітлення проблем працевлаштування молоді з особливими потребами, насамперед, молоді з інвалідністю.

 «Останнім часом перед суспільством та державою загострилась проблема професійної орієнтації та доступу до ринку праці молоді з особливими освітніми потребами. Ця проблема пов’язана із відсутністю належних механізмів працевлаштування. Проблема працевлаштування молоді з  особливими освітніми потребами, насамперед, молоді з інвалідністю, пов’язана із
несприйняттям у суспільстві та, зокрема роботодавцями, таких людей як потенційних працівників» - зауважив Денис Силантьєв.

Заступник голови Комітету зазначив, що вирішення проблем щодо працевлаштування молоді з особливими освітніми потребами лежить у площині якісної реформи професійної освіти та ринку праці.

«Ми маємо формувати філософію соціальної відповідальності бізнесу та роботодавців, а також мотивувати  їх щодо організації робочих місць для молоді з особливими освітніми потребами» - наголосив Денис Силантьєв.

Інна Силантьєва, експерт соціально-політичних питань та голова Всеукраїнського Жіночого Руху «Жінки за зміни», виступаючи модератором  заходу зазначила, що тема засідання «круглого столу»  охоплює широкий спектр ключових проблем професійної орієнтації та працевлаштування молоді з особливими освітніми потребами.

Народний депутат України Мірошниченко  Юрій Романович наголосив на необхідності соціалізації людей з особливими потребами у суспільстві, особливо людей хворих на аутизм, адже ця категорія громадян повинна мати гідні права на освіту, на працевлаштування та має відчувати себе рівноправними членами суспільства.

На завершення, Заступник Голови Комітету Денис Силантьєв побажав учасникам круглого столу гарної, позитивної, світлої роботи та запропонував учасникам засідання подавати пропозиції до рекомендацій засідання «круглого столу».

Також на засіданні «кругло столу» виступили представники  науково-експертних установ, громадських організацій. Всі учасники наголошували на потребі вирішення болючих питань  не лише щодо профорієнтації та подальшого працевлаштування молоді з особливими потребами, а й отримання ними якісної освіти.

Представники фондів, що надають допомогу молоді з особливими потребами, поінформували про готовність працювати над удосконаленням законодавства та спільним напрацюванням пропозицій до рекомендацій засідання «круглого столу».