ЗВЕРНЕННЯ (ПРОЕКТ)

07 квітня 2022, 23:40

 

Верховної Ради України до Міжнародного олімпійського комітету щодо заборони виступів спортсменів Російської Федерації та Республіки Білорусь на міжнародних змаганнях, виключення представників Російської Федерації та Республіки Білорусь з керівного складу Міжнародного олімпійського комітету та міжнародних спортивних федерацій.

22 лютого 2022 року Рада Федерації Федеральних Зборів Росії на прохання президента РФ В.Путіна дозволила використання російської армії за кордоном.

Це не перше таке рішення – 1 березня 2014 року Рада Федерації Федеральних Зборів Росії ухвалила рішення щодо можливості використання збройних сил Росії на території України. Ще раніше, 20 лютого 2014 року російські війська увійшли на територію України в Криму під надуманим приводом захисту російськомовного населення.

Таким чином збройна агресія Російської Федерації проти Української держави триває вже вісім років.

Своїм рішенням від 24 лютого Міжнародний Олімпійський Комітет (МОК) рішуче засудив порушення російським урядом Олімпійського перемир'я. Відповідна резолюція ООН була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 2 грудня 2021 року консенсусом усіх 193 держав-членів ООН.

Олімпійське перемир’я розпочалося за сім днів до початку Олімпійських ігор, 4 лютого 2022 року, і закінчується через сім днів після закриття Паралімпійських ігор. Своїм рішенням від 25 лютого 2022 року  МОК:

- закликав всі міжнародні спортивні федерації перенести  або скасувати свої спортивні заходи, які зараз плануються в Росії чи Білорусі;

- заявив однозначну позицію, що не планує заходів у Росії чи Білорусі.

- закликав не вивішувати національний прапор Росії чи Білорусі  та не виконувати гімн Росії чи Білорусі на міжнародних спортивних змаганнях. Своїм рішенням від 28 лютого МОК:

- рекомендував міжнародним спортивним федераціям та організаторам спортивних заходів не запрошувати або не дозволяти участь російських і білоруських спортсменів і офіційних осіб у міжнародних змаганнях.

- прийняв спеціальне рішення про відкликання олімпійського ордена від усіх осіб, які в даний час займають важливу функцію в уряді Російської Федерації або на іншій високопоставленій державній посаді, у тому числі:

- Владіміра Путіна, президента Російської Федерації

- Дмітрія Чернишенка, віце-прем'єр-міністра Російської Федерації

- Дмітрія Козака, заступника глави Адміністрації Президента

Понад ста федерацій усунули російських і білоруських спортсменів від участі у міжнародних змаганнях, чемпіонатах світу Європи та взагалі від спортивних календарів, щоб росія взагалі не брала участі. Серед них: Всесвітня федерація бадмінтону, Світова легка атлетика, Міжнародна федерацій біатлону, лижного спорту, гімнастики, водних видів спорту, ФІФА та УЄФА, Міжнародний союз ковзанярів, Міжнародна федерація хокею із шайбою, Європейська федерація гандболу, Міжнародний союз сучасного п'ятиборства.

Варто зазначити, що Європейський олімпійський комітет прийняв рішення, що спортсмени Російської Федерації та Республіки Білорусь та офіційні особи більше не братимуть участі у майбутньому зимовому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі, який відбудеться у Вуокатті (Фінляндія) з 20 по 25 березня.

З метою захисту цілісності світових спортивних змагань і безпеки всіх учасників, Виконком МОК рекомендував міжнародним спортивним федераціям та організаторам спортивних заходів на запрошувати або не дозволяти участь російських і білоруських спортсменів і офіційних осіб у міжнародних змаганнях.

На наш погляд, ми не можемо дозволити виступати спортсменам з Російської Федерації та Республіки Білорусь, навіть під "нейтральним прапором".

У зв’язку з військовими діями Російської Федерації проти України, враховуючи систематичні порушення Російською Федерацією Статуту ООН, зокрема війну Росії проти Грузії у 2008 році, Придністровський конфлікт за участі військ Російської Федерації у 1992 році, фактичну анексію Республіки Білорусь і погрози країнам Балтії та колишнім членам "Варшавського договору" повернути їх у сферу впливу Москви, Верховна Рада України звертається до Міжнародного олімпійського комітету із зверненням:

- прийняти рішення щодо виключення Російської Федерації та Республіки Білорусь з МОК до завершення вiйни в Україні та вирiшення питання компенсації РФ завданих збитків;

- звернутись до керівництва міжнародних спортивних федерацій з ініціативою розглянути питання про виключення представників Російської Федерації та Республіки Білорусь з керівного складу міжнародних спортивних федерацій.

Закликаємо продемонструвати солідарність з Українським народом та захистити суверенітет і територіальну цілісність України.