18 травня 2022 року Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту на своєму засіданні розглянув питання: «Щодо розширення напрямків використання коштів Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву в умовах воєнного стану та під час відновлення України після закінчення війни».

24 травня 2022, 16:52

 

На засіданні Комітету голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний поінформував членів Комітету, що 19 квітня 2022 р. прийнято Постанову Кабінету Міністрів України № 469 «Про внесення змін до порядків, затверджених Постановами Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 р. № 488 і від 9 червня 2021 р. № 590».

Цими змінами розширено напрямки використання коштів статутного капіталу Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло). Відтепер, окрім пільгового кредитування для будівництва (реконструкції) та придбання житла, кошти статутного капіталу будуть спрямовуватися також на будівництво або придбання житла з метою подальшої передачі такого житла в оренду (найм), оренду із правом викупу, продажу на умовах пільгового кредитування.

Розподіл коштів буде здійснюватися Міністерством розвитку громад та територій України з урахуванням напрямків використання коштів, визначених Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для збільшення статутного капіталу Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" з подальшим спрямуванням на виконання Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2023 роки, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 року № 488, та наявних обґрунтованих соціально-економічних показників адміністративно-територіальних одиниць України.

Придбання та будівництво житла буде здійснювати в регіонах України, де не ведуться бойові дії.

Будівництво може здійснюватися за типовими проектами будівництва житла із застосуванням сучасних технологій швидкого будівництва.

При цьому вартість будівництва або придбання 1 кв. метра загальної площі житла (з урахуванням оздоблювальних робіт) не повинна перевищувати граничну вартість (опосередкована вартість встановлюється Мінрегіонбудом, відповідно до регіону раз на квартал).

Прийнята Постанова допоможе громадянам, які змушені були покинути власні оселі через загрозу їх життю внаслідок збройної агресії російської федерації, отримати тимчасове житло для проживання, а також можливість придбання такого житла на пільгових умовах.

Члени Комітету підтримали рішення Кабінету Міністрів України щодо розширення  напрямків використання коштів статутного капіталу Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Також члени Комітету розглянули  звернення Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України про відновлення фінансування бюджетної програми «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла у Державному бюджеті на 2022 рік. Члени Комітету підтримали зазначене звернення  і вирішили направити відповідне рішення Комітету до Кабінету Міністрів України та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.