А чи знаєте ви історію виникнення Олімпійських ігор?

30 травня 2022, 13:57

Національний олімпійський комітет України вирішив зробити невеличкий екскурс в минуле і дослідити розповіді про появу історичних спортивних змагань.

Існує безліч міфів та легенд навколо становлення Олімпіади. Відомо, що змагання зародилися ще в Стародавній Греції і проводилися з 776 року до н. е. кожні 4 роки у місті Олімпія. Подія була настільки грандіозною, що на час ігор навіть встановлювалося перемир'я у війнах.

На честь тодішнього переможця Олімпіади влаштовували свята, співали гімни, виготовляли статуї, а в Афінах його навіть звільняли від податків

Змагання, як вони є в сучасному вигляді, зародилися після 23 червня 1894 року. Тоді у Парижі у Великому залі Сорбонни зібралася комісія на чолі з французьким бароном П’єром де Кубертеном, яка і прийняла рішення стосовно проведення ігор у сучасному форматі ??

Дебютну Олімпіаду провели в Афінах. Для організації змагань створили Міжнародний олімпійський комітет, першим президентом якого став Деметріус Викелас із Греції.

З того часу літні Олімпійські ігри проводяться кожні 4 роки. А з 1924 року свою історію розпочала зимова Олімпіада. Перші зимові Ігри були організовані у французькому Шамоні.

Олімпійські ігри назавжди стали головною спортивною подією всіх народів, символом єднання, розвитку та взаєморозуміння націй.

Джерело НОК України