Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо виплати грошової винагороди ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, (реєстр. № 7408), поданий народним депутатом України Батенком Т.І. та іншими народними депутатами України, з урахуванням пропозицій Комітету.

10 червня 2022, 13:25

Законопроектом пропонується:

надати право братам і сестрам військовослужбовців з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців;

передбачити надання права на отримання безоплатної психологічної допомоги членам сімей, батькам та утриманцям загиблих (померлих) військовослужбовців, братам і сестрам військовослужбовців з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Члени Комітету підтримали зазначену законодавчу ініціативу, оскільки діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з числа таких осіб можуть перебувати на утриманні у  старших братів або сестер.

Водночас, з метою уточнення термінології члени Комітету запропонували  надавати одноразову грошову допомогу та психологічну підтримку дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з числа таких осіб, які є братами або сестрами військовослужбовців, які перебували у них на утриманні або отримували від них матеріальну підтримку, у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності цих військовослужбовців.