Народний депутат України, голова підкомітету державної молодіжної політики Ірина Борзова: «Україна за крок до отримання статусу кандидата у члени ЄС – парламент прийняв важливі законопроекти».

22 червня 2022, 16:29

 

Ірина Борзова зазначає, що 23-24 червня цього року відбудеться засідання Європейської ради, яка повинна ухвалити остаточне та офіційне рішення щодо надання Україні статусу держави-кандидата на вступ до ЄС. Рішення має бути підтримано всіма 27 країнами Євросоюзу одноголосно. Тому на цьому тижні український Парламент ухвалив низку важливих законодавчих актів, необхідних для євроінтеграції, зокрема:

Верховна Рада України звернулась до держав-членів Європейського Союзу та інституцій Європейського Союзу щодо підтримки надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. За Постанову № 7471 проголосувало понад 300 депутатів. Віримо що це допоможе прийняти вірне рішення на саміті.

Ратифіковано конвенцію про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, яка відома також як Стамбульська конвенція. «Підписання конвенції передбачає криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне і сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти. Фактично - це зобов'язання захищати від насильства та різних форм дискримінації», - повідомила народний депутат.

Парламент ухвалив Антикорупційну стратегію до 2025 року (законопроект № 4135). «Антикорупційна стратегія, передбачає чотири розділи, перший з яких присвячений концепції формування антикорупційної політики в Україні. Решта розділів містять опис певних проблем й очікування стратегічних результатів, які слід досягти для їх вирішення. Пріоритетні сектори державного управління, що визначені стратегією: суд, прокуратура, поліція; державне регулювання економіки; державний та приватний сектори економіки; податки та митниця; будівництво, земля, інфраструктура; сектор оборони; охорона здоров’я та соціальний захист; система запобігання та протидії корупції», - повідомила Ірина Борзова.

Також, Верховна Рада України ухвалила важливий екологічний  документЗакон України «Про управління відходами» (законопроект 2207-1-д). «Закон важливий не лише для підтримки євроінтеграції, а й для України. Він визначає нові підходи у сфері управління відходами. Це запобігання утворенню відходів, їх переробка і лише потім захоронення на безпечних полігонах. Закон посилює контроль за управлінням небезпечними відходами і закладає підґрунтя для створення інформаційної системи управління відходами», - пояснює Ірина Борзова.

«Україна стоїть на захисті європейських цінностей не зважаючи на те, що зараз триває повномасштабна війна росії проти України. Прийняті закони – це політичний сигнал до Європейського Союзу про готовність впроваджувати й надалі реформи в Україні та заклик підтримати прагнення України щодо визнання її європейської перспективи», - резюмувала Ірина Борзова.