Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту рекомендує прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення стабільної роботи закладів фізичної культури і спорту та дошкільних навчальних закладів в умовах воєнного стану, (реєстр. № 7726).

20 вересня 2022, 10:16

19 вересня 2022 року Комітет Верховної Ради України  з питань молоді і спорту на своєму засіданні розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення стабільної роботи закладів фізичної культури і спорту та дошкільних навчальних закладів в умовах воєнного стану, (реєстр. № 7726), поданий народними депутатами України Мазурашу Г.Г. та Драбовським А.Г.

Законопроектом пропонується внести зміни до абзацу третього частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», встановивши, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають педагогічні працівники дошкільних навчальних закладів, тренери (тренери-викладачі) закладів фізичної культури і спорту державної або комунальної форми власності, за умови, що вони працюють відповідно у дошкільних навчальних закладах, закладах фізичної культури і спорту за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Крім того, шляхом внесення зміни до пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», пропонується встановити, що під час воєнного стану підставою для звільнення з військової служби військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за власним бажанням, якщо мобілізований військовослужбовець належить до категорії громадян, які відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Під час обговорення народні депутати України - члени Комітету підтримали законодавчу ініціативу, оскільки реалізація положень проекту Закону сприятиме забезпеченню стабільної роботи закладів фізичної культури і спорту та дошкільних навчальних закладів в умовах воєнного стану.

Водночас, народні депутати України – члени Комітету підтримали пропозиції Міністерства молоді та спорту України, а саме:

В абзаці третьому пункту першого розділу І законопроекту:

слова «державної або комунальної форми власності» замінити словами «незалежно від підпорядкування, типів та форм власності»;

після слів «дошкільних навчальних закладів» додати слова «тренери національних збірних команд України».

Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету. 

Відповідний висновок Комітету з питань молоді і спорту надіслано до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.