Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту зробив важливий крок до запровадження персональних санкцій щодо російських, білоруських та інших спортсменів, що підтримують війну проти України.

30 листопада 2022, 11:39

 

«Ми прагнемо заблокувати їм можливості проникати на спортивні змагання шляхом участі в індивідуальних виступах за клуби або на турнірах. Для цього потрібні персональні санкції на рівні держав, а не лише діючий спортивний бойкот», - зазначає народний депутат України, голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Ольга Саладуха.

На жаль, Міністерство молоді і спорту досі не проявило активності в санкційних питаннях. Хоча діє урядова Міжвідомча робоча група з питань реалізації державної санкційної політики. Вона подає рекомендації щодо впровадження санкцій Україною стосовно конкретних осіб за рекомендацією профільних міністерств. Але за увесь час її роботи Мінмолодьспорту внесло подання лише щодо трьох осіб. А без запровадження персональних санкцій в Україні важко вимагати таких дій від наших союзників.

З огляду на зазначене Комітет ухвалив рішення:

Створити на своїй базі Робочу групу щодо протидії агресії рф в сфері спорту. Ця група розглядатиме факти підтримки спортсменами дій путінського режиму та російської військової агресії проти України. Робоча група буде пропонувати на розгляд Комітету список осіб і організацій щодо яких доцільно запровадити персональні санкції.

До складу Робочої групи увійдуть народні депутати – члени Комітету, а також за згодою представники Мінмолодьспорту, МЗС, Мінкульту, Офісу Президента, Національного олімпійського комітету України, Спортивного комітету України, Національного комітету спорту інвалідів України. Також залучатимуться представники інших відомств, громадських об’єднань, представників медіа та спортивної спільноти.

Закликати Національний олімпійський комітет України, Спортивний комітет України та Національний комітет спорту інвалідів України надати списки осіб та факти їхньої підтримки путінського режиму та російської агресії представниками різних видів спорту.

Рекомендувати Верховній Раді України схвалити розроблену Комітетом Постанову щодо доцільності застосування персональних санкцій проти конкретних російських та, на жаль, деяких українських спортсменів. Йдеться, як про санкції в Україні так і заклик до дій іншими державами.

Вже підготовано санкційний список, де фігурують 56 осіб. Серед них фігуристи Євген Плющенко та Каміла Валієва, боксери Микола Валуєв та Олександр Повєткін, гімнастка Аліна Кабаєва, шахісти Анатолій Карпов та Сергій Карякін, чемпіон зі спортивної гімнастики Микита Нагорний, колишній український футболіст Анатолій Тимощук та інші. З повним списком можна ознайомитися в додатку до Постанови.

Ольга Саладуха вдячна колегам за підтримку такого важливого рішення.

«Сподіваюсь народні депутати в свою чергу консолідовано проголосують за перший список підсанкційних осіб, далі він оновлюватиметься. Спортивні санкції так само важливі, як і санкції економічні, адже вони ослаблюють агресора і витісняють його на узбіччя цивілізованого світу», - резюмувала Ольга Саладуха.

Відповідний проект Постанови про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до спортсменів із російської федерації, республіки білорусь та інших держав, (реєстр. № 8245), внесено на розгляд Верховної Ради України.