Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву за усіма програмами у 2022 році забезпечив власним житлом 510 українських родин.

06 січня 2023, 12:23

За підсумками 2022 року збережено низку житлових програм і продовжено рух до стратегічних цілей діяльності Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитла).

Ключовою цільовою категорією у 2022 році для Держмолодьжитла стали родини, які втратили власне житло. Саме на наданні допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО) були сконцентровані основні зусилля колективу Фонду як соціально орієнтованої інституції.

На сьогоднішній день, на системній основі ВПО мають змогу придбати власне житло за допомогою українсько-німецької програми "Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб".

За всіма програмами, починаючи з 2017 року (саме тоді внутрішні переселенці з'явилися у державній житловій політиці як окрема категорія), Держмолодьжитло забезпечило житлом 1768 сімей ВПО. До кінця року ця цифра зросте до двох тисяч родин - Фонд для цього активно працює.

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву   у 2022 році почав роботу над  пілотним проєктом  надання внутрішньо переміщеним особам  тимчасового житла. За рахунок коштів на гуманітарні потреби сім'ї переселенців у чотирьох регіонах країни отримали 60 вмебльованих квартир, оснащених всім необхідним для проживання. Цю програму планується  продовжити у 2023 році. 

На наступний рік основними напрямками розвитку Держмолодьжитла визначені подальша діджиталізація, поглиблення прозорості роботи установи, активізація міжнародної співпраці. І насамперед, звичайно, - пошук джерел фінансового наповнення житлових програм в умовах війни, що триває, з урахуванням об’єктивних складнощів з фінансуванням житлових програм із Державного бюджету України.