Члени Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту рішуче засуджують пропагандистські сюжети телеканалу EURONEWS, які фактично відверто рекламують терористичне угрупування ЧВК «Вагнер».

10 січня 2023, 16:28

На початку цього року на телеканалі EURONEWS був розміщений відверто пропагандистський сюжет про чвк «вагнер», де повідомлялося, що перша група засуджених завершила контракт і з них зняті всі судимості, а також було наведено цитати керівника цієї терористичної групи євгена пригожина, який вихваляв злочинців і розповідав про їх помилування.

Члени Комітету з питань молоді і спорту вважають, що розповідаючи про нібито завершені контракти російських найманців, телеканал був зобов’язаний надати об’єктивну інформацію про злочини, що творили «вагнерівці» на українській землі, а також надати інформацію хоча б про декількох «вільних громадян рф». На думку членів Комітету, EURONEWS варто б повчитися професіоналізму у ВВС news, які розповідаючи про цю «знаменну подію», навели інформацію про тричі засудженого Анатолія Сальміна, який відтепер буде вільно ходити поруч зі звичайними громадянами рф.

34-річний Анатолій Сальмін з Ленінградської області у 2011 жорстоко втопив знайомого під час риболовлі, потім після дострокового звільнення розпочав вживати наркотики, і був засуджений за численні крадіжки. Але, як розповідає кореспондентам ВВС знайома Сальміна, «це лише мала частка тих злочинів, які він скоїв, оскільки дуже мало людей наважилися написати на нього заяву. Переважна більшість постраждалих мовчали. Є люди, які досі дуже бояться, що він повернеться до нашого міста. І я дуже боюся, що він щось зробить із цими людьми. Сальмін – страшна людина».

На думку знайомої Сальміна, він може бути причетний і до жорстокого злочину, від якого постраждала її близька людина, оскільки Сальмін погрожував убивством у разі, якщо жертва заявить у поліцію.

Інший громадянин рф, який особисто знає Сальміна, каже: «Сьогодні побачив відео, як їх нагороджували. І я не розумію: за що? Для мене дико, коли таку людину, як Анатолій, називають героєм».

Дивно, що таких питань не виникає у працівників телеканалу EURONEWS при створенні таких сюжетів та прославленні таких «героїв». Навіть страшно уявити, що злочинець творив на українській землі і як знущався над мирними громадянами України.

З одного боку, причина появи таких сюжетів є зрозумілою, оскільки російський державний телеканал є одним з акціонерів EURONEWS, проте, з іншого боку, це ніяк не виправдовує виробництво сюжетів, які фактично підтримують рашистських кримінальних терористів та геноцид українського народу.

Члени Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту вимагають від Наглядової ради телеканалу EURONEWS проведення негайного розслідування обставин виходу на телеканалі пропагандистського сюжету, вжиття необхідних заходів та кадрових висновків щодо унеможливлення у майбутньому виходу таких сюжетів та закриття російського мовлення на території України та сусідніх держав.