Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення зміни до статті 52 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо уточнення вимог до осіб, які призначаються членами наглядової ради Національної лабораторії антидопінгового контролю, (реєстр. № 8428)

24 лютого 2023, 13:30

 

Метою законопроекту є уточнення вимог до осіб, які можуть входити до складу наглядової ради Національної лабораторії антидопінгового контролю для надання можливості займати зазначені посади громадянами України, які є почесними керівниками спортивних федерацій.

Законопроектом пропонується внести зміни до частини п’ятнадцятої статті 52 Закону України «Про фізичну культуру та спорт», якими: 

уточнити абзац восьмий цієї частини, передбачивши, що особа, яка займає будь-яку посаду в спортивній федерації, крім посад почесних керівників, які не мають повноважень щодо управління федерацією, входить до складу керівного органу спортивної федерації або її відокремленого підрозділу, не може бути членом наглядової ради Національної лабораторії антидопінгового контролю;

доповнити цю частину новим абзацом щодо неможливості делегування до складу наглядової ради Національної лабораторії антидопінгового контролю осіб, які мають реальний або потенційний конфлікт інтересів.

Під час обговорення члени Комітету наголосили на тому, що почесними керівниками спортивних федерацій, як правило, обираються досвідчені фахівці сфери фізичної культури і спорту, які користуються великим авторитетом серед спортивною громадськості. При цьому, почесні керівники спортивних федерацій не мають жодних повноважень з управління федерацією, і тому можуть входити до складу наглядової ради Національної лабораторії антидопінгового контролю. 

Водночас, члени Комітету погодились із зауваженнями Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Міністерства юстиції України щодо необхідності визначення у Законі України «Про фізичну культуру і спорт» поняття «почесні керівники, які не мають повноважень щодо управління федерацією», та критеріїв визначення такої категорії осіб, що буде врегульоване під час підготовки законопроекту до другого читання. 

Також члени Комітету зазначили, що у процесі підготовки до другого читання законопроект має бути погоджений зі Всесвітнім антидопінговим агентством.