Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту на своєму засіданні розглянув питання щодо реалізації програм Держмолодьжитла у 2022 році.

17 березня 2023, 12:48

 

В рамках Постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 220 «Питання надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні» Державному фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитлу) були виділені кошти у сумі 100 млн грн на придбання житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та осіб, житло яких зруйновано.

За результатами рекомендацій Міжвідомчої комісії з відбору житлових об’єктів, Держмолодьжитлом придбано 60 квартир, у тому числі по областях: Сумська – 12, Житомирська – 8, Київська – 19, Чернігівська – 21.

Відповідно до Порядку надання житла, придбаного Держмолодьжитлом за рахунок коштів гуманітарної та іншої допомоги, для тимчасового проживання постраждалих осіб, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2022 року № 495, перелік постраждалих осіб, яким надається житло для тимчасового проживання, та черговість його надання визначається обласними, Київською міською військовими адміністраціями.

Надання житла для тимчасового проживання здійснюється за рішенням Держмолодьжитла на підставі договору найму на безоплатній основі строком до одного року з можливістю продовження такого строку.

За підсумками року житлом забезпечено 60 сімей.

 

Також, у 2022 році Держмолодьжитлом здійснювалось пільгове кредитування відповідно до наступних програм:

 

1.              Надання пільгового довгострокового державного кредиту ВПО, учасникам проведення АТО/ООС на придбання житла (постанова КМУ від 27.11.2019 № 980). За підсумками року забезпечено житлом 14 сімей, з них 7 ВПО.

 

2.              Надання пільгових іпотечних кредитів ВПО за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW) (постанова КМУ від 28.04.2021 №451). За підсумками року забезпечено житлом 332 сімей ВПО.

 

3.              Пільгове молодіжне кредитування за рахунок власних коштів Держмолодьжитла (постанова КМУ від 11.05.2011№ 488). За підсумками року забезпечено житлом 68 сімей, з них – 13 ВПО.

 

4.              Надання кредитів на будівництво (реконструкцію) і придбання житла для наукових, науково-педагогічних та педагогічних працівників (постанова КМУ від 14.05.2008 № 453). За підсумками року забезпечено житлом 1 сім’ю.

 

5.              Місцеві програми забезпечення житлом (приймаються органами місцевого самоврядування). За підсумками року забезпечено житлом – 65 сімей.

 

Крім того, з метою врегулювати питання надання пільгового періоду та реструктуризації заборгованості за кредитом деяким категоріям позичальників та з метою зменшення на них фінансового навантаження було прийнято низку постанов Кабінету Міністрів України:

Постанова Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1153 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил (ООС) на придбання житла»;

Постанова Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2022 р. № 1132 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо питань пільгового кредитування будівництва (реконструкції) і придбання житла»;

Постанова Кабінету Міністрів України від 1 листопада 2022 р. № 1227 «Про внесення змін до Порядку пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW)».

Зазначені постанови визначають можливість встановлення пільгового періоду для  позичальників, житло яких зруйноване або пошкоджене, або знаходиться на території територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), щодо погашення зобов’язань за кредитом, а також встановлюють можливість здійснення реструктуризації заборгованості за кредитом, що виникла у зв’язку із зниженням рівня платоспроможності позичальника.

 

За результатами розгляду було прийнято рішення:

1. Інформацію Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву взяти до відома.

2. Звернутися з листом до Кабінету Міністрів України щодо продовження дії Державної програми забезпечення молоді житлом, що діє з 2013 року до 2023 року.