Комітет з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про інститут реєстрованих партнерств», (реєстр. № 9103), поданий народним депутатом України Совсун І.Р. та іншими народними депутатами.

10 квітня 2023, 17:43

Основною метою законопроекту є закріплення у законодавстві нового інституту реєстрованих партнерств.

Законопроектом пропонується визначити правові та організаційні засади реєстрованих партнерств, правовий статус, особисті немайнові та майнові права і обов'язки реєстрованих партнерів, порядок і наслідки державної реєстрації та порядок припинення реєстрованого партнерства.

Згідно із законопроектом реєстрованим партнерством є зареєстрований в порядку, визначеному цим Законом, добровільний сімейний союз двох повнолітніх осіб, однієї чи різної статі, таким чином, пропонується передбачити можливість створення партнерства особами як однієї так і різної статі.

Під час обговорення законопроекту відбулася відверта дискусія щодо доцільності створення нового інституту цивільного партнерства. Найбільше зауважень викликала пропозиція щодо створення цивільних партнерств особами різної статі. Члени Комітету наголосили, що на сьогоднішній день особи різної статі мають можливість проживати або в офіційно зареєстрованому шлюбі або у так званому громадянському шлюбі, і третій варіант не несе нічого нового. Крім того, шлюбним договором, передбаченим главою 10 Сімейного кодексу України, можуть бути врегульовані майнові відносини подружжя.

Більшість членів Комітету підтримали пропозицію щодо прийняття законопроекту за основу, оскільки створення нового інституту цивільних партнерств – це важливий крок на шляху до європейської інтеграції України.