Комітет з питань молоді і спорту рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу і в цілому проект Закону України про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про антидопінгову діяльність у спорті" щодо уточнення вимог до осіб, які входять до складу Наглядової ради Національного антидопінгового центру, (реєстр. № 8427, доопрацьований)

09 серпня 2023, 10:41

 

Метою законопроекту є уточнення вимог до осіб, які можуть входити до складу Наглядової ради Національного антидопінгового центру, а саме надання можливості займати зазначену посаду громадянами України, які є почесними керівниками спортивних федерацій.

Проектом Закону пропонується внести зміни до частини п’ятої статті 6 Закону України «Про антидопінгову діяльність у спорті» уточнившищо членом Наглядової ради Національного антидопінгового центру може бути призначена особа, яка займає посаду почесного керівника в спортивній федерації та не має повноважень щодо управління федерацією.

Під час розгляду законопроекту на засіданні Комітету народні депутати України – члени Комітету з питань молоді і спорту зазначили, що такі зміни зумовлені тим, що в багатьох спортивних федераціях для спортивних менеджерів з великим досвідом запроваджені посади почесних керівників, зокрема «почесний президент федерації» або «почесний віце-президент», які не мають повноважень щодо управління федерацією.

Тому, реалізація запропонованої законопроектом зміни розширить перелік осіб, які можуть входити до складу Наглядової ради Національного антидопінгового центру, за рахунок осіб, які є почесними керівниками спортивних федерацій.

Також депутати наголосили на тому, доопрацьована редакція проекту Закону, узгоджена із Всесвітнім антидопінговим агентством.

Крім того, було наголошено на тому, що питання визначення у законодавстві поняття «почесні керівники, які не мають повноважень щодо управління федерацією», та критеріїв визначення такої категорії осіб буде врегульоване під час підготовки до другого читання проекту Закону про внесення зміни до статті 52 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо уточнення вимог до осіб, які призначаються членами наглядової ради Національної лабораторії антидопінгового контролю, (реєстр. № 8428), що було зазначено у висновку Комітету.