Верховна Рада України конституційною більшістю голосів ухвалила Постанову про Звернення Верховної Ради України до лідерів та парламентів іноземних держав щодо обмеження в’їзду на їхню територію російським і білоруським спортсменам та спортивним делегаціям.

11 серпня 2023, 09:38

У Зверненні, зокрема наголошується на тому, що:

у росії та білорусі спорт є складовою державної пропаганди війни. Більшість їхніх спортсменів є представниками силових структур і частина з них бере участь в бойових діях у загарбницькій війні проти України;

народні депутати України вважають помилковими пропозиції Міжнародного олімпійського комітету щодо повернення росіян та білорусів до міжнародних змагань під нейтральним прапором. Така ганебна політика Міжнародного олімпійського комітету у час, коли продовжується безпрецедентна за жорстокістю російська агресія проти України стосовно цивільного населення, насамперед дітей і жінок, призводить до того, що у спортивних змаганнях можуть брати участь справжні воєнні злочинці, учасники бойових дій проти незалежності України та пропагандисти, які сіють ненависть до цілого народу.

Верховна Рада України вважає, що перебування таких осіб на територіях інших держав загрожує їх стабільності та національній безпеці.

Верховна Рада України закликає Президента Франції Емманюеля Макрона і усіх відповідальних осіб не допустити на свою територію рашистів та білорусів, які прикриваючись спортом, сповідують антилюдську пропаганду.

Ухвалення Постанови Верховної Ради України сприятиме зусиллям Української держави та української громадськості щодо недопущення російських та білоруських спортсменів до міжнародних спортивних змагань, насамперед Олімпійських та Паралімпйських ігор.