Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту на своєму засіданні розглянув питання про забезпечення житлом молоді за програмами, які реалізуються Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву (в тому числі в рамках реалізації норм Закону України «Про основні засади молодіжної політики»)

23 травня 2024, 11:02

 

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло) з метою реалізації житлового права молодих громадян здійснює виконання Державної програми забезпечення молоді житлом (далі – Державна програма).

За цією Державною програмою найзатребуванішим механізмом забезпечення молоді житлом є механізм пільгового довготермінового кредитування молоді, реалізація якого врегульована Порядком надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.05.2001 № 584.

За рахунок коштів загального фонду державного бюджету видатки на програму пільгового кредитування молоді не передбачалися (починаючи з 2015 року). Єдиними коштами держбюджету, які спрямовуються на її виконання є кошти із спеціального фонду державного бюджету, які передбачаються на збільшення статутного капіталу Держмолодьжитла.

При цьому органи місцевого самоврядування продовжують фінансувати зі своїх бюджетів місцеві програми забезпечення молоді житлом на виконання Державної програми. На поточний рік органами місцевого самоврядування на молодіжне кредитування  передбачено понад 117,1 млн.грн, з цієї суми за підсумками І кварталу відкрито асигнувань у обсязі 10,6 млн. грн.

При цьому у 2021 році діяли 72 місцеві програми, у 2022 році – 97, у 2023 – 46, у 2024 – 42, за якими за цей період було видано 341 кредит молодим родинам на суму 352,5 млн. грн.

Лідерами реалізації місцевих програм забезпечення молоді житлом за 2021-2023 рр. є Харківська (79 793 тис.грн), Львівська (64 176 тис.грн) та Полтавська (33 966 тис.грн) області.

На 2024 рік заплановано обсяг фінансування у розмірі 87 546 тис.грн – Харківська обл., 64 176 тис.грн – Львівська обл., 39 133 тис.грн  – Миколаївська обл., 33 966 тис.грн – Полтавська обл.

Крім того, Держмолодьжитлом здійснювалось пільгове кредитування за бюджетною програмою «Збільшення статутного капіталу Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» з подальшим використанням на реалізацію Державної програми забезпечення молоді житлом» (постанова КМУ від 11.05.2011 № 488).

Держмолодьжитло приклало усіх зусиль, щоб механізм пільгового молодіжного кредитування за рахунок власних коштів Держмолодьжитла  працював навіть у 2022 році, коли російська федерація здійснила повномасштабне військове вторгнення в Україну.

У 2023 році механізм іпотечного кредитування молоді за рахунок власних коштів Держмолодьжитла було оновлено – такі кредити стали ще більш доступними для молодих сімей (термін кредитування – до 20 років;  відсоткова ставка – 7% річних; перший внесок 6% вартості житла).

 

За результатами розгляду було прийнято рішення:

 

1.       Інформацію Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву про забезпечення житлом молоді за програмами, які реалізуються Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву, відповідно до Законів України, в тому числі в рамках реалізації норм Закону України "Про основні засади молодіжної політики", взяти до відома.

2.       Рекомендувати Кабінету Міністрів України при розробці проекту   Закону України «Про  Державний  бюджет  України» на 2025 рік передбачити видатки на бюджетну програму «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» обсягом не менше 700 мільйонів грн.