З великим сумом повідомляємо, що за свободу та незалежність нашої країни віддав своє життя молодий герой, плавець Нікіта Засядько, якому було лише 18 років

29 травня 2024, 17:36

 

Нікіта народився 29 червня 2005 року у Харкові. Велику частину свого життя хлопець присвятив спорту. У 15 років він отримав звання майстра спорту України з плавання, а у 17 - кандидата у майстри спорту з вільної боротьби.

У 2022 році Нікіта закінчив Харківський фаховий коледж спорту і вступив до Харківської державної академії фізичної культури одразу на дві спеціальності: “Лікар-реабілітолог” та “Рекреація”. Попри небезпеку, після початку повномасштабного вторгнення він залишився у рідному місті, продовжував навчатися і активно допомагав волонтерським організаціям.

Зіткнувшись з жахами війни, бажання Нікіти стати на захист України тільки зростало. Як тільки йому виповнилося 18 років, він взяв академічну відпустку і добровільно доєднався до лав легендарної бригади “Азов”. Ставши старшим кулеметником, отримав позивний “Гордий”.

Він воював у найскладніших точках фронту, зокрема на Луганщині у Серебрянському лісі. Востаннє Нікіта говорив з мамою, підбадьорював її та чекав на мамину посилку, яку, на жаль, так і не отримав.

Зранку 30 листопада 2023 року Нікіта допомагав евакуйовувати пораненого розвідника, а вже за декілька годин вирушив виконувати бойове завдання на Луганщині, яке стало для нього останнім...

Нікіті було лише 18 років, але він мав загострене відчуття справедливості, яке не давало йому бути осторонь війни. Він був надзвичайно відданим бійцем і дуже щирою людиною, мріяв визволити Батьківщину від загарбників, зустріти кохану дівчину, створити власну сім’ю та жити у вільній, мирній Україні.

Указом Президента України Нікіту Засядька нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня (посмертно).

У Героя залишилися мама, тато і старший брат.

Пам'ятаймо наших героїв, які віддають своє життя за наше майбутнє.

Вічна Пам’ять…

Джерело: Спортивний комітет України