Голова Комітету з питань молоді і спорту Андрій Кожем’якін взяв участь у презентації Проміжного звіту реалізації експериментального проекту з переходу від військової служби до цивільного життя ветеранів війни на базі закладів освіти, спорту та реабілітації

12 червня 2024, 17:53

11 червня ц.р. у Національному університеті фізичного виховання і спорту України (далі - Університет) відбулась презентація Проміжного звіту реалізації експериментального проекту з переходу від військової служби до цивільного життя ветеранів війни на базі закладів освіти, спорту та реабілітації.

Андрій Кожем’якін під час свого виступу зазначив, що актуальність питання переходу військових до цивільного життя є дуже важливим та має стати пріоритетним у нашій державі, а також подякував колективу Університету за підтримку військових, за розгляд важливого питання для захисників України.

«Верховна Рада України також не стоїть осторонь питань, що стосуються підтримки військових, їх реабілітації, а саме залучення їх до фізичної культури і спорту.

За ініціативи Комітету з питань молоді і спорту, 15 лютого 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо спорту ветеранів війни, яким запровадила новий напрям спорту – спорт ветеранів війни. Метою цього Закону було забезпечення підготовки та участі ветеранів війни у міжнародних спортивних змаганнях.

Після повномасштабного вторгнення російської федерації до України цей напрям спорту набув стратегічного значення, оскільки він сприяє залученню ветеранів війни та членів їх сімей до занять певним видом спорту, їх участі у міжнародних та інших спортивних заходах, що, в свою чергу, забезпечує їх психологічну та соціальну адаптацію  через спортивну діяльність. Проте, маємо певну проблему - згідно зі статтею 362 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» спорт ветеранів війни не передбачає участь і підготовку спортивних команд ветеранів війни у спортивних змаганнях областей, районів, територіальних громад», - наголосив Голова Комітету.

Також А. Кожем’якін поінформував учасників заходу, що зі свого боку Комітет з питань молоді і спорту звернувся до відповідних органів виконавчої влади щодо надання інформації про спортивні змагання та заходи, а також фізкультурно-оздоровчі заходи ветеранів війни, що проводяться на міжнародному, всеукраїнському, регіональному та місцевому рівнях.

«Ми отримали відповідну інформацію – на регіональному та місцевому рівнях проводиться багато спортивних змагань та фізкультурно-оздоровчих заходів для ветеранів війни. Водночас, спостерігаються такі проблеми:

немає координації між суб’єктами сфери фізичної культури і спорту у напрямку розвитку спорту ветеранів;

потребує оновлення визначення терміну «спорт ветеранів війни», що має включати як спортивні змагання, що проводяться за правилами визнаних в Україні видів спорту, так і спортивні змагання за спеціальними правилами для ветеранів війни, які є особами з інвалідністю або особами з обмеженими можливостями;

досі не ухвалений урядовий законопроект щодо розвитку адаптивного спорту», - зазначив Голова Комітету.

На завершення свого виступу, Андрій Кожем’якін запросив науковців Національного університету фізичного виховання і спорту України долучитися до робочої групи для розробки законопроекту щодо законодавчого вдосконалення розвитку спорту ветеранів війни, що запропонують створити народні депутати України-члени Комітету з питань молоді і спорту на засіданні Комітету 13 червня 2024 року за результатами розгляду питання: «Про виконання Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо спорту ветеранів війни».

У заході також взяли участь: керівництво і науковці Національного університету фізичного виховання і спорту України, т.в.о. Міністра молоді та спорту Матвій Бідний, народна депутатка України, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, представники закладів вищої освіти та громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.