«Визначний день для євроінтеграції України!», - зазначає заступник Голови Комітету з питань молоді і спорту Василь Мокан

25 червня 2024, 16:25

 

Сьогодні, 25 червня 2024-го року, у Люксембурзі о 16:30 за київським часом відбудеться перша міжурядова конференція Євросоюзу, яка дає офіційний початок переговорам про вступ України до ЄС!

«Наша держава бʼє рекорди за строками виконання поставлених вимог від моменту подання заявки і до офіційного рішення про старт перемовин. Але варто наголосити, що відсьогодні розпочинається найтриваліша і найскладніша євроінтеграційна фаза. Україні потрібно буде не просто адаптувати національне законодавство до права ЄС, але й забезпечити практичну реалізацію змін та реформ, які наблизять нас до стандартів країн Європейського Союзу.

Переговорна рамка передбачає для України 35 розділів завдань, за виконанням яких буде слідкувати Єврокомісія (аналізувати та формувати звіти щодо прогресу України у кожному із секторів). Наприкінці цього шляху нас чекає не менш важка процедура: після позитивного висновку Єврокомісії, одностайну згоду на вступ до ЄС мають дати не лише Європарламент, але й національні парламенти усіх країн-членів ЄС», - наголосив Василь Мокан.

Крім того, Василь Мокан наголосив на тому, що Україна зобов’язана розробити та погодити з Євросоюзом три "дорожні карти" із планами реформ за напрямами: судочинство та юстиція, демократичні інститути, державне управління. Виконання Україною цих планів реформ з відповідними критеріями оцінки стане визначальним у швидкості переговорів в цілому.

«При цьому, Євросоюз матиме певні важелі впливу на Україну у разі порушення переговорної рамки аж до рішення про замороження перемовин», резюмував народний депутат.

Василь Мокан побажав успіху усім українцям на шляху до повноправного членства України в ЄС!