Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за правопорушення, що посягають на охорону дитинства, (реєстр. № 11415), з урахуванням пропозицій Комітету

16 серпня 2024, 11:45

Метою законопроекту є посилення адміністративної відповідальності за доведення неповнолітнього до стану сп’яніння та порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування.

Законопроектом пропонується::

більше, ніж в 15 разів збільшити розміри штрафу за доведення неповнолітнього до стану сп’яніння батьками неповнолітнього, особами, які їх замінюють, або іншими особами;

в десять разів збільшити розмір штрафу, що накладається на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян - власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності за порушення встановленого законом порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування.

Під час обговорення члени Комітету підтримали пропозиції щодо суттєвого збільшення штрафів  за доведення дитини до стану сп’яніння та порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування.

Водночас, члени Комітету запропонували  при підготовці законопроекту до другого читання передбачити можливість накладення інших видів адміністративних стягнень за доведення неповнолітньої дитини до стану сп’яніння (адміністративного арешту, громадських або виправних робіт), оскільки у багатьох випадках батьки, здатні напоїти власну дитину, відносяться до малозабезпечених сімей, і фактично накладення штрафу на такого батька може негативно відобразитися на можливості дитини отримувати якісне харчування та утримання.

Також члени Комітету зазначили, що чинне законодавство не передбачає адміністративної відповідальності за доведення малолітньої дитини до стану сп’яніння, що, на жаль, є не поодиноким явищем. Тому при підготовці законопроекту до другого читання доцільно врегулювати це питання, передбачивши при цьому накладення більшого стягнення, ніж за доведення до стану сп’яніння неповнолітньої особи.