Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту розглянув на своєму засіданні 26 вересня 2024 року питання «Про підготовку національної збірної команди України до XII Всесвітніх ігор».

27 вересня 2024, 10:08

Перший заступник Міністра молоді та спорту України Юрій Музика поінформував членів Комітету, що з 07 по 17 серпня 2025 року у м. Ченду (КНР) будуть проходити ХІІ Всесвітні ігри у яких планують взяти участь близько 3500 спортсменів більш як із 100 країн світу. Збірна команда України готується взяти участь у 16 неолімпійських видах спорту та чотирьох олімпійських видах спорту.

На ХІІ Всесвітніх іграх буде розіграно 262 комплекти нагород з 41 виду спорту – американський футбол (флаг футбол), більярдний спорт, боротьба самбо, воднолижний спорт, веслування на човнах «Дракон», джиу-джитсу, кануполо, кікбоксинг WAKO, лакрос, ракетбол, корфбол, софтбол, парашутний спорт (спорт дронів), пауерліфтинг, перетягування канату, підводний спорт, пляжний гандбол, роликовий спорт, рятувальний спорт, сквош, спортивна аеробіка, спортивна акробатика, спортивне орієнтування, таїландський бокс Муей Тай, танцювальний спорт, флорбол, фістбол, спорт з літаючим диском, петанк, ушу, черліденг, брейкінг, скелелазіння, карате, веслування на байдарках та каное, стрибки на батуті (стрибки на акробатичній доріжці), триатлон (дуатлон), стрільба з блочного лука, водномоторний спорт (мотосьорфінг), пара танцювальний спорт, регбі на візках.

У програмі ХІІ Всесвітніх ігор з’явилися нові види спорту – боротьба самбо, черліденг та веслування на човнах «Дракон», в яких потенційно Україна розраховує на здобуття медалей.

Станом на 24 вересня 2024 року українськими спортсменами здобуто 15 ліцензій з 7 видів спорту (карате, пауерліфтинг, ушу, таїландський бокс, стрибки на батуті, черліденг та спортивна акробатика).

Основними проблемними питаннями є придбання довгострокового обладнання та інвентарю, на закупівлю якого були подані пропозиції у розмірі 22 010 000 гривень, що буде сприяти якісній підготовці та участі національної збірної команди України у ХІІ Всесвітніх іграх 2025 року. Однак, проектом Державного бюджету України на 2025 рік не передбачено кошти на капітальні видатки, зокрема, на закупівлю довгострокового обладнання та інвентарю для підготовки та участі національної збірної команди України у ХІІ Всесвітніх іграх з неолімпійських видів спорту, - зазначив Юрій Музика.

Президент Спортивного Комітету України Ілля Шевляк звернув увагу народних депутатів, що слід посилити роботу з міжнародними спортивними інституціями щодо не допуску представників росії та білорусі до Всесвітніх ігор і посилити боротьбу на інформаційному фронті.

За результатами обговорення питання Комітет ухвалив рішення:

1. Інформацію Міністерства молоді та спорту України щодо підготовки національної збірної команди України до XII Всесвітніх ігор з неолімпійських видів спорту 2025 року взяти до відома.

2. Враховуючи важливість цієї спортивної події та її суспільно-політичне значення для Української держави рекомендувати Міністерству культури та стратегічних комунікацій України розглянути питання передбачення видатків у Державному бюджеті України на 2025 рік на висвітлення та трансляцію XII Всесвітніх ігор 2025 року, що відбудеться з 07 по 17 серпня 2025 року у м. Ченду (КНР).

3. Про виконання цього рішення поінформувати Комітет з питань молоді і спорту до 1 грудня 2024 року.

 

Відповідне рішення Комітету буде направлено до Кабінету Міністрів України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства культури та стратегічних комунікацій України та Спортивного комітету України.