"Система Медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) застаріла, забюрократизована та несправедлива як для військових, так і для цивільних з інвалідністю", — зазначає народна депутатка України, голова підкомітету з питань державної молодіжної політики Ірина Борзова.

11 жовтня 2024, 12:47


Народна депутатка зазначає, що реформування системи МСЕК є нагальним, адже вона підриває довіру до сфери охорони здоров’я. Після передачі у 2014 році МСЕК-ів у власність органів місцевого самоврядування, їх керівників призначають на сесіях обласних рад або за розпорядженням голів обласних рад, що ставить медико-соціальну експертизу під їхнє підпорядкування.

Проблема корупції в МСЕК, на яку скаржаться українці, неприпустима, і з нею мають боротися правоохоронні органи. Також потрібні зміни на законодавчому рівні, тому Парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт, що змінює процедуру проходження медико-соціальної експертизи. Серед нововведень: скасування обов’язкового медичного огляду в МСЕК; можливість участі у засіданні як онлайн, так і офлайн; відкритість засідань; створення органу для оскарження рішень МСЕК, що дозволить уникнути "ходіння по колу".

"Необхідно зробити роботу МСЕК прозорою та орієнтованою на людей", - резюмувала Ірина Борзова.