Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту рекомендує Верховній Раді України повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи законопроект, (реєстр. № 11427)

25 жовтня 2024, 15:39

Комітет розглянув проект Закону України про внесення змін до статті 301 Закону України "Про охорону дитинства" щодо подання документів для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, (реєстр. № 11427), поданий народними депутатами України Морозом В.В. та Гнатенком В.С.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 301 Закону України «Про охорону дитинства» новою частиною, згідно з якою законні представники дитини (за бажанням) можуть подати документи для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі – Портал Дія).

Міністерство юстиції України у своєму висновку зазначило, що законопроект потребує перегляду, оскільки положення  щодо подання документів для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг доцільно передбачити у Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2017 року № 268 відповідно до частини сьомої  статті 301 Закону України «Про охорону дитинства».

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини не підтримує законопроект, оскільки вважає, що врегулювання питання подання заяви про надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, на рівні закону не є доцільним.

Міністерство фінансів України у своєму висновку зазначило, що законопроект не потребуватиме додаткових витрат із Державного бюджету України, водночас наголосило на тому, що питання подання документів засобами Порталу Дія не потребує законодавчого врегулювання, оскільки може бути вирішено шляхом внесення змін до відповідних нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України.

Під час обговорення члени Комітету зазначили, що пропозиція щодо подання документів для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів засобами Порталу Дія заслуговує на увагу.

Водночас члени Комітету погодилися із позицією Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, що питання подання документів для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів засобами Порталу Дія, має бути врегулювано шляхом внесення змін саме до підзаконних нормативно-правових актів, а не до Закону України «Про охорону дитинства». Тому ухвалення законопроекту у запропонованій редакції є недоцільним.

У зв’язку із зазначеним, Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України про внесення змін до статті 301 Закону України "Про охорону дитинства" щодо подання документів для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, (реєстр. № 11427), поданий народними депутатами України Морозом В.В. та Гнатенком В.С. повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.