31 травня 2024 року у Комітеті з питань молоді і спорту відбулися слухання на тему: «Антидопінгова діяльність в Україні: виклики та шляхи вдосконалення законодавчого забезпечення»

Опубліковано 31 травня 2024, о 17:02

В слуханнях взяло участь близько 100 представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань фізкультурно-спортивної спрямованості.

У своєму вступному слові Голова Комітету з питань молоді і спорту Кожем'якін Андрій Анатолійович зазначив, що це другі слухання, що проводить Комітет з питань молоді і спорту у змішаному форматі, за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління» та подякував Програмі за допомогу і співпрацю!

Голова Комітету зазначив, що питання антидопінгової діяльності має велике значення у світовому спорті, особливо напередодні участі Національної збірної команди України в Олімпійських іграх 2024 року, що пройдуть в столиці Франції місті Парижі.

«Допінг у спорті – це питання справедливості, чесності та гуманності. Наші сильні спортсмени перемагають чесно на спортивних аренах світу, як наші воїни на фронті в боротьбі з рашистами. Наші спортсмени і воїни переможуть зневіру, зло та несправедливість і на спортивному фронті і на всіх фронтах проти окупантів.

Уже близько 500 спортсменів та тренерів, які стали на захист державного суверенітету та цілісності держави, полягли в боях проти російської навали», - наголосив А. Кожем’якін.

Учасники слухань вшанували загиблих у війні захисників хвилиною мовчання.

Продовжуючи свій виступ, Андрій Кожем’якін зазначив, що Комітет з питань молоді і спорту зробив все залежне, щоб привести українське антидопінгове законодавства у відповідність до вимог Всесвітнього антидопінгового агентства, і незважаючи на всі проблеми, у тому числі юридичного характеру, це завдання було виконано ще у 2022 році з ухваленням Закону України «Про антидопінгову діяльність у спорті». Голова Комітету подякував колегам – працівникам Міністерства молоді та спорту України, Національного антидопінгового центру за співпрацю в цьому напрямку.

Водночас, Голова Комітету зауважив, що ухвалення Закону – це лише перший етап зі створення комплексної системи антидопінгової діяльності, що об’єднує органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, національні спортивні федерації, інші громадські об’єднання фізкультурно-спортивної спрямованості.

«Дуже важливо, щоб у спортивній спільноті була створена атмосфера нетерпимості до використання допінгу, розуміння шкоди, яку допінг завдає здоров’ю спортсмена, та наслідків вживання допінгу для його кар’єри. Впевнений, що відповідну роботу зі спортсменами необхідно розпочинати ще у дитячому віці, як у загальноосвітніх, так і в дитячо-юнацьких спортивних школах. Тому у Рекомендаціях слухань маємо відобразити необхідні пропозиції органам державної влади та органам місцевого самоврядування», - резюмував Андрій Кожем’якін.

 

З доповіддю на слуханнях виступила народна депутатка України, Голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Саладуха Ольга Валеріївна. Вона звернула увагу учасників слухань на те, що Україна послідовно опановує кращі антидопінгові стандарти і практики й буде це робити і надалі.

«Цим ми кардинально відрізняємося від росії. Адже там вживання заборонених речовин атлетами вже давно стало нормою. Більше того, там це толерується і культивується державою. Це ще одна причина чому росіян не повинно бути на спортивних аренах світу. Бо вони не хочуть грати за правилами цивілізованого світу, а створюють лише імітацію спортивної боротьби», - зазначила голова підкомітету.

Також Ольга Саладуха зауважила, що Міністерство молоді та спорту України і Національний антидопінговий центр аналізує відповідність діючого антидопінгового законодавства реалій сьогодення та до реалій міжнародної практики, і тому є потреба скоригувати законодавчі норми.

«Міністерство молоді та спорту України спільно з Національним антидопінговим центром розробили відповідні зміни до антидопінгового законодавства.

Щодо цих пропозицій є певні юридичні зауваження та зауваження від Міністерства фінансів України, зокрема стосовно встановлення компенсаційних виплат і щодо обов’язковості пунктів допінг-контролю.

Тому вважаю за доцільне обговорити законодавчі пропозиції Мінмолодьспорту та НАДЦ на засіданні підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності. Таким чином, ми зможемо доопрацювати законопроект і отримати документ, який матиме високі шанси на ухвалення в сесійній залі Верховної Ради.

Наше спільне завдання – усунути всі можливі ризики в сфері антидопінгу. Це буде своєрідною інвестицією в краще майбутнє українського спорту, в його розвиток та в спортивні досягнення спортсменів наступних поколінь», - резюмувала народна депутатка України.

З вітальним словом виступив директор Програми «Рада: наступне покоління» Ігор Когут, який подякував Комітету з питань молоді і спорту за такі заходи, які спрямовані у тому числі на приведення українського законодавства до законодавства Європейського Союзу та зазначив, що Програма «Рада: наступне покоління» готова й надалі підтримувати Комітет, у тому числі його секретаріат у його діяльності.

В обговоренні та співдоповідях взяли участь: заступник Голови Комітету Василь Мокан; народний депутат України, голова міжфракційного об’єднання депутатів «Національна спортивна платформа» Едуард Прощук; тимчасово виконуючий обов’язки Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний; заступник Міністра молоді та спорту Андрій Чесноков; Директор Національного антидопінгового центру Сергій Попик; президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт; член Міжнародного олімпійського комітету в Україні, позаштатний консультант Комітету з питань молоді і спорту Валерій Борзов; проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету фізичного виховання та спорту України Ольга Борисова; завідувач кафедри фізичної культури Київського національного торговельно-економічного університету, позаштатний консультант Комітету з питань молоді і спорту В’ячеслав Гамов; голова Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Вадим Стеценко. Всі виступаючі підтримали проведення такого важливого заходу та висловили свої пропозиції до проекту Рекомендацій слухань у Комітеті.

Крім того, директором Національного антидопінгового центру Сергієм Попиком було представлено Звіт про діяльність Національного антидопінгового центру. Експерт Програми «Рада: наступне покоління» Богдан Бутка презентував інформацію про досвід функціонування національних антидопінгових організацій державах-членах ЄС.

 

В ході обговорення учасниками слухань було висловлено багато пропозицій щодо вдосконалення законодавчого забезпечення антидопінгової діяльності, що знайдуть своє відображення у Рекомендаціях слухань у Комітеті представникам центральних та місцевих органів виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, громадським об’єднанням фізкультурно-спортивної спрямованості.

Комітет з питань молоді і спорту доопрацює проект Рекомендацій комітетських слухань з урахуванням виступів та пропозицій всіх учасників слухань та затвердить Рекомендації на своєму черговому засіданні.

Комітетські слухання були організовані за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління»: https://internews.ua/rang/about, https://www.facebook.com/usaidradaprogram .

Висловлюємо щиру вдячність Програмі USAID Рада «Наступне покоління» за сприяння у проведенні слухань.

Більше фото заходу тут.

Аудіозапис слухань:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку