Звіт про роботу Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму протягом 2015 року.

 

Протягом 2015 року Комітет продовжував роботу щодо вдосконалення законодавчого забезпечення державної політики щодо сприяння становленню інституту сім'ї, допомоги сім'ям з дітьми, оздоровлення та відпочинку дітей, державної молодіжної політики,  національно-патріотичного виховання дітей та молоді, державної політики у сфері фізичної культури і спорту, туризму, курортів та рекреаційної діяльності, а також забезпечення парламентського контролю за дотриманням законодавства України у зазначених сферах.

За період цієї сесії проведено 32 засідання Комітету, серед них – виїзних, на яких було розглянуто 152 питання, внесено до Верховної Ради України висновки щодо розгляду 47 законопроектів, стосовно яких Комітет визначено головним.

Зокрема, запропоновано розглянути у другому читанні та прийняти в цілому 4 законопроекти, прийняти за основу та в цілому 3 законопроекти, прийняти за основу 11 законопроектів, врахувати 4 законопроекти при розгляді у другому читанні іншого законопроекту або внесенні Комітетом доопрацьованого законопроекту, повернути на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи 10 законопроектів, відхилити  5 законопроектів. Запропоновано також прийняти за основу та в цілому 10 Постанов Верховної Ради України.

Надіслано 32 попередніх висновків на законопроекти до головних комітетів.

Прийнято в цілому Верховною Радою України і підписано Президентом України 6 Законів України:

 

1. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо волонтерської діяльності» (№ 246-VIIІ від 6 березня 2015 року).

2. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» (№ 425-VIII від 14 травня 2015 року).

3. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки дитячо-юнацького спорту та фізичного виховання дітей» (453-VIII від 19 травня 2015 року).

4. Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» щодо оздоровлення дітей учасників бойових дій, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи» (№ 592-VIII від 14 липня 2015 року).

5. Закон України «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім’ї (особи) при захисті у судовому порядку сімейних прав та інтересів»
 (№ 668-VIIІ від 3 вересня 2015 року).

6. Закон України «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» щодо зміни призначення земельної ділянки»  (№ 871-VIIІ від 8 грудня  2015 року).

 

Комітет запропонував Верховній Раді України прийняти за основу такі законопроекти:

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень молодіжної політики та утворення молодіжних центрів) (реєстр. № 1248) (прийнято за основу Верховною Радою України 26 листопада 2015 року).

2. Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (реєстр. № 2254) (прийнято за основу Верховною Радою України 14 липня 2015 року).

3. Проект Закону України про внесення змін до статті 40 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" (щодо скорочення контролюючих функцій державних органів) (реєстр. № 2658).

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей, збереження мережі дитячих оздоровчих закладів, (реєстр. № 2917).

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення дотримання правил в'їзду в Україну, включаючи тимчасово окуповану територію, та виїзду з неї, (р. № 2285а)

6. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону дитинства" (щодо посилення соціальних гарантій багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу) (р. № 2305а-1).

7. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа), (р. №2538а)

8. Проект Закону про державний фонд гуманітарного розвитку України, (р. № 3597).

 

Запропоновано прийняти у другому читанні та в цілому проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (реєстр. № 2254).

 

Прийнято в цілому 4  Постанови Верховної Ради України:

 

1. Постанова Верховної Ради України  «Про проведення парламентських слухань на тему: «Сімейна політика України - цілі та завдання» (№ 352-VIІI від 22 квітня 2015 року).

2. Постанова Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про Премію Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування" (№ 501-VIІI від 2 червня 2015 року).

3. Постанова Верховної Ради України «Про присудження у 2015 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування» (№ 826-VIІI від
25 листопада 2015 року).

4. Постанова Верховної Ради України  «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Сімейна політика України - цілі та завдання» (№ 854-VIІI від 8 грудня 2015 року).

 

 

17 червня 2015 року відбулися парламентські слухання на тему: «Сімейна політика Україницілі та завдання», в яких взяло участь більше 600 народних депутатів України, представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських, релігійних та наукових організацій.

 

Проведено 4 слухання у Комітеті з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму:

 

11 лютого 2015 року на тему: «Забезпечення молоді житлом – реалії та перспективи»;

18 лютого 2015 року на тему: «Забезпечення функціонування закладів оздоровлення та відпочинку дітей за нових законодавчих умов»;

9 грудня 2015 року на тему: «Дотримання законодавства України стосовно використання коштів Державного бюджету та кредитних коштів під державні гарантії для розв’язання завдань та здійснення заходів, передбачених Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та шляхи забезпечення ефективного функціонування об’єктів, що були побудовані або реконструйовані під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу»;

15 грудня 2015 року на тему: «Формування патріотизму та національної свідомості дітей та молоді в сучасних умовах».

В порядку контролю за дотриманням вимог законодавства та узагальнення практики його  застосування також були розглянуті питання:

про дотримання вимог законодавства щодо соціального захисту сімей з дітьми, які є внутрішньо переміщеними особами (за дослідженням Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна»);

про виконання Рекомендацій парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: «Участь молоді в суспільному житті: економічна активність»;

про дотримання законодавства щодо використання коштів Державного бюджету та кредитних коштів під державні гарантії для розв’язання завдань та здійснення заходів, передбачених Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу;

про результати аудиту ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Житомирської та Кіровоградської областей на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною» у 2013-2014 роках та першому півріччі 2015 року, за матеріалами Рахункової палати України;

про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на одноразову виплату жінкам, яким присвоєне почесне звання України «Мати-героїня», за матеріалами Рахункової палати України;

про результати аналізу формування та проведення видатків, спрямованих на утримання та навчання дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків, у комунальних закладах освіти, за матеріалами Рахункової палати України.

 

У лютому-березні 2015 року при Комітеті були створені 3 експертні ради:

з питань фізичної культури і спорту,

з питань туризму і курортів, 

з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

Експертні ради  є колегіальними, консультативно-дорадчими органами, утвореними на строк повноважень Верховної Ради України восьмого скликання для забезпечення участі громадян в управлінні державними справами, врахування громадської думки під час законотворчого процесу та реалізації державної політики у відповідних її сферах.

У 2015 році першим заступником голови Комітету Величковичем М.Р., головою підкомітету Споришем І.Д. відповідно до графіків проведення особистого прийому громадян, затверджених Розпорядженнями Голови Верховної Ради України, було проведено 2 особистих прийоми громадян.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти про роботу Комітету”

28 грудня 2023 12:44
02 листопада 2023 10:55
30 грудня 2022 08:41
01 листопада 2022 11:51
06 вересня 2022 16:42
31 грудня 2021 13:06
22 липня 2021 11:18
04 лютого 2021 13:46
31 липня 2020 13:18
24 січня 2020 11:57