У засіданні Комітету взяли участь: народні депутати України-члени Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму України, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук та представники туристичної громадськості.

 

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Артур Палатний, наголосив на  тому, що Україна,  знаходячись в центрі Європи та займаючи одне з провідних місць за рівнем забезпеченості цінними природними та культурними ресурсами, має всі передумови для сталого розвитку економіки за рахунок надходжень від сфери туризму.

Але, незважаючи на безмежні туристичні можливості України, тривалий час туристична галузь відчуває на собі вплив негативних чинників, зокрема:

 

відсутність послідовної державної політики у сфері туризму;

відсутність програми розвитку туризму і курортів;

територіальні втрати та військові дії на території країни;

негативні наслідки від нестабільності в політичному та економічному житті;

багаторазова трансформація державного органу виконавчої влади в сфері туризму», – зазначив Артур Палатний.

Також Голова Комітету звернув увагу присутніх на те, що основне завдання органів державної влади створити умови для  розвитку пріоритетних для України в’їзного та внутрішнього туризму, популяризації України у світі.

 

Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук подякував членам Комітету за підтримку та співпрацю. Під час звіту М. Тітарчук поінформував, що Міністерством економічного розвитку і торгівлі України у 2018 році було виконано:

розроблено законопроект щодо внесення змін до Закону України «Про туризм», який був погоджений зі всіма центральними органами виконавчої влади, крім Державної регуляторної служби України, яка не підтримала цей законопроект. На сьогоднішній день міністерством напрацьовується новий  проект закону.

 у січні 2019 р. було схвалено проект закону щодо внесення змін до Закону України «Про курорти», прийняття якого забезпечить урегулювання питань планування, забудови та іншого використання територій курортів, зміну органів, що здійснюють погодження клопотання із землевласниками та інш.

 знято мораторій на проведення Міністерством економічного розвитку і  торгівлі України планових перевірок за додержанням туроператорами вимог ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності;

визначено нові критерії оцінки ступеня ризику від провадження   туроператорської діяльності;

розроблено зміни до Ліцензійних умов.

 

Також Михайло Тітарчук  зазначив, що було підписано Угоди між Урядом України та Урядом Держави Кувейт про співробітництво у сфері туризму, брали участь у роботі міжнародних організацій в сфері туризму, представляли туристичні можливості України на об’єднаних національних стендах в Туреччині, Німеччині, Великобританії, Польщі та Іспанії.

Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України також поінформував присутніх  про фінансування заходів у сфері туризму та курортів за 2018 рік.

Голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова також взяла участь в обговоренні питання і запропонувала підтримати проект закону України «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» (реєстр.№8317), який вже внесений у Верховну Раду України.

Романова Анна запропонувала внести зміни до Стратегії розвитку туризму та курортів на період до 2026 року, а саме деталізувати цілі та завдання на більш короткий період,  запровадити систему сателітних рахунків  та  при створенні робочих груп при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України включати до їх складу народних депутатів України – членів Комітету.

 

За підсумками розгляду Звіту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Комітет ухвалив Рішення, де Кабінету Міністрів України було рекомендовано:

вжити заходів щодо ефективного використання коштів державного бюджету України у 2019 році;

підготувати законопроект “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо туристичного збору в Україні”;

запровадити систему сателітних розрахунків;

розглянути  питання  на засіданні Комітету про стан виконання Постанови Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Розвиток туристичної індустрії як інструменту економічного розвитку та інвестиційної привабливості України».

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

15 травня 2024 18:02
Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту рекомендує Верховній Раді України повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи проекти Законів України про внесення змін до статті 19 Сімейного кодексу України щодо вимог до висновку органу опіки та піклування, (реєстр. № 11008), та про внесення змін до статті 171 Сімейного кодексу України щодо сприяння у врахуванні думки дитини у справах, що стосуються її інтересів, (реєстр. № 11110)
15 травня 2024 16:51
06 травня 2024 15:05
06 травня 2024 13:03
06 травня 2024 12:10
06 травня 2024 11:05
03 травня 2024 12:00
02 травня 2024 18:00
02 травня 2024 17:30
02 травня 2024 17:01