Надзвичайно надихаючим також був виступ по відеозв’язку великого друга України - Прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона зі словами підтримки у боротьбі нашої держави із рашистською загрозою. Він оголосив про передачу чергового траншу допомоги Україні на суму 300 млн фунтів стерлінгів. "Україна переможе", - наголосив Джонсон наприкінці своєї промови.

Далі український парламент ухвалив дві постанови - про неприпустимість присвоєння російською федерацією перемоги над нацизмом (№7343) та звернення до обох палат Конгресу США щодо визнання російської федерації державою-спонсором тероризму (#7341).

Також було ухвалено декілька важливих законопроектів, серед яких я би виокремив такі:

7172-1 - проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій. По-перше, Мінюст отримає повноваження оперативно реагувати на діяльність антиукраїнських, колабораціоністських політичних партій в Україні з можливістю їхньої заборони через звернення у спеціально визначеному порядку до суду. По-друге, законопроектом доповнюється перелік підстав для заборони політичних партій новими пунктами:

виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії російської федерації та/або республіки білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;

глорифікація, виправдання дій та/або бездіяльності осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань рф, незаконних збройних формувань, банд, найманців, створених та/або підпорядкованих, та/або керованих, та/або нею фінансованих, а також представників окупаційної адміністрації рф та представників підконтрольних їй самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як "повстанці", "ополченці".

0140 - Проект Закону про приєднання України до Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій. Приєднання до Конвенції сприятиме удосконаленню системи запобігання, підготовки, реагування та ліквідації наслідків промислових аварій транскордонного характеру, можливості отримання допомоги у рамках цього документа. Ухвалення даної Конвенції є ще одним кроком відповідності критеріям членства в Європейському Союзі.

0142 - Проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом і Європейським співтовариством з атомної енергії про участь нашої держави у Рамковій програмі з досліджень та інновацій "Горизонт Європа" та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021-2025), комплементарній до Рамкової програми з досліджень та інновацій "Горизонт Європа". Асоційований статус України у вищезгаданих програмах сприятиме забезпеченню залучення українських суб’єктів наукової, науково-технічної та господарської діяльності до найбільшої програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій, а також сприятиме залученню до європейських програм підтримки в рамках Об’єднаного дослідницького простору та Інноваційної ради.

7304 - Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо співробітництва з Міжнародним кримінальним судом. Ухвалення закону дозволить запровадити механізм співпраці компетентних органів України з Міжнародним кримінальним судом. Закон зможе ефективніше працювати після ратифікації Римського статуту.

7312 - Проект Закону про внесення змін до статті 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу. Пропонується включити до переліку суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу:

потерпілих від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту, – на правові послуги у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактом вчинення таких кримінальних правопорушень;

осіб, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, – на правові послуги, з питань встановлення в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення, пов’язаних з оформленням та видачою таких документів.

7313 - Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташовано на території російської федерації або республіки білорусь. Україна обмежує обіг лікарських засобів, виробництво яких бодай частково розташовано на території країни-окупанта та її союзниці білорусі, що в свою чергу стимулюватиме відмову від поставок лікарських товарів з цих країн в усьому світі.

7307 - Проект Закону про внесення змін до статті 3 Закону України "Про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну "Укроборонпром" та забезпечення їх стабільного розвитку". Пропонується забезпечити безперебійне та стабільне функціонування підприємств ОПК шляхом надання їм можливості на період дії воєнного стану передавати необхідні площі та обладнання в оренду з метою розміщення виробництва у спрощеному порядку, без застосування конкурентних процедур, а також можливості безоплатно передавати майно з метою забезпечення діяльності підприємств ОПК та задоволення потреб сил безпеки та оборони в озброєнні та військовій техніці.

Також рішенням фракції "Слуга народу" було виключено народного депутата Олексія Ковальова, який тривалий час знаходиться на тимчасово окупованій території Херсонської області та підозрюється у колаборації з російськими окупантами.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

19 липня 2024 18:33
18 липня 2024 18:18
18 липня 2024 13:25
15 липня 2024 09:02
12 липня 2024 13:40
12 липня 2024 13:00
12 липня 2024 12:35
12 липня 2024 11:46
10 липня 2024 18:16
10 липня 2024 17:00