Пластуни роблять все можливо, щоб захисники та захисниці України мали якісне спорядження та необхідні медикаменти.

За 4 місяці Пласт направив допомогу 7903 військовослужбовцям в різні куточки України. Завдяки підтримці благодійників, Пласт залучив майже 22 мільйони гривень.

Надісланий Пластом дрон вже на фронті. Військові випробували – працює чудово. Кажуть, тепер зможуть швидше робити “смерть ворогам”!

Захисники отримали базове спорядження, яке повинне бути в кожного військовослужбовця для якісного виконання бойових завдань.

А також бандажі та аптечки вже напоготові рятувати життя наших захисників.

Другий напрямок, в якому зосереджена діяльність Пласту, – це гуманітарна допомога тим, хто постраждав від війни. Для цього створена система штабів по всій Україні, які надають допомогу на місцях або надсилають туди, де є потреба.

За чотири місяці повномасштабної війни пластуни підтримали більше 325 тисяч людей з територій бойових дій і роздали близько 9000 тонн гуманітарки (продукти, ліки, гігієна).

Пластовий штаб станиці Кривий Ріг спільно з “Карітасом” сформували 260 продуктових та 260 гігієнічних наборів. Загалом допомогли близько 450 особам, які були вимушені тікати до Кривого Рогу з-під обстрілів в гарячих точках: Сєвєродонецьк, Попасна, Краматорськ тощо.

Пластуни зі штабу в Кутах з підтримкою партнерів передали понад 500 кг продуктів для військових і сформували продуктові набори для 100 родин переселенців.

Активно попрацював і штаб у Надвірній. На початку липня пластуни провели благодійний ярмарок, на якому зібрали майже 10 тисяч гривень.

Крім цього, надвірнянські пластуни передали гуманітарну допомогу на Схід України. 500 кг надіслали в Охтирку та Тростянець (Сумська область), 25 ящиків і пакетів – у Мирноград (Донецька область). Також долучили до формування допомоги 14 ящиків з дитячим харчуванням для діток з Маріуполя.

За 4 місяці війни львівський штаб надав гуманітарну допомогу більше 100 000 сім’ям.

Пластуни Львова також підтримують і інші міста. Разом з партнерами формують так звані “бокси життя” – набори з їжею довгого зберігання. Вони передають харчові набори у зони активних бойових дій і розвозять людям по домівках, адже через постійні обстріли піти до крамниці жителі не можуть. Та й на прилавках мало що є. Особливо ця ініціатива важлива для старших та маломобільних людей.

Пластуни бажають, щоб для дітей досвід війни залишився якомога менш травматичним. Тому ще одне завдання, яке поставив перед собою Пласт, – активна робота з пташатами, новацтвом та юнацтвом.

У червні Пласт завершив проект “Операція: Адаптація”, про який розповідали раніше. Знайти плани вже всіх 10 сходин для різних вікових категорій можна за посиланням: https://bit.ly/3lx9QcM.

Ці матеріали вчать виховників:

створювати комфортне середовище для обговорення переживань, 

зменшувати тривожність, 

допомагати дітям інтегруватися у спільноту на новому місці, 

розвивати у дітей навички турботи про себе і своє здоров’я, надавати першу допомогу, 

вчити діяти у ситуаціях небезпеки. 

 

“Дівчатка з мого гуртка і їхні батьки були дуже раді, що ми відновлюємо сходини. Але спочатку я просто не знала, що їм казати, куди рухатися, чого вчити. Та як тільки побачила матеріали з “Операції: Адаптації”, зразу почала використовувати. Це і дітям подобається, і мені, як виховниці, значно легше”, – поділилася досвідом виховниця Іра Пустовіт.

 

Пласт доклав максимум зусиль, щоб навіть в нинішніх умовах таборове літо відбулося, і зараз триває підготовка 70 пластових таборів!

Із них 29 таборів відбудеться за кордоном для 1259 учасників. Зокрема, готується табір “Побурлакуємо світами”. Комендантом (організатором) стала Настя Слюсаренко. Пластунка розповіла про те, що провід табору (команда організаторів) мріє, щоб діти змогли хоч трохи відпочити від постійних тривог.

Учасники мандруватимуть зі Львова аж до Австрії, де відбудеться сам табір. Там на них чекатимуть безліч активітетів: скелелазіння, велосипедна їзда, плавання та екскурсія до Відня.

І хоча минув тільки перший місяць літа, три табори для 150 учасників вже відбулися.

Один із них – 15-денний табір у Карпатах для 40 дітей з Бучі, який організував Пластовий вишкільний центр з підтримкою меценатів. Це діти, які частково або повністю пережили окупацію. 

Тому основною метою табору було створити атмосферу, в якій вони зможуть відпочити від пережитого жаху і знову відчути себе дітьми.

Боротьба триває, тож і діяльність Пласту в цих напрямках триватиме далі. Разом до перемоги!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

03 травня 2024 12:00
02 травня 2024 18:00
02 травня 2024 17:30
02 травня 2024 17:01
30 квітня 2024 19:35
30 квітня 2024 19:00
30 квітня 2024 18:30
30 квітня 2024 16:30
29 квітня 2024 17:30
29 квітня 2024 16:40