З перших днів війни на зв’язку з гайдами були друзі-скаути з усього світу. Вони допомагали матеріально, відправляли гуманітарну допомогу, активно долучилися до роботи центру переселенців у своїх містах і навіть приймали у свої домівки українські родини. Та дітям потрібна була не лише допомога, але й відпочинок. Тому в березні міжнародна комісарка  Асоціації Гайдів України Дарія Ярмола звернулася до організаторів скаутських таборів Данії, Фінляндії, Швеції та Чехії з проханням про залучення українських дітей-скаутів.

Організатори найбільшого табору в Данії - Spejdernes Lejr 2022, за участі 32 тис. скаутів з 52 країн світу, додатково залучили для допомоги ще 2 благодійні фонди  - Lauritzen Fonden та AP Moller Foundation. Це дозволило більше, ніж 100 дітям з України, які представляли Асоціацію Гайдів України та Національну Організацію Скаутів України, потрапити в наметовий табір Данії, де вони вчилися готувати їжу на багатті, майструвати з дерева та вивчати справжнє життя вікінгів. Вони також  зустрілися з Принцесою Данії Бенедиктою, яка і сама раніше була активною учасницею гайдівського руху, і прем‘єр-міністром Данії Метте Фредеріксен.

У табір у Швеції – JAMBOREE 22 Scouterna, на 5 тис. осіб,  представникам Асоціації гайдів України та Пласту   Національної скаутської організації України допомогли потрапити - The Guides and Scouts of Sweden, фонд WAGGGS та королівський фонд Folke Bernadottes Memorial, які надали можливість виїхати дітям та молодим дівчатам з Харківської та Чернігівської області. Уже в Швеції вони мали змогу перемкнутися на мирне життя, поплавати в морі, а також разом зі скаутами Швеції знайти рішення для сталого майбутнього нашої планети.  А в останній день табору представники України змогли зустрітися з Королем Швеції Карлом XVI Гу?ставом та Королевою Сільвією. 

Цікаво, що одна з гайдівських груп планувала відвідати цього літа табір Фінське Джамборі Kajo 2022. На початку березня організатори цього заходу написали молодим українкам: «Ви доїдьте, а внесок за наш кошт...». Крім того, гайди отримали неймовірний досвід триденного проживання у фінських родинах перед початком табору.

Завдяки підтримці спонсорів, українські діти, які представляли Асоціацію Гайдів України та Пласт   Національну скаутську організацію України.  змогли бути учасниками  Iris Central European Jamboree 2022 Czech Republic в Празі. Табір на 2,5 тис. осіб. Життя майже в центрі столиці, з дивовижною архітектурою і цікавою історією. Діти вчилися самоврядуванню, в‘язанню вузлів, шифруванню, а також набиралися міжнародного досвіду.

Щодо війни в Україні молоді українки  чули неймовірні слова підтримки від усіх, із ким спілкувалися закордоном, а скаутська хустка була найпопулярнішою для обміну з іноземними скаутами. Та, на жаль, для іноземців війна переходить в іншу стадію. Вони сприймають її як занадто довгу, нереальну та далеку. Скаутські лідери не могли повірити, як скаути взагалі змогли виїхати зі своєї країни, та ще й привезти дітей так далеко. Саме тому, завданням гайдів було ще раз нагадати світові, про те, що війна в Україні триває, і українцям потрібна вся їх підтримка  і допомога. Діти розповідали про свою країну з гордістю і з великою повагою! Ділилися з новими друзями нашими традиціями,  здобутками своєї держави, навчали їх українським словам. Українські гайди впевнені, що наступні табори будуть проводити у вільній Україні та  запрошувати скаутських друзів з усього світу у гості додому.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52
24 квітня 2024 15:30
24 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 18:00
23 квітня 2024 17:30
23 квітня 2024 16:02
22 квітня 2024 17:30