До засідання долучились народні депутати України – члени комітету з питань молоді і спорту Жан Беленюк, Василь Мокан та Георгій Мазурашу, представники Офісу Президента України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Спортивного комітету України, Департаменту молоді і спорту, Київської міської державної адміністрації, громадських об’єднань та ЗМІ.

Метою заходу є модернізація спортивних санкцій, блокування спортсменів-пропагандистів, зокрема не дати їм вийти на широкий спортивний простір, щоб ширити ідеї ненависті та війни.

«Вже на початку повномасштабного вторгнення були впроваджені жорсткі, але справедливі спортивні санкції стосовно росії та білорусі. У них забрали усі міжнародні заходи, їх відсторонили від 90% світових змагань. МОК рекомендував не допускати спортсменів цих країн на спортивні арени світу.

Для росіян залишилася лише одна шпаринка - це індивідуальні виступи за різноманітні клуби або на деяких турнірах. Аби перекрити цю можливість, потрібні персональні санкції. 

До того ж і позиція керівництва МОК зараз є неоднозначною і окремі федерації уже допускають до змагань росіян та білорусів.

Зараз над списком персональних санкцій щодо російських лідерів думок сьогодні активно працює міжнародна експертна група. В цей перелік включають російських пропагандистів, лідерів думок, артистів, які генерують і поширюють наративи кремлівської пропаганди. До них потрібно обов’язково долучити і спортсменів.

Потрапити під санкції можна буде за підтримку війни в Україні, пропаганду насильства та злочинів путінського режиму, за участь в бойових діях, за незаконний перетин кордону та інші вчинки.

 

Особливу увагу потрібно звернути на тих, хто практикує тактику так званої «м’якої сили». Вони напряму можуть не возвеличувати путіна, не оспівувати війни. Вони говорять, що не все так однозначно, що світовий спорт програє від відсутності росіян, що спорт з політикою взагалі на перетинається, що треба домагатися мирного процесу на основі поступок України.

Для нас важливо напрацювати критерії персональних санкцій проти спортсменів-пропагандистів, як в Україні так і домагатися застосувати їх іншими державами. Аби вони були чіткими, дієвими і практичними.

В такому разі ми остаточно заблокуємо тим, хто підтримує війну, шлях у світовий спорт. Зазначу, що під час нещодавнього візиту до США зустрічалися із представниками Офісу Східної Європи Держдепартаменту США. Серед іншого, обговорювали питання щодо механізмів санкціонування спортсменів, які підтримують військову агресію проти України. Відчули готовність сприяти реалізації наших ініціатив», - зазначає Ольга Саладуха.

За результатами засідання Підкомітету ухвалено низку важливих рішень:

·                винести на розгляд парламентського Комітету з питань молоді і спорту створення Робочої групи по протидії агресії рф у сфері спорту;

·                запропонувати Комітету розробити проект Постанови Верховної Ради щодо розширення механізмів протидії російській пропаганді у сфері спорту. Домагатися проголосувати її в парламенті до 6 грудня цього року, дня коли стартуватиме Асамблея Міжнародного олімпійського комітету;

·                закликати Комітет та усі компетентні органи впровадити персональні санкції щодо першої групи спортсменів. Це Алєксандр Повєткін, Роман Шіроков, Діна і Аріна Авєріни, Євґєнія Тарасова, Анастасія Мішина, Алєксандр Галямов, Вєроніка Стєпанова, Муса Євлоєв, Заурбек Сідаков, Анатолій Тимощук та інші. 

Також було запропоновано інтернет-виданню «Трибуна» вести відповідний реєстр (по суті розширювати уже наявний в них) спортсменів та спортивних функціонерів, що підтримують кремль та війну в Україні. «Трибуна» зарекомендувала себе як активне ЗМІ, яке бореться проти ворога на інформаційному фронті.

Також закликаємо і громадськість подавати інформацію про спортсменів-пропагандистів війни. Усі факти на своєму засіданні розглядатиме Робоча група Комітету, яка і передаватиме дані у компетентні органи щодо застосування персональних санкцій. 

Спільними зусиллями переможемо рашистів на спортивному фронті!

Ольга Саладуха подякувала Департаменту молоді і спорту Київської міської державної адміністрації за допомогу в організації заходу та усім учасникам засідання, зокрема Олексію Дніпрову, Андрію Чеснокову, Вікторії Рясній, Ганні Красноступ, Іллі Шевляку, Валерію Сушкевичу, Юлії Хан, Наталії Добринській,  Олегу Верняєву, Олександру Апейкіну.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

25 квітня 2024 14:23
25 квітня 2024 13:30
25 квітня 2024 12:49
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52
24 квітня 2024 15:30
24 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 18:00