В цьому році Премією Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування нагороджено 6 військових, які захищають нашу державу на передовій, зокрема, В’ячеслава ТАРАЩЕНКА, начальника групи рятувальних робіт аварійно-рятувальної частини з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій України в Миколаївській області, капітана служби цивільного захисту.

 

Ще змалечку В Таращенко вирізнявся кмітливістю, наполегливістю, сміливістю, організаторськими здібностями. Хоч би що відбувалося (скочити в люк і врятувати їжачка, витягти з води дівчинку, яка тоне, допомогти другові…) – завжди був у  перших рядах. Весела вдача, привітна доброзичлива усмішка, щирість у стосунках, людяність гуртували довкола нього та зацікавлювали інших дітей його дитячо-юнацькими ініціативами.

Школярем опановував ази спортивного туризму, пожежно-прикладного спорту, а ставши членом команди Миколаївської області, виступав на зборах-змаганнях Всеукраїнського дитячого громадського руху «Школа безпеки». Як призер отримав сертифікат-рекомендацію на вступ до вишу МНС України поза конкурсом. Власне, це й визначило подальший його шлях в обранні професії.

Здібний, спортивний та розумний юнак, з вольовим характером вступив до Харківського національного університету цивільного захисту України, був членом збірної команди університету зі спортивного туризму, брав участь і перемагав у різноманітних спортивних змаганнях та олімпіадах.

Працював на різних посадах у системі ГУ ДСНС України в рідній Миколаївській області, залучався до ліквідації складних пожеж, аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт. Неодноразово ставав призером і переможцем всеукраїнських змагань на звання кращого начальника караулу.

Невгамовний характер, сміливість і рішучість постійно кличуть Славу Таращенка у вир подій з порятунку на виконання поставлених завдань. Від початку військової агресії російської федерації десятки тисяч юнаків і дівчат боронять нашу рідну землю. Рятувальник В’ячеслав Таращенко разом зі своїми мужніми колегами героїчно тримає свій фронт: вони гасять пожежі, проводять аварійно-рятувальні та інші невідкладні роботи, часом ризикуючи власним життям. За участі В. Таращенка рятувальники провели аварійно-рятувальні роботи на понад 20 об’єктах та будівлях, врятували 25 осіб та дістали з-під завалів понад 40 тіл загиблих.

Зокрема, коли по школі у с. Зелений Гай, що на Миколаївщині, було завдано авіаудару, рятувальники під керівництвом В. Таращенка врятували  трьох осіб та деблокували тіла двох загиблих. За особисту мужність, відвагу, рішучі дії та професійне виконання завдань під час ліквідації наслідків авіаудару та руйнації триповерхової будівлі В’ячеслав Таращенко був нагороджений відзнакою ДСНС «Нагрудний знак  «Знак пошани».

Його роботу відзначено ще чималою низкою нагород: почесними грамотами та  подяками за багаторічну працю, сумлінне виконання службових обов’язків, професіоналізм, успішне виконання заходів цивільного захисту, вагомий внесок у популяризацію здорового способу життя та спортивне виховання молодого покоління. За особисту мужність, відвагу та професійне виконання завдань В’ячеслав Таращенко нагороджений відзнакою Міністерства внутрішніх справ України «Нагрудний знак «За відвагу в службі».

В’ячеслав Таращенко як міжнародний  інструктор із рятування людей під час виникнення надзвичайних ситуацій у ДТП брав участь у міжнародних навчаннях Rescuedays-2022 у м. Познань з-поміж понад 500 представників підрозділів пожежної охорони з Польщі, Словаччини, Чехії та Німеччини.

У повсякденні – звичайний юнак, веселий, дотепний, душа компанії, любить співати, та не аби що,  а добирає змістовні, душевні  та українські пісні. Захоплюється спортом, зокрема легкою атлетикою. Пробігти для нього напівмарафон під час пробіжки – легка розминка. Він обожнює гори! З кожної мандрівки повертається натхненний враженнями і чудовими спогадами. Вихований, тактовний, уважний, ґречний у ставленні до старших,  доброзичливий до друзів і колег. А ще багато читає, в тому числі книжки з психології, щоб  навчитися краще розуміти людську природу.

Чесний, відкритий, відважний, серйозний при виконанні завдань – такий не схибить, не сховається, допоможе в скруті, як мовиться, піде у вогонь і воду не лише за обов’язком. Хто загартувався в борні, неодноразово пройшов сам крізь пекло вогню та інших надзвичайних ситуацій, рятуючи інших, проте,  незважаючи ні на що, залишився в професії, як сказав Вячеслав Таращенко, має бути готовим і власне життя віддати. Мама Славка пишається ним, адже знає, що виховала справжнього Сина України.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

18 липня 2024 18:18
18 липня 2024 13:25
15 липня 2024 09:02
12 липня 2024 13:40
12 липня 2024 13:00
12 липня 2024 12:35
12 липня 2024 11:46
10 липня 2024 18:16
10 липня 2024 17:00
09 липня 2024 17:21