Відповідну заяву членкиня Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту опублікувала на своїй офіційній сторінці в Фейсбук.

«Вчора Міжнародний олімпійський комітет оприлюднив неоднозначну заяву. 

З одного боку, нібито, солідаризувався з Україною, підтвердив заборону змагань в росії та білорусі, бан на прапори та гімни цих країн під час спортивних заходів. 

З іншого боку, МОК заявив, що наявність паспорта держави-агресора не може бути підставою відсторонення від змагань. Тому запропонував додатково вивчити можливість допуску росіян та білорусів під нейтральним прапором, а також тих спортсменів, які публічно не підтримували війну.  МОК також привітав ініціативу Олімпійського комітету Азії долучити росіян та білорусів до Азійських ігр-2023 на цих умовах. 

Такі рішення – тривожний сигнал для України. Допуск до Азійських ігор може бути «пробною кулею». Якщо світова спортивна спільнота це проковтне, проросійські лобісти підуть далі й наполягатимуть на знятті бану з усіх спортивних змагань під егідою МОК. Це в тому числі означатиме для росіян відкриті двері на Олімпіаду в Парижі в 2024 році.

Як на все це реагувати Україні? 

По-перше, в жодному разі не змінювати свою принципову позицію. Ізоляція російського спорту завершиться за трьох умов: виведення військ рф з території України в кордонах 1991 року, компенсація завданих спортивній інфраструктурі втрат, публічне засудження своєї політики, як агресивної.

По-друге, готуємо чергове засідання Робочої групи при парламентському Комітеті з питань молоді і спорту щодо затвердження нового списку спортсменів з росії та білорусі, на яких будуть накладені персональні санкції. Нагадаю, що цей механізм вже апробований і перший список рекомендованих підсанкційних осіб затверджений Верховною Радою. Чекаємо рішення інших профільних відомств в Україні та закордонних держав. Ми повинні розширювати списки, аби на індивідуальному рівні перешкодити спортивним пропагандистам війни долучатися до міжнародних змагань, навіть незважаючи на позицію МОК. 

По-третє, доцільно на засіданні Комітету з питань молоді і спорту за участю представників НОК та Мінмолодьспорту, усіх задіяних інституцій та представників спортивної громадськості  напрацювати подальші ефективні кроки, щоб «реабілітація» російського спорту не стала реальністю. Маємо заслухати усі профільні відомства щодо ситуації і підсилити їх роботу за допомогою парламенту.

Мусимо втримати спортивний фронт, адже для ворога він має важливе пропагандистське значення. Недарма кремль кинув сюди «важку артилерію» у вигляді численних прихованих лобістів в міжнародних спортивних організаціях. Як бачимо, це вже дало росії певний проміжний результат. Тож треба діяти, щоб не дозволити росіянам закріпитися на позиціях. Це має бути відкрита узгоджена робота усіх відомств!

Мусимо захистити справжні олімпійські цінності і не допустити, аби агресор нав’язав світу свої гнилі компроміси. На Олімпійських іграх мають виступати спортсмени України і не бути жодного представника держави-агресора. Протилежний варіант є неприйнятним і свідчитиме про успіх ворога! Вірю, що нам під силу не допустити такого сценарію!»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

28 березня 2024 16:44
28 березня 2024 13:11
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 12:22
27 березня 2024 17:03
27 березня 2024 16:00
27 березня 2024 15:41
27 березня 2024 15:05
27 березня 2024 14:25
27 березня 2024 13:20