За ініціативи Міністра освіти, науки та спорту Литви Юргіти Шюгждінене міністри, відповідальні за спорт трьох країн Балтії та Польщі, вирішили спільно звернутися до міжнародних спортивних федерацій та Міжнародного олімпійського комітету (МОК), вимагаючи щоб спортсменів росії та білорусі не допустили до міжнародних змагань. Північні країни також будуть запрошені приєднатися до заклику.

«Я говорила про це багато разів і не змінила своєї думки – спорт не вище і не поза політикою. Тому ми, спортивні політики, повинні зайняти тверду позицію і дуже згуртовано, цілеспрямовано разом з національними та міжнародними спортивними організаціями, використовуючи широкі можливості вільних і демократичних держав, прагнути до того, щоб спорт не став прикриттям за військові злочини та прикриттям для тих, хто їх підтримує або виконує», – каже Ю. Шюгждінене.

У зверненні міністрів Литви, Латвії, Естонії та Польщі зазначається, що є неприйнятним те, що МОК шукає особливих форм участі російських і білоруських спортсменів у той час, коли вільні і демократичні країни мобілізуються для боротьби з росією та білорусією, збільшуючи підтримку України та застосовуючи додаткові санкцій на ці терористичні держави. Спроби повернути російських і білоруських спортсменів на міжнародні змагання під завісою нейтралітету виправдовують політичні рішення і широку пропаганду цих країн, а спорт використовується як один із засобів відволікання уваги від триваючої агресії.

Міністри висловили подяку всім міжнародним спортивним організаціям і федераціям, які усунули російських і білоруських спортсменів і представників цих країн від міжнародних змагань і організацій, закликали спортивні організації не змінювати своєї позиції щодо російських і білоруських спортсменів і представників цих країн, поки росія і білорусь не припинять агресію проти України.

За словами міністрів, якщо російських і білоруських спортсменів повернути на міжнародні змагання, багато спортсменів опиняться в скрутному становищі і зазнають більшого тиску, змагаючись зі спортсменами з країн-агресорів або проти своїх уболівальників на спортивних змаганнях.

«Ми продовжуватимемо підтримувати українських спортсменів, тренерів, спортивні організації та їхню країну та захищати спільні цінності вільних і демократичних держав», – йдеться у зверненні міністрів до міжнародних спортивних федерацій та МОК.

Дякуємо Міністрам Литви, Латвії, Естонії та Польщі за підтримку.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

18 липня 2024 13:25
15 липня 2024 09:02
12 липня 2024 13:40
12 липня 2024 13:00
12 липня 2024 12:35
12 липня 2024 11:46
10 липня 2024 18:16
10 липня 2024 17:00
09 липня 2024 17:21
09 липня 2024 16:24