Василь Мокан спільно із колегами із МФО "Розумна політика" зареєстрували проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів Украі?ни стосовно удосконалення засад формування державної політики щодо громадян України, які були вимушені покинути державу внаслідок бойових дій, (реєстр. № 9115).

Головна суть звернення - у найстисліші терміни створити та розпочати діяльність Координаційного штабу з питань повернення в Україну громадян України, які були вимушені покинути державу внаслідок бойових дій. Залучити до діяльності Координаційного штабу народних депутатів України, представників міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, що формують та/або реалізують державну політику у суміжних сферах, міжнародних партнерів України, представників органів місцевого самоврядування, представників громадянського суспільства.

За даними ООН, близько 4,9 мільйонів українців наразі залишаються в країнах Європейського співтовариства, зареєстровані та отримують тимчасовий захист. Найбільше у Польщі – близько 2,3 млн. осіб, з яких 1,3 млн. зареєструвалось та отримують державну підтримку від початку повномасштабної збройної агресії рф, близько 890 тис. осіб – у ????????Німеччині, 450 тис. українців знаходяться в Чеській Республіці, в Іспанії та Італії – близько 170 тис. громадян України, у ????????Франції – близько 120 тис. осіб.

Українці стали нетиповими біженцями для європейських країн: вони швидко інтегруються у місцеві громади та середовище, знаходять роботу та є економічно активними. Через війну приплив робочої сили та витрати українських мігрантів за кордоном є позитивними чинниками для економік країн перебування: чистий фіскальний ефект для Європи в довгостроковому періоді буде додатним, оскільки українці активно інтегруються в європейський ринок праці і платять податки.

Більше того, за даними соціологічних опитувань, переважна кількість біженців, що прибули до країн ЄС є жінки та малолітні і неповнолітні діти (93%). Виїхала переважно молодь, більшість з якої (83%) - люди з вищою або незакінченою вищою освітою.

Цю інформацію вже неодноразово озвучували експерти у сфері демографії. Якщо на державному рівні не будуть знайдені системні та ефективні рішення із повернення українців додому - після війни Україні може загрожувати демографічна катастрофа. Влада не може нехтувати цією проблемою - саме від наших громадян буде залежати швидкість та якість розвитку нашої економіки, повоєнного відновлення, вступу до ЄС. Вирішення даної проблеми має комплексну площину та потребує координації зусиль усіх гілок влади різних рівнів, а особливо співпраці законодавчої і виконавчої гілок влади.

«Необхідно вже розробити і мати готовий план дій державної політики щодо громадян України, які були вимушені покинути державу внаслідок бойових дій. Українцям потрібно запропонувати комплексні та системні рішення для мотивації повернутися на Батьківщину», - резюмував Василь Мокан.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

15 липня 2024 09:02
12 липня 2024 13:40
12 липня 2024 13:00
12 липня 2024 12:35
12 липня 2024 11:46
10 липня 2024 18:16
10 липня 2024 17:00
09 липня 2024 17:21
09 липня 2024 16:24
09 липня 2024 14:54